Šta trenutno igrate? (2025)

Nastavljamo seriju brzopoteznog probavanja igara, danas je Herdling na redu.

Gledajuci trejler, nadao sam se nekakvom lirskom pandanu Inside ili Far: Lone Sails (odlicna mala igra, btw).

Medjutim, usledilo je 45 minuta dosadjivanja dok ganjam ovce niz livade uz lepu muziku. Svako-malo resavamo jednostavne puzzleove, pa onda opet jurimo vetar kroz travu.

Suvise sam mator, suvise slicnih igara sam vec iskusio, ne rade me vise ovakve ‘experience’ igre, sem ako nemaju bas brutalno dobro odradjenu atmosferu. Herdling je, u najboljem slucaju, meh.

. . . . . . . .

Posle toga sam nakratko pokrenuo Avatara, nisam jos ni izasao na svez vazduh, vec mi sve deluje zastarelo – silna drama predamnom, zlikovac radi sta zlikovac mora, a meni, opet, dosadno. Ceo taj ‘noble savage’ koncept me iznuruje vec, ok ok, indijanci, kolonijalizam, shvatio sam.

Mozda izguram do izlaska u prirodu, valjda ce postati bolje kad me puste da se sam snalazim. Ali moram da kazem, svidja mi se sto sam dvaput visi od ljudi, to je kul.

1 Like

Poceo sam Indiana Jonesa, i posle par sati utisci su mi pomesani.

Troj Bejker je odlican posao odradio, samo na momente ne zvuci ko harison ford. Model u igri je isto odlican, doduse cesto izgleda ko animatronska lutka, al ajde. Fordovo lice je bas tesko modelovati, mnogi su pokusali i uvek nesto fali. Ovde je skoro savrseno, iako mozda izrazi lica bas i nisu. Grafika generalno prelepa.

Kad pomislis, hm, koji bi zanr pristajao indijani dzonsu, meni sunjalica svakako ne bi prvo pala na pamet, ali mislim da mu dobro pasuje. Mogucnost da pokupis bilo koju glupost ko improvizovano oruzje za tuce, kul momenat karakterizacije kroz dizajn. Svidelo mi se i sto je tutorial misija shot-for-shot pocetak prvog filma, kul ideja.

Pa sta mi onda smeta? Prvenstveno struktura nivoa – jos sam u vatikanu, ali taj isprepletani dizajn mini-questova mi se ne svidja mnogo. Na svakom koraku nova misterija! Spoticem se o tajne prolaze i drevne odaje! A nivo u sustini mali, ko igraonica. Nemam osecaj da sam stvarno u vatikanu, opet kompresovana diznilend verzija.

I ne samo sto je nivo mali, nego jos krcat zakljucanim vratima, skelama po kojima ocigledno mozes da se pentras al nije jasno sto bi, sve ukazuje na to da zele da se vratis jos koji put.

U praksi, sve ovo cini da nemam neki osecaj da sam se upustio u veliku avanturu. Nego stop-start, sad nadji lekove, sad fotografisi plafon, zujim napred-nazad kroz iste tri ulice. I onda kad dobijem cut-scenu gde indy sjajecih ociju otvori jos jednu mini-kriptu, sense of wonder odavno izgubljen.

Ostaje mi da se nadam da ce potonje lokacije biti vece i zanimljivije. Mozda je vatikan samo intro verzija onoga sto su devovi naumili.

(au, vec pet postova zaredom samo ja trtljam nesto u prazno)

7 Likes

Pa samo ti i igraš nešto, ostali se prepiru sa vazduhom.

8 Likes

@n00dle bice jedan znatno otvoreniji deo u egipatskoj pustinji, ali nije toliko otvorenost novoa koja asocira na avanturu, nego njihova raznovrsnost. Diverzitet lokacija mi upadljivo nedostaje u novim igrama, a nekada je svaka igra morala da sadrzi prasumu, pustinju, grad, sneg..

2 Likes

Poceo sam malo Directive 8020 da vidim kako ide.

Kao i MindsEye pa na cemu ostanem.

