Ima li neko ovde od vas da koristi gorepomenuti uredjaj? Treba mi da peglam napon na konstantnih 220V jer je kod mene napon u 99% slucajeva 238-245V a ponekad skace i na 249. Strah me je za sve uredjaje koje imam nakacene da ne bude boom pa rekoh da pribavim ovaj uredjaj kako bi to sve funkcionisalo kako valja na propisanih 220V… E sada me zanima da li neko od vas to koristi ili zna koji valjaju i slicno, ovo sto sam gledao kod nas sto se nudi je neka zesca kineska boranija, kontam da je danas sve kinesko, ali ako uzimam nesto da uzmem nesto bar malo kvalitetnije ne one gde se iz aviona vidi fusaritet
Ja sam nasao nesto preko i razmisljam se da ga uzmem, 3000VA je sto mu dodje oko 2400W taman mi je extra za sve uredjaje i jos da ne bude opterecen, jer ovo sto ja imam sve zajedno ne vuce 1100W
Stabilizator u sustini ima zener diodu i trafo od 10kg nista vise, samo pegla napon ja cu nadjem moj stari i imam da mu uradim sredjivanje trafoa da ne zuji imao sam i koji ne zuni ali ne znam gde je zavrsio.
Konkretno savet za stabilizator da bude mnogo tezak i da se ne cuje, veruj i ako je kinez i ako je mnogo tezak 100% valja samo je pitanje klase koju si kupio i za koga i konje pravio. Posteno ne mislim da prave lose ako bi to pravili lose prodavali bi po 30€ a to je 0 za takav uredjaj.
Sutra popodne cu da iskopam stari stabilizator i da mu izmerim struju pa cemo da vidimo sta daje
nemas vise zener diode to je bre prastara tehnologija, ne idu vise preko toga, to oni stari za televizore sto se nekada koristili su imali pa kad ga ukljucis on zuji kao blesav, ovo sada idu na sistem micro controller cpu + releji a negde sve to + servo motori
na 5000VA i preko su servo motori, ispod toga je relej i cpu controlled pcb i to je sve
Nema veze Zener dioda je najbolja za napon, koristi se u Napajanjima za PC sto znaci da ne zuji , kvalitetna imaju tako dobro reseno da ako probije jaca struja Zener ode i nista na ploci ne strada ovo govorim jer sam se opekao sa Kineskim napajanjima pre deset godina i na ploci pobrljavio desni slot za RAM tj u paru nije htela da radi posle toga.
OBicno su zujali zbog kalemova koji su vibrirali ipak je to velika struja a kalemovi su lepo uradjeni … Pa zato sam ti napomenio da imam jedan stari Ei koji ne zuji uopste ali ne znam gde je neko ga je uzeo jer je bio dobar i besuman.
Nije da ne verujem elektronici nego prosto ne stave dovoljno Hladnjaka i ne urade ladjenje kako treba ono se pregreje i kada istekne garancija Rikne, to je ono sto mi se ne svidja, dobri su naravno.
to da, kalemovi su ti koji prave vibraciju, eto meni se to desilo sada na pojacalu, nije lepo pricvrsceno bilo niti ima vibracione dampere za suzbijanje buke i trenja, cim sam to sredio, nema da zucne…
imam ja ispravljac za fiskalnu kasu kome trafo NENORMALNO zuji, znaci ono kove u mozak, ali ne smem da ga otvaram, nemam iskreno vremena ni kada, jer ne mogu da sredim nikada taj trafo uvek mi treba za posao, zuji vec godinama, ali sta da mu radim
vrati se na temu ako nesto znas ljudski o ovome, vredi ili ne?
Meni se konkretno svidja, dobro izgleda, ne razumem Nemacki to me ono ali deluje dobro, takodje da dodam svidja mi se i display sto ima, full je. Nikada nisam dolazio na tu ideju da trazim ovako nesto ali tamo gde je napon nestabilan svakako da je potrebno, pogotovu HIFI uredjaji zahtevaju ovako nesto da se ima, sigurnosti radi a i da se ne bi gasilo kada napon varira.
Da dodam ako je Nemac ne moz da ne valja, potpisujem.
nikada mi se nije desilo da se bilo koji uredjaj ugasi, niti da crkne, sem 2 ili 3 ves masine, ovo drugo nije, mada kada je na standby zuje, sto ne bi smeli da rade, e to je visok napon… cujes praktucno onaj zvuk od 60hz sto pravi struja, ali svakako uzeo bih da pegla napon lepo
Iza ima terminale za INPUT, ima uzemljenje, LOAD (faza valjda) i NEUTRAL (nula), koliko ja znam nema veze sta je L a sta N kod nase struje, steker mozes da ukljucis na obe strane, nije problem ni da nadjem koja je koja zica, ali trebalo bi da je nebitno… To me samo kopka kako da povezem to posle
OUTPUT je klasicna shuko uticnica pa tu kacim posle produzni lepo i teram dalje
evo ti prevod karakteristika
AVR for voltage regulation and correction.
Capacity 3000 VA to the output .
Microprocessor controlled high speed of response .
Stable output voltage.
Under-voltage protection , over-voltage , over- heating and overload .
Eliminates shock and overvoltage peaks .
Selectable input voltage range .
Delay function (time- delay) that protects Downloads in startups .
Digital display shows input voltage.
