Sony confirms new PS4 Pro ‘Boost Mode’ will help some older games run faster and smoother

To su trebali odmah u startu izbaciti - objaviti, ovo je opravdani razlog za prelazak na Pro konzolu. Posto sada vise nije razlog za ne kupovinu Pro-a kao “nemam 4K tv”. Ma da se to i znalo, samo je bilo pitanje vremena kada ce Sony to uraditi…

[quote]

Sony is rolling out the beta preview of the PlayStation 4’s latest firmware update, version 4.50, and it includes a pretty great new feature for early owners of the PS4 Pro console. In short, many older PS4 titles will run better on the new hardware — even if they’ve not been optimized to do so by developers. Once you’ve installed the software upgrade, you’ll find a new “Boost Mode” option in the settings menu. This is exclusive to the more powerful Pro console and won’t appear on the regular PS4.

When activated, Boost Mode “lets PS4 Pro run at a higher GPU and CPU clock speed in order to improve gameplay on some PS4 games that were released before the launch of PS4 Pro,” a company spokesperson told The Verge. “Games that have a variable frame rate may benefit from a higher frame rate, and load times may be shorter in some games too.”

Sony is by no means promising those benefits for all titles, but Boost Mode still represents a nice attempt to help PS4 Pro buyers get a little bit more out of the beefed up console. So if 4K gaming and HDR weren’t enough, well, now some of the games you’ve had for years might start playing a little better the next time you return to them. Sony advises that Boost Might might cause unexpected behavior in some instances with the PS4 Pro running at full speed; turning off the setting should resolve any glitches. For now we’re not sure if there are any limitations around Boost Mode. Can you just keep the console running at full speed all the time? Does it result in the PS4 Pro getting hot or using more energy than normal? I’ve asked Sony for more specifics.

Aside from Boost Mode, the upcoming 4.50 firmware update will add support for external hard drives to all PS4 models, introduced some redesigned menus, and let players watch 3D Blu-rays in PSVR.[/quote]

1 Like

To se trazi Rainbow Six Siege radi u preko 100 fps-a, inace fps se vidi dole u levom kutu

A evo i Witcher 3 isto u Boost Mode-u, kako lepo glatko vrti:

EDIT:

Evo jos par usporedba:

1 Like

Znači… Gazi Sony sve redom. Kraljevi.

Ako MS ne napravi isto, a kamoli bolje, loše im se piše.

Vidim da su svi na Gafu odusevljeni. Ja moram da kazem ipak da ovo nije dobar pravac, ni za Sony ni za MS, te da je za mene licno investicija u Pro vise prisiljena kao future proof koncept upravo zbog ovakvih stvari da se ne bih osecao uskracenim. Framerate ne bi trebalo da bude toliko znacajan na konzolama a delirijum koji zbog 5-6 dodatnih frejmova proizvodi ovaj boost mod otvara vrata buducim inkrementalnim nadogradnjama i daje legitimitet kompanijama da skracuju proizvodne cikluse, te da produbljuju jaz izmedju svojih korisnika. Cini mi se da vise Sony-ju treba boost za svoj premium proizvod, ako je istina da je prodato manje od 300.000 sto je i dalje mizerno u odnosu na PS4 bazu a za one koje ne zanima 4K kupovina je delimicno validirana (ali ne sasvim, 60fps i bolja grafika i dalje su van domasaja).

Microsoft ce rado uskociti u taj voz (odnosno on to vec jeste sa Xbox One S) i Scorio ce naravno ponuditi jos veci boost a nedugo zatim mozemo ocekivati hitar odgovor Sony-ja. Ova trka je bezumna jer tera kupce da stalno ulazu u hardver, da se prosto covek zapita nije li bolje odmah kupiti gtx 1080 koji moze da se kupi polovan vec za cenu Pro konzole a moze da oduva i Pro i Scorpio zajedno, ako ne zbog sirovog viska snage onda zbog framerate locka konzolnih igara koje visak snage mogu da iskoriste za “stability”.