Iako je sve super i evidentno “moze i ovako”, mene ubi prvo lice. Za mene je indiana jones pionir i deda unchartedu i Lari i treba da bude u trecem licu. Emperors tomb iz 2003 godine je bio ko pravljen za mene. Goloruk fajt koji je verno bio preslikan iz filmova gde si ti vise dobio batina nego protivnici iako je ishod uvek bio na indjijevoj strani, zagonetke, platforming, bezanija doduse ne od kugle nego od nazi tenka ma bombona. Dao sam sansu novom, sve je to lepo i super uradjeno ali bez treceg lica, dzaba sve, barem meni.

3 Likes

Isto! Zato nije za mene.

Jel igrao neko Dragon’s Dogma 2, vredi li sta? Na popustu je trenutno, a takav tip igre bi mogao savrseno da mi legne.

Prvi deo sam probao, ali bilo je dosta kljakavo sve zajedno, da bi na kraju zaglavio kod hidre.

Probaj narodnu verziju na PCju pa odluci da li da je kupis ili ne.

Ja sam krenuo, pa prestao ali ne sto mi se ne svidja igra nego iz privatnih razloga…

Jako mi se svidelo to što sam video.

1 Like

Meni je bila super na launchu čak, sjećam se kukali svi na 30fpsa ili na monetizaciju koja je uvijek i Capcom igrama a ja se super proveo sa igrom. Sa ove distance što se sjećam je da je bilo jedino puno combata, svakih 30 sekundi a fast travel limitiran.

To ti je TLDR verzija a ovo je što sam napisao kad sam odigrao u grupi na fb ako te ne mrzi čitat. Igra se primjenila od tad, ne znam šta su baš sve promjenili ali znam da ima 60fps mode sada.

Priča: (potencionalno SPOILER)
Ništa posebno i nije toliko bitna, nije akcenat na njoj. Vidi se da nisu puno resursa tu ulagali, tu i tamo pokoji cutscene ali većinom stoje kao stožine kad pričaju.
Neki sažetak priče je sličan kao prvi dio. Ciklus koji održava cvijet je da se svakih nekoliko godina pojavljuje zmaj i razara sve pred sobom. Onda bira jednog izabranog kojem je sudbina da se bori protiv njega tako što mu izvadi srce i pojede ga. Tog izabranog zovemo Arisen i to je lik sa kojim vi igrate i zadatak vam je da pobjedite zmaja. Kasnije se taj ciklus ponavlja iznova i iznova, bilo je mnogo Arisen.
Još da pomenem da Arisen-a prate pijuni (pawns) koji su prazne “ljušture” koje slušaju samo Arisen-a.
To je otprilike identično kao radnja keca, samo ovaj put možda možete da prekinete ciklus?

Iako upravljate jednim likom u suštini vodite party od 4 lika. Jednog svog glavnog pijuna i iznamljujete još 2 pijuna od drugih igrača. Tvoj glavni pijun je sa tobom cijelu igru dok je iznajmljene potrebno stalno mijenjati kako se leveluješ i birati da budu različitih vokacija da bi party bio svestran. Po meni imati mage-a koji je healer je jedino pod obavezno, sve je dosta teže i moraš da se smaraš sa consumables mnogo.

RPG u neku ruku: Startne vokacije su archer, fighter, mage i
thief, otključati u igri se može još 6. mystic spearhand, magic archer, sorcerer, trickster, warrior i warferer.
Svaka vokacija ima svoje unikatne weapon skills, core skills i augments.
Weapon i core skills se mogu opremiti samo na tu vokaciju dok su augments pasivni efekti koje možeš da opremaš na bilo koju vokaciju kad ih otključaš. Npr. sasvim je moguće i preporučljivo otključati prvi augment od thief-a koji smanjuje šanse da će neprijatelji tebe napadati i opremiti kasnije kad si mage kojem inače treba vremena da baci svoje magije.
Što se tiče weapon skills, svaka vokacija ima veći broj ali možeš da opremiš samo 4. To mi npr. nije smetalo za mystic spearhand gdje su mi se svidjela 2 skill-a koja sam probao ali sa thief-om sam teška srca jednu izbacio kad sam otključao jednu od master thief weapon skills.
Core skills koje otključate sve će biti eqipped tako da tu nema glavobolje.
Gore sam napisao rpg u neku ruku jer igra nije dizajnirana da vi imate build nego da možete stalno mijenjati vokacije. Kad se levelujete, ne dobijate vi points koje ulažete u magic, strength ili dexterity itd. nego se levelujete u svemu a posebno nezavisno od tog levelujete vokaciju. Tako da kad se prebacite na novu vokaciju budete slabi neko vrijeme ponovo dok ju malo ne levelujete i otključate weapon skills vezane za tu vokaciju.

