SOPA (Stop Online Piracy Act)

Zapoceta je nova kampanja (Bill-Zakon) zvana SOPA (Stop Online Piracy Act).

Stop Online Piracy Act - Wikipedia, the free encyclopedia

Ukratko zele da cenzurisu CEO internet,znaci ako neki sajt (Youtube,google,Facebook,wikipedia…)ima ikakve povezanosti (link,discription,file…)sa piraterijom ili necim slicnim piraterijom ce biti ili ugasen ili skroz cenzurisan.
Postoji i sansa da korisnici interneta koji daju informaciju koja ima imalo veze sa piraterijom zavrse u zatvoru.

Ovaj novi “zakon” treba da se pokrene uskoro (predvidjeni datum nisam nigde nasao),zato su se razne internet licnosti zdruzili i zakazan im je sastanak sa predstavnicima SOPA u Washingtonu.

SOPA ce i pokusati da se malo “poigra” sa samim kodom interneta,da bi pokusali da stvore sto vecu cenzuru,ali strucnjaci tvrde da ako to pokusaju,nasa sigurnost na internetu bice ugrozena.

Angry Joe:

https://youtu.be/f-hpgI0XFSg

Blistered thumbs:
Angry Joe PSA: Stop SOPA! – Blistered Thumbs (na dnu ima jos jedan interesantan klip)

American Censhorship:
Stop American Censorship

Primeticete da se svuda spominje Amerika ili United States. To ne znaci da ce samo Amerika biti ugrozena ovim zakonom.

Ako ovaj zakon prodje,postoje sanse da Xbox Republika bude ugrozena.
A da ne spominjem Xbox360iso.com

Dakle,da cujem vase misljenje,komentare…
I ako mislite da sam negde pogresio,ispravite me,jer sam ja za ovo sve saznao tek danas.

Od toga nema nista,mislis da bi ugasili jedan fb zbog toga?Tu bi samo takav spor bio,nebi ni ostali bili prekrstenih ruku pa bi sud bio prvo mesto koje bi oni posetili…

drugo to je nerealno da se desi,proguglaj na netu samo na koliko sajtova[foruma]ima linkova,pa oni koji vode ka njima…Ovo je po meni samo neka medijska patka kako bi se neki uprpali i brze bolje poskidali sve sa njihovih sajtova sto ih povezuje sa piraterijom…

Ne znam,kao sto rekoh ovo je sasvim novo za mene.
Puno kompanija podrzava i finansira ovaj pokret.
Samo cekam da vidim sta ce da urade Angry joe i ostale internet licnosti na tom velikom sastanku.

nema sanse da ovo prodje pa ovo je cist primer kontrole onda, sve zivo se nadgleda, bukvalno bi onda net sluzio samo za streaming placenih stvari i tako za citanje kuhinjskih recepta, wikipedie i slicnih nebuloza… ali opet, sav ovaj softver koji mi koristimo za xbox nije ilegalan to je sve OPEN LICENCE tj FREE, tj sve je radjeno pod okriljem GPL-a GNU General Public License - Wikipedia, the free encyclopedia , e sad sto se to koristi u razlicite svrhe to je na samom korisniku kako ce on da koristi

old news, nahhh
Apple, iPhone and iPad News | ModMyi - Apple to Stop Supporting SOPA; Also Microsoft, Intel, Adobe

Svaki put kad čujem ovako nešto, volim da citiram drage ljude sa Pirate Bay-a:

As you may or may not be aware, Sweden is not a state in the United States
of America. Sweden is a country in northern Europe.
Unless you figured it out by now, US law does not apply here.
For your information, no Swedish law is being violated.

Edit: Ovo mi je najbolji dio:

It is the opinion of us and our lawyers that you are … morons, and
that you should please go sodomize yourself with retractable batons.

