Šta vam je danas ulepšalo ili sjebalo dan? - Vol. 6 (Part 3)

Šta očekivati od šabana koji su naplaćivali 3g 118 din. Najbogaljskiji operater na celi svijet.

4 Likes

Oni koliko para duguju i daju na gluposti cudi me da im najjeftiniji paket nije 15ak hiljada.

Ja nisam otisak samo jer me mrzi da se natezem oko prenosa broja, plus soko lite mi je bio sasvim ok paket, mozda cak i malo previse al ajde.

Ma ne vredi komentarisati tu “firmu”. Sećam se u poslovnici kad sam tražio 4g sim rekla mi radnica da je to takva tehnologija da taj signal ima samo do 50 metara od poslovnice :rofl:

Ja joj reko ne blamiraj se pogledaj na svom sajtu mapu pokrivenosti.

Ali tako ti je to kad zapošljavaju sve što jebu, i to traje decenijama, od perioda spsa i jula, pa su sad te (a vrv i ti) jebani došli u godine i na pozicije da zapošljavaju užu i širu familiju.

5 Likes

Dzabe dobri “pikovi” kada je stabilnost losa. To sam i pisao. Najvaznija je stabilna veza bez velikih oscilacija i pinga..

1 Like

Dzabe kada su oscilacije od ulice do ulice.

Da ne pricam da su ima bazne stanice slabe.. npr odes na kopaonik van sezone i net radi lepo..

Odes u sezoni i ne radi vise lepo.. prosto preopterecene bazne stanice.

Ovo sam nasao izgleda ipak stize maja :zipper_mouth_face:

4 Likes

Pustili 5G mrežu, mi sa Google Pixel telefonima

5 Likes

Mi koji zivimo u pripizdincima nemamo 5g nikako tako da, all is good :rofl:

4 Likes

Vojvodina? Ja sam u vojvodini i yetel mi je uzas..

Bogami A1 je ozbiljno krenuo u 5G ofanzivu.. Samo da povećaju pokrivenost

2 Likes

Meni ne da ne radi 5G nego ni ne pise, jos uvek sam na 4G. Lelekom vojvodina, mozda ako budemo imali brzi net mozda CeMo sE OdVoJiTi!!1!1!

4 Likes

Pa meni je signal za yetel los. Na samo dva mesta u stanu se bas lepo prica. Izvalili smo da je jedno uz terasu drugo diagonalno u cosku sobe za decu :grin:

Bolje je radilo dok je bio Mobtel

1 Like

Ako se ne varam na MTS mora se menja paket :grin:

Na mts mora da se menja operater :grin:

5 Likes

To quote sms:

5G mreza za Vas!

Od danas Vasa mts mreza ima novu 5G supermoc.

Poklanjamo Vam prvi korak u svet brzeg, jaceg i mocnijeg interneta: munjevite brzine i stabilniju vezu za sve sto volite. Bilo da strimujete u 4K rezoluciji, koristite digitalne servise ili obavljate video pozive kristalno jasnog kvaliteta, 5G mreza ce Vam pruziti neuporedivo iskustvo.

Isprobajte sve sto 5G mreza donosi. Ubrzajte svoj biznis i ucinite ga jos efikasnijim.

Vas mts

Meni se dešava kod sestre u frizerskom salonu da jedva imam mreže, salon se nalazi u podnožju zgrade, i verovatno beton i armature prave smetnje.. Čim izađem na ulicu signal je pun.. A na ostalim mestima stvarno nisam imao problem.. Danas merio u centru grada 800 download, malo dalje od centra 550.. Yettel takođe

Ja sam sve ove godine kad god sam u Srbiji mislio da je do mog Yettel paketa što nemam pristup 5G mreži, kad ono, toga uopšte nije ni bilo. Jako čudno da je tek sad dostupno ali mi istovremeno i nije čudno kako se stvari rade kod nas.

Za 5G je tek pre mesec dana bila aukcija, razlog zasto se godinama odlagalo, drzava je lupila reket od 300 miliona evra operaterima, podeljeno na 3 dela, sad moras da vratis nekako 100 miliona evra koje ne mozes brzo da monetizujes a imas dodatna ulaganja u 5G, Telekom je digao i neki kredit.

Ovo sto je pusteno je tek 5G NSA, non standalone, koriste se 5G RAN (radio access network, tj bazne stanice) i 4G LTE core, nesto izmedju 4G i 5G, nemas mnoge 5G funkcije kao sto je network slicing, za sta ti treba 5G core. Tek jednog lepog dana kada se operateri prebace na 5G core imacemo sve to, bolje brzine, latencije, security, za sta ce ti trebati i zamena SIM kartice, ovo sve radi sa postojecom karticom.

Dodatni problem je monetizacija jer svi operateri moraju nekako da monetizuju sva ta silna ulaganja u infrastrukturu koja nisu uopste mala, da povrate drzavni “reket”, a usecase za monetizaciju 5G je mali ili nikakav, IoT je tek u povoju, goverment sektor je “zatvoren” za sve sem za Telekom, itd. Da ne pricam tek koliko problema postoji sa baznim stanicama, neobrazovanim stanovnistvom koji misli da 5G zraci i ubija ljude i pcele, pa se akvizicije sajtova rade jako otezano u takvim okolnostima.

Nisam srecam sto sve ide ovako sporo, a korisnici ce videti tek za godinu-dve prave mogucnosti 5G-a, ovo sad je sve na brzinu pusteno i sinhronizovano od svih operatera, ali je to tek pocetak. Za pravu 5G SA, treba ti i upgrade prakticno celog IT BSS i OSS stacka npr Billing i Charging, aktivacija servisa, itd.. produkti i katalozi moraju da evoluiraju, itd. Sve to dosta traje i kosta, ali eto, napravljen je ipak vazan korak. Trenutno je promo period, imas maltene samo 5G ikonicu i odvrnutu slavinu za vece non standalone brzine sa kojima nemas sta bogznasta ni da radis, cloud gaming mi pada na pamet da isprobam u pokretu.

9 Likes

Isto.. posto kao i ti imam Portal to me zanima. Sa ovakvim padovima to nije moguce.

1 Like