Kada dođe nova konzola, sve šta probate na njoj, nebitno da li bilo novo ili staro vas nekako oduševi. Nekada zbog malo bolje grafike, nekada zbog nekih drugih stvari, nekada zbog performanse. A nekada samo zbog placebo efekta da igrate na novom uređaju. Mada kada je došao Switch 2 i sa njim gomila portova igara koje su već izašle, iskreno jedva sam čekao da probam i vidim kako izgledaju na novoj Nintendo „mašini“. I za sada, svaka me je oduševila. Jer sam nekako dobio portable konzolu na kojoj mogu da igram igre u sličnom kvalitetu kao na normalnoj, kućnoj konzoli + Nintendo ekskluzive
I tako, u toku ove nedelje, dobili smo bundle SEGA igara, što znači 3 igre koje su izbačene na launchu sa Nintendo Switch 2 konzolom. I budimo realni, sve te igre su ili portovi ili neke male nadogradnje kao recimo Puyo Puyo Tetris 2S, ali Sonic x Shadow Generations je za sada sigurno koja me je najviše oduševila iz ovog paketa.
Kao što verovatno već svi znaju, Sonic x Shadows Generations je naslov koji kombinuje dve igre, Sonic Generations koji je prvo izašao na Xbox 360 i PS3 konzole i PC daavne 2011. godine i potpuno novu Shadow Generations koji je praktično nastavak prve igre. Sonic Generations je brzo uzeo titulu najboljeg 3D Sonic naslova, jer ispravio je sve nedostakte koji je imao Sonic The Hedgehog iz 2006 godine, koji se realno raspadao i nije bilo teško nadmašiti taj kvalitet. Ali kako su godine prolazile, Sonic Generations je ostao najbolji 3D Sonic, po mnogima čak i nakon izlaska fantastičnog Sonic Frontiers pre nekoliko godina. Igra je kombinovala 2D i 3D nivoe u sjajnom maniru, tako da je tu bilo nešto i za nove i za stare fanove. Bolje rečeno, tranzicija iz 2D u 3D je bila fantastična na nekim nivoima tako da čak i oni stari fanovi, koji vole klasične Sonic igre su mogli da se lepo i lagano prilagode u toku igranja, jer eto u jednom trenutku ste u 2