Core gameplay loop: Iz cijele priče oko ograničenog fast travela i kontraverzi mislim da je prilično jasno svima da je ogroman akcenat na eksploraciji. Ono što nije jasno da ima mnogo borbe i kad kažem mnogo mislim MNOGO. Gdje god istraživali core gameplay loop izgleda ovako: trčiš 20 metara goblini, središ ih, sledećih 20 metara gušteri, središih, sledećih 20 metara opet goblini ali kako si se borio sa njima slučakno si privukao i obližnje vukove i harpije pa moraš i sa njima da se tučeš itd. Vrlo gusto naseljen svijet i tu dolazimo do jedne od mana a to je raznolikost neprijatelja. Ne znam koliko je to fer reći jer nije da nema ratličitih neprijatelja kad uzmem u obzir i veće neprijatelje i neprijatelje koji se pojavljuju samo noću, ali kad je tako gusto naseljeno ponekad misliš da 50% vremena tučeš gobline.
Težina loot-a je ovdje isto next level. Ne sjećam se tačno kako je u prvom dijelu ali ovdje kad pored armora i oružja poneseš camping kit bukvalno ne možeš ništa više da poneseš. Camping kit ti treba da bi mogao odmarati u divljini jer ima neka mehanika da ti se max HP smanjuje što duže vremena provodiš bez odmora i što više damage primiš. Jedini način da taj health vratiš je da spavaš, a u divljini ro možeš samo sa kamp opremom.

Pijuni: Neke mehanike što su uradili sa pijunima su mi tako kul. Prvi dio nisam igrao kad je izašla oa ne znam kako je bilo, nego sam morao koristiti generic pijune za offline i ro nije bilo tako zanimljivo. Sad mi je super što će tvoj pijun kao i tuđi pijini koje iznajmljuješ pomagati tebi na osnovu znanja koje su stekli igrajući sa drugim igračima.
Npr. imao sam quest gdje sam morao pronaći ženu koja je optužena da je izdajnik i pobjegla iz naselja. Nema nikakvog markera gdje je, mogla bi biti bilo gdje i možete zamisliti kako ju je teško naći u igri gdje dosta tabanaš pješke. Nisam ju ni tražio dok nisam zaposlio jednog pijuna koji je u fazonu, mislim da ja znam gdje je otišla jer je taj pijun odigrao raj kvest već sa deugim igračem. I odvede me do nje. Isto tako dok istražuješ okolo znaju reći kako u blizini ima kovčeg koji su našli sa drugim gospodarom i hoćeš li da te odvedu do njega. Ali isto kad ti sam nađeš nešto skriveno prokomentarišu kako moraju reći svom gospodaru za to što si ti našao. Ima jedan elvski grad gdje pričaju samo elvish i ništa ih ne razumiješ. Samo nađeš pawn riftstone u tom gradu i iznajmiš pijuna koji zna elvish i voila, imaš prevodioca. Znaju biti mnogo korisni.

Fast travel: Odluka da ograniče fast travel mi je jedna od najboljih ikada. Nekima se neće svidjeti ali ja mislim da su fin balans pogodili sa kočijama sa kojima takođe možeš da putuješ. Još to vodi nekim nepredvidivim situacijama. Jednom su mi kočiju napali kiklop i grifon istovremeno i bio je pičvajz. Naravno da su u borbi razvalili tu kočiju pa sam morao kasnije svejedno pjeve po mraku. Ali uživao sam u tom aspektu igre, veoma je imerzivno iako nekad smara da za neki side quest dobiješ da moraš da ideš na drugi kraj mape. Rješenje je da planiraš svoje pohode i to obaviš kad te put nanese ponovo u taj kraj a hoće.