Boost mode izgleda kao gift that keeps on giving ali je zapravo trojanski konj. O potencijalnim problemima sa kompatibilnoscu ili ne daj boze pregrevanjem necu ni da razmisljam. Naravno ovo se odnosi samo na stare igre. Nove nece dobiti nikakav framerate boost jer ce u Pro modu forsirati automatski 4k/supersampling.

4 Likes

Pogledao sam samo za Bloodborne video, i meh, da mi niko nije rekao da ima razlike, pomislio bi da je lik poginuo i ponovio deo igre par sekundi kasnije. Koja je tačno razlika? U par fps? Sigurno nije igra odjednom skočila na 60fps. Posle ću pogledati ostale, ali ako je tako zanemarljiva razlika, onda mi je Pro i dalje beskoristan.

1 Like

Pa vidis da gube glavu zbog tih par frejmova. Uzeli su neki deo gde opasno pada fps i pokazali da nema vise toga. Naravno framepacing ostaje podjednako los i nista od pro patcha.

Vrlo je subjektivno sta je nekome znacajno, DF ce sigurno praviti razna poredjenja. Razlika je osetna, mnoge igre nisu bile bas sjajno optimizovane za PS4 i ovaj patch ce omoguciti manje varijacije u zakljucanom frejmrejtu. Moze se reci sa je Pro malo manje beskoristan za nas sa 1080p ekranima zbog ogromne biblioteke igara koje nikada nece dobiti Pro patch pa je Sony velukodusno ponudio alternativu na nivou OS-a.

Ja sam ocekivao da vidim neku turbinu kako viri iz proa, kad ono nista… Konzole nisu PC, tako da verovatno game studio mora da doda bolje teksture… ili gresim?

Nije džaba 3 puta jači ali nije dobar pravac kako je krenulo.Već zamišljam kako dižu performanse u online segmentima igre i igrači sa pro su u prednosti a noob ps4 ostaje daleko ispod

Framerate je uvek izbor developera kada prave igru, tj da li će biti 30fps ili 60fps, što zavisi od same igre (npr RPG u 60pfs nema smisla, dok šuteri, simulacije vožnje ili borilačka igra itekako bolje klize u 60fps). Kada se odluče, onda oko toga prave igru a problem nastane kada žele što više toga da uguraju nego što konzola može da sažvaće. Negde se napravi usko grlo i broj frejmova opada. Nekako je logično da se na jačoj konzoli to popravi i bolje ide. To mi je ok, ali mi je veći problem, kako su uopšte developeri i izdavači pustili u prodaju igru koja štuca i ne radi dobro? Just Cause 3 je odličan primer polupane igre koja jedva radi na PS4/X1 a sada treba da budem srećan što će konačno raditi bolje na upgrade konzoli.

1 Like

Ja ne mogu vjerovati šta čitam… Opet neka kuknjava.

Prvo, apsolutno nisu morali dodati “boost mode”, ali jesu. Kao drugo, sada korisnici sa 1080p imaju odličan razlog da uzmu Pro - bolji fps, brži load time, pojedine igre će dobiti kompletan redizajn na 1080p kao F4, itd… I ljudi se opet žale na to?

Ovo je itekakav razlog za posjedovanje Pro-a. Meni nije lako kad ovo vidim, a kamoli drugima sa XO konzolama… MS ima jednu prednost, vrijeme. Da gleda i uči, nadodaje, do decembra.

Prvo, u pravu si, nisu morali dodati “boost mode”, jer je to trebalo da Pro radi odmah. Hvala im na tome što su se, jadni, smilovali da urade ono što je trebalo da bude moguće odmah po izlasku. Evo, odmah letim da kupim Pro.

Drugo, kako su svi nahvalili ovo, kao da je neka revolucija, a u jedinoj igri od prikazanih, u kojoj bi mi to možda bilo korisno, je razlika takva da sam morao dvaput da gledam da bi utvrdio koja je verzija koja. Da je “boost mode” rešio neki od glavnih problema, poput frame pacing ili da je igra dignuta na 60fps, pa da pričamo. A ovo? Par fps i možda malo brži loading? Meh.