:smiley:

Ljudi ovo se ozbiljno zakuvalo… Sve vise se provlaci rijec “SOPA” kroz razne medije! Bas veceras je na dnivniku bio prilok oko ove vjesti, wikipedia ce se ugasiti na 24h kao znak protesta, TX danas ne radi, warez odavno ima kampanju Stop SOPA…

Ne znam za vas ali ovo s*anje ako prodje…

Sta vi mislite o ovome? Ajmo se igrati malo analiticara kao i na njegove posledice na sve nas

Demonoid takodje ne radi danas zbog protesta. Licno, ne verujem da ce se ista vazno desiti tokom SOPA kampanje. Internet ne bi bio to sto jeste ukoliko prodje ova stvar.

puno ljudi je protiv ovoga
krsa sajtova danas nefunkcionise cak mi se ni anime ne seeduju na bakabt

valjda nece proci

Ukoliko se ovo, ne daj bože desi, google, youtube, i svi streaming sajtovi će biti zatvoreni, kao i gomila ostalih velikih kompanija.

Paypal je protiv
MS je protiv
Google je protiv
Facebook je protiv.

Samo to što je Microsoft protiv govori da je ovaj zakon užasan i da nešto nije ok, najveća kompanija na svetu, ona lobira protiv, ako se ipak, ponovo ne daj bože, donese ovaj zakon u US, ubrzo će ga prihvatiti i EU i Britanija i ostale velike zemlje, a net će postati bukvalno black market…

Ako mene pitate ovo je cist scam da se tako izrazim. Pokusavaju da zaplase ljude tako sto rade ovo sto rade, i misle da ce ljudi odreagovati lose i odjednom ce svi biti cisti i niko nece biti pirat. Oni nazalost ne shvataju, da internet preovladava i nad Televizijom i medijima. Ako se taj zakon uvede, to bi znacilo da ni mediji ne bi smeli da prikazu odredjeni snimak/sliku bez odobrenja autora, ili cak osobe koja se nalazi u klipu/slici. Ovo je pogotovo lose za gamer-e koji upload-uju gameplay klipove i review na youtube, jer ce onda oni propasti, a kao sto je neko odavno jos rekao sa ovog foruma, zasto bi developeri odbijali besplatnu reklamu, to i njima ide u korist. Tako da, sva ova briga je uzaludna, i do kraja godina ce se sve zaboraviti, a i pre koju godinu je isto trebao biti uveden zakon koji bi donekle isto trebao da uradi kao i ovaj, ali naravno, nije na svu srecu. Sve u svemu, ako se ovo ne daj boze, uvede, internet koji znamo ce nestati, a ljudi koji zaradjuju pare na njemu (Ray William Johnson, sxephil, WHATTHEBUCKSHOW…) kao i mnogi ostali, ce ostati bez posla.

Pa dobro izmjenice ga malo da ne bude toliko drastican ALI autorima bi dali za pravo da odmah tuze neki site koji je na bilo kakav nacin povredio njihovo autorsko pravo i to bez opomene, traznje za skidanje “linkova” ili nesta drugo. Nakon tuzbe dolazi i do gasenja istog sto znaci da bi se stvorila internet cenzura nalik onoj u Kini, Iranu i dr.

Vidjecemo kako ce se ovo odvijati ali ako ovo stupi na snagu bice belaja…

evo danas je TX forum po SOPA peticijom ili kako god vec, stavili su kako bi izgledao sajt u slucaju da je SOPA zakon aktivan, ne da valja ovo… neeeee

to je od juce, prvo si mogao da gledas na foru, sada ne mozes da vidis nista sa foruma.

Pifff ne znam sta bih vam rekao… Sve ovo ima mnogo vecu ulogu nego sto izgleda na prvi pogled. Mnoge stvari su se drasticno promjenile na Internetu a ako sagledamo kakve je posledice imao WikiLeaks, Anonymous, pocetak Cyber ratovanja, “naoruzavanje” Kine, Japana, Irana, Izraela Cyber jedinicama, hack-ovanje Americke bespilotne letilice, razni malware-i koji pregrijavaju nuklearne reaktore i dr. lako mozemo zakljuciti da je Amerika (Pentagon) u problemu s ovakvim stvarima i da oni najvise u svoj toj prici gube. E sad, ti isti kad bi usvojili ovaj zakon automatski primjenjuju dobro poznatu internet cenzuru (Kine npr.), lakse nego ikad mogu da prate desavanja na internetu, fataju one koji se protive vladi, Anonymous ne bi vise ni postojao, filtrirali bi sav sadrzaj koji dolazi na internet a sve to s znakom zabrane piraterije??? U to citavoj prici “pirati” su samo kolateralna steta, nista drugo. Iz OVOG razloga ja se bojim da bi taj zakon mogao proci a sve nade polazem u velike kompanije kao sto su Google da lobiraju i da se bore protiv ovog zakona mada su oni samo “sateliti” americkoj vladi isto kao i EU, Britajina i dr.