Questovi: Rekao sam da nije priča nešto posebno niti da je akcenat na njoj ali struktura kvestova mi se svidjela. Mnogi imaju različite ishode i često zavise jedni od drugih. Par puta mi se desilo da ne mogu da progresiram quest i ne znam šta da radim a igra te tu baš ne vodi za ruku. I onda batalim i kasnije kad riješim neke druge questove ili pričam sa nekim tamo lijevim likom, otvori se ponovo i taj quest.

Mane: pored tog nedostatka raznovrsnosti neprijatelja najveća mana je performance. Ne zbog 30fps-a nego zato što varira. U većim gradovima gdje ima puno NPCs ili u nekim masovnijim borbama zna biti rough.
Onako na oko igra mi ne izgleda grafički impresivno, osim što je taj raytracing uključen i ne možeš ga isključiti. Pretpostavljam da ono što radi igra sa draw distance da je to jedan od razloga što opterećuje procesor takođe, pored mase NPC-ova. Bukvalno možeš iz daljine da vidiš grifona koji bude mala tačkica u daljini ponekad.

Ja sam dobio true ending sa kojim koji mi se sviđa i mrzim ga u isto vrijeme. Ne zbog samog kraja nego zato što je vremenski ograničen što mi izaziva tjeskobu i što nema end game gdje poslije možeš da se leveluješ, radiš quests što si propustio nego te baca odmah u NG+. Dobiješ u suštini 12 in game dana da riješiš to što trebaš. Mjenjaju se neke stvari poput da možeš snimiti samo kad spavaš u krevetu što takođe čini da prolazi vrijeme i onda imaš manje vremena pa moraš da se ograničavaš. Ali takođe, mnogo je lakše naći ferrystones i možeš da se fast traveluješ svukud i uštediš vrijeme.
Sam true ending nije teško dobiti, samo trebaš raditi side questotove, ako to uradite, šanse su da ćete vjerovatno tako završiti. Ali bio je jedan korak koji sam morao pogledati na netu jer sam bio zaglavljen u loop i borio se iznova i iznova sa final boss-om.

Slike su moje, nisam zadovoljan sa photo modom u igri jer može da se centrira kamera samo na tvog lika.

5 Likes

Covece! Vec pomislim, sta ucinih covek mi roman napisao. Dobro te su to pisanije od ranije.

Nego odlicno to sve zvuci. Inace gledam sinoc neki video, izgleda da su uveli neogranicen fast travel u medjuvremenu, suvise im ljudi kukali.

Uzmi Crmison Desert bolje

1 Like

Bukvalno

Nije taj fast travel toliki problem bio. Kočijama si mogao da putuješ beskonačno i još je nekad vodilo fo zanimljivih situacija kao što sam napisao gore. Ja te ferrystones isto štedio jer sam mislio kao biće problem na kraju završio igru sa brukom nepotrošenih. Klasika.

1 Like

Saros i dalje, do architect bosa bez problema, ali ovaj bos me muci, tj citav biom mi je prilicno tezak. Verovatno kad bih krenuo iz nekog od ranijih i nabudzio se , kao u returnalu, ne bi bilo problema, al to su mi predugi ranovi, nemam toliko vremena. A rng mi je ocajan, prosto ne mogu da verujem sta dobijam.

1 Like

@yolixeya

Hold On Waiting GIF by Fleischer Studios

Ja lagano cepam Dawnwalker-a, za sada mi je pomalo utisak Witchera sa Aliexpresa.

Mapa praznjikava, dugokosi je manje kul nego Geralt, ali se trudi, combat je onako, dosta clunky i treba mu preeeevise vremena da savlada ljudske protivnike uz pomoc maca ili kandzi, umesto da satire sve redom kao OP vampir.

2 Likes

Tebe sam se setio ovih dana. Uzeo sam da przim igrice na Portalu.

Navece je postalo najzad podnosljivo napolju. Uzmem portal i izadjem na terasu da se igram :grin:

Najbolje od svega je sto je sada stvarno korisna konzola posto brdo igrica ne zahteva vise upaljen PS5

Cek da te vidim kad dodje zima :rofl:

2 Likes

Hmm, imam opciju da se sve zatvori u staklo i imam grejanje na terasi :wink:

1 Like