Opet, govorim o svojim potrebama i konkretno za Bloodborne, za ostale prikazane igre me ne interesuje preterano. Da biram sad da li da uzmem Pro ili PS4, uzeo bi običan zajedno sa Xbox One za slične pare ili bi pokupovao naloge za tu razliku i uživao mnogo više.

2 Likes

Hej, nisu ni morali. Sve je danas para, tako da je i ovo super od bilo koje kompanije.

Vjeruj mi, to i jeste “revolucija” u svijetu konzola. Vrati se generaciju unatrag, posebno Ps3 koji imaš, pa pogledaj kako igre rade. Nikako… Imati opciju da ti većina igara, posebice onih koje igraš godinama, u biblioteci radi bolje je bang for your buck. Bolje nego da plaćamo remaster.

Amm… Vjeruj mi, ne bi prošao bolje sa XO. Koji ima užasne probleme, od frame pacing-a do očajnog stutter-a, u svakoj igri. Bilo da se radi o remaster-u ili nekoj nezahtjevnoj. Poludio bi… Ili je do ESRAM-a ili loše integracije DVR-a. Tako da, opet, ovo što Sony radi je fantastično.

Ako se radi samo o jednoj igri? Sorry, ali kuknjava. Imam igara na profilu preko 500€ minimum. Hell, za mene je ovo pod obavezno kod Scorpia.

Hmm, to gotovo zvuči kao još neki uređaj, hmm, pitam se koji? Valjda onaj koji ima istu arhitekturu kao konzole, na kome je sve to moguće već odaaaaavno, i na kojoj nema šta da ti drugi omogući, nikakav mode, nikakva sranja, već automatski skalira i možeš i dalje da igraš igre koje si kupio još dok su bili aktuelni PS1, 2, itd… Ma jok, to ne postoji.

Kakva crna revolucija. To je Pro trebao automatski da radi. Ako treba ovome da se radujemo, onda smo ga najebali.

Ne kažem da je bolje na XO, nego da bi radije razliku u ceni između običnog i Pro PS4 uložio na još jednu konzolu ili na dodatne igre, jer, opet, po meni, i za moje potrebe, Pro nije vredan dodatnog ulaganja.

Ne kažem da nije kuknjava, ali ako treba da ulažem novac radi tih poboljšanja, za koja smatram da su trebala biti dostupna odmah po izlasku i deo Pro od početka, onda imam pravo da kukam na osnovu viđenog. Ja sam konkretno uzeo Bloodborne kao primer, jer bi jedino zbog njega, od igara za koje su prikazani “boostovi”, dvaput razmislio o kupovini Pro, ali, pošto su ta poboljšanja minimalna, meh.

Ti ceniš tu veću rezoluciju i veći fps u toj meri da ti opravdava kupovinu, ja ne.

Btw, nemoj da upoređujemo ko ima koliko igara na profilu i njihovu vrednost, veruj mi, ne možeš da me pobediš po tom pitanju. Pogotovu ako tu ubacimo i Steam :smiley:

https://steamdb.info/calculator/76561198038242651/?cc=us

Zato i rekoh da je “revolucija” u svijetu konzola. Pod navodnicima radi, cough cough, PCMR.

Dobro, zavisi koje igre! JRPG, od dva i žilet sprite-a, ne možeš računat! hahahah Od Diabla do Borderlands, DS-a i TES-a, meni itekako opravdana nadogradnju. A ovo ostalo, što pokušavaš navest, mogu i na PSP-u obrnut :smiley:

BTW, super zanimljiv ti je profil. Thumbs up za Borderlands!

Moguce da cemo i videti turbinu kada otvore full snaku Pro konzole, ali ne verujem sada, negde u buducnosti(bliskoj - god dana).

Posto ce za sada za starije igre(radi boost mode-a) “odvrnuti” na pola snage Pro hardver…