Digital display shows the output voltage .
DELAY selector / instantaneously.
Selector 110-270VAC/140-260VAC .
Turn POWER / RESET .
Input: 1 x terminals + / - Ground (GND).
Check out: ( 1 x terminals + / -) and ( 1 xSchucko socket) .
Top handle for easy transport.
Ok samo ces morati pun presek sa mreze da vezujes na input od uredjaja sto je malo glupo gledano ali ne moze da ti se desi grejanje kabla zbog loseg kontakta i slicnih majstorskih propusta to mi se ne svidja direkt zice kako ce to da izgleda ko frankenstajn
pun sam i hteo da stavim, pa kako ce da izgleda, pa bre sinko veoma prosto, posto planiram da napravim one komode dodatne pored svega, ona donja sto lici na ormaric ima mesta taman za ovo sokocalo, uticnica za struju je na 10cm od toga lepo sprovedem bananu u uticnicu sa kablom, unutra lepo namontiram zice direkt, odatle shuko produzni za uredjaje, stavim bravicu na tu komodicu da cera ne moze da otvara kasnije i nema diranja, taman nece ni da se vidi nista, kao da ga nema nigde
e pa ja narucio uredjaj pa kud puklo da puklo, 111.96 eura sa sve postarinom, opet drasticno jeftinije a i vidi se po slikama da je kvalitetnije nego ovo sto prodaju kod nas, jer kod nas za uredjaj koji je 1400W traze mi 11900 dinara, za 2400W traze mi 17990 dinara, sto je mngo mnogo je… ovo mi je negde taman izmedju, a i sugurnije mi od nemaca da kupujem jer ono sto ide za njihovo trziste je podosta kvalitetnije nego za istocnu Jevropu i zemlje treceg sveta…
Pricao sam sa covekom gore iz Nemacke gde sam i narucio stabilizator da proveri napon ako moze koliki je kod njih, kaze 227V konstantno!!!
Dakle sve u granicama normale kao sto i pise deklarisano na svim uredjajima 220-230V 50-60Hz a ne 230-250 kao u mom slucaju, gde vec na 249V moze da pregorevaju zastitni osiguraci u uredjajima… a kod mene nocu 245-249 sasvim normalan napon, danju 237-238V redovno…
Stiglo sokocalo danas… Ima fore sa delayed startom za zamrzivace i frizidere da se ne osteti motor ehehe, nisam znao, u slucaju konstantnog pada ili skoka napona. Za ostale uredjaje je 10 sekunde
Elem tolerancija je 10% tako da nije striktno 220, vec mi vrti oko 230-235 stalno, a ulazni je 245-247 hehehe. Cak je bio i jedan skok napona i samo je caknuo protection i zasvetlela lampica, dakle sprava radi posao…
Besuman je skroz i ne greje se, stavio pun presek kabal, terminalski ulaz ima a i jedan izlaz na terminalima, plus 1 shuko izlaz…
Gde sve dadoh pare pa ne zalim ni za ovo, ne moze da skodi svakako…
Zapravo radi ovo posao evo obara na 205V zbog protekcije kada drzi stalno preko 240V… Mogu reci samo da nijedan trafo vise ne zuji na 205V heheheh ama ni da zucne, cim ga vrati na 230+ odmah se cuje sve…
Hvala na opisu. Ja po priči naših stručnjaka nisam mislio da išta korisno može da se nađe kod nas za manje od 250-300€. Kod mene slična situacija - mogu s terase da pljunem na trafo stanicu i otprilike jednom godišnje ode napajanje. Sad znam šta će mi biti sledeća kupovina
Znam da nije kod nas uzeto pratim thread od starta
Ta cena je stvarno sitnica. Nego nisam iskreno nikad poručivao od preko grane ništa preko 50€ zbog carine
ima tolerinaciju za 10% i u tom rangu ne dira nista, cak sam negde nasao na netu da je zakonom propisana tolerancija napona od +8 do 10% na 220V sto mu dodje 220+22 = 242V maximalno sto sme da se nadje u mrezi
kod mene uvece a i danju to redovno prelazi, ali redovno bude 244-249V, danju u pojedinim periodima je 236-239 ali opet 99% vremena je preko 24x
dalje vezano za toleranciju od 10%, koliko skoci napon preko 243V tj tu je okidac za protekciju i obaranje, uredjaj obori na 205V i polako penje gore posle dok ne padne napon ispod 240V kada padne onda ga vrati na vise…
motricu na njega vise ovih dana pa da vidimo kako i sta… svakako treba imati jer je napon ludilo kod nas
ali pazi slusam uvom trafo bez uredjaja kada je na 240+V zuji kao blentav, trafo u nebitno kom uredjaju…
padne na 205+V zvuk se jedva cuje, da se razumemo struja kruzi tu, to mora da se cuje, zasto se pa dalekovodi cuju
ali je svakako dobra stvar sto ujedno obara i filtrira napon, a ima i protekciju za skokove napona a i za drasticne padove
uredjaj je besuman u radu, samo sto sam izvalio da se odozdo bas greje, samo odozdo, ima tu sa strane rupice za ventilaciju, ali nista gore i nista tu oko tih rupica nije vruce, cak ni mlako… a odozdo rerna eehhe, moram da vidim da ga odignem malo od zemlje, mada ima 3 cm nozice skoro