Nije ovo “teoriaj zavjere” nego cisto moje shvatanje “skrivene agende” iza ovog zakona jer je piraterija i prije postojala i sve se znalo a oni bas sad nasli da mjenjaju internet iz temelja

Steta sto nisam pravo upisao… Ako ovo prodje ode ja na Pravni fakultet lagano…

UPDATE:

SOPA je za sada “usporena” i nije velika pretnja internet mediji,ali tu se nalazi drugi i veoma slicni akt,PIPA (Personal IP Act) koji ima isti cilj kao SOPA samo sto ima vecu podrsku.

Izvori:

Kao sto vidite…Moj Subscriptions deo na youtube-u je natrpan ovakvim klipovima…

Juce su “bojkotovali” poznati sajtovi (Wikipedia,craigslist…). Ogranicili su pristup svojim sajtovima (wikipedia je skroz uklonila pristup) da bi privukli paznju korisnicima interneta na buduce pretnje (PIPA,SOPA…).

BONUS!!!
Nesto malo i interesantno :slight_smile:
9GAG - Real Scumbag discovered!

9gag…Novi Wikileaks :slight_smile:

Evo jedne zanimljive slike:

Ma indijanci, loze se nema nista od toga, najbolje da oni idu protiv FB, Google-a i MS-a.

@nixer
lol ti mene zezas? Pogledaj moj post :smiley: ali nema veze :).
@pscarface
Tako sam ja isto ranije mislio.
Ali sto vise gledam ovo su zapravo veoma ozbiljni indijanci :D.
Ako si mozda slucajno pokusao juce da koristis Wikipediju (ili Craigslist :P) primetio bi nesto veoma zabrinjujuce.

Evo i nesto jos ozbiljnije (ovo je zapravo prvi udarac koji je zadao SOPA i PIPA na internet).
The extradition of TVShack’s Richard O’Dywer: is it right? | Naked Security
Ako vas mrzi da procitate:
Student (koji zivi u Engleskoj) koji je osnovao poznati sajt TVshack (koji sluzi kao “Linking website” gde mozete da nadjete links za razne sajtove poput Pirate Bay i druge…),uhapsen je zbog piraterije i morace da ide na sudjenje u AMERIKU (Morao sam ovo da naglasim).

Znaci da pogledamo…Osoba koja nikada nija krocila u Ameriku ce sada morati da ide tamo da mu se sudi za zlocin koji su (na neki nacin) i SOPA i PIPA krsili (kao i miliarde drugih korisnika interneta)a razlog zbog tog hapsenja i sudjenja je…SOPA…

I poslednje sto cu da dodam je…
DailyTech - Obama Admin. Declares War on SOPA; SOPA Author Caught Stealing Work

E sad ako Obama koristi njegovo dragoceno vreme da bi se raspravljao o SOPA/PIPA (Protiv njih je ne brinite :D).
Onda su ova dva akta stvarno neko ozbiljno sra*je.

Mene nek prvog hapse da vidim jednom i tu Ameriku, a drugih tri milijarde nek čeka svoj red! Bez guranja moliću lepo.

Ma i da se izglasa ovako nešto, samo će serveri da se presele negdje u Aziju ili Južnu Ameriku, a USA ameri nek žive u mraku, pa da vidim koliko će da potraje… Oni su nacija sa, malo je reći, ozbiljnim kompleksima, vole da budu prvi u svemu pa i u pirateriji.

Što se tiče izručenja, ozbiljno, mislite li da čak i Amerikanci imaju para da bacaju na izručenje “pirata” iz drugih zemalja? Ne misle valjda da ću ja plaćati kartu… A šta kad ih osude, gdje će s njima? Puno je tu rupa, ko je iole pametan, odustao bi davno od ovoga, ali pošto govorimo o amerikancima tu je odsustvo logike činjenično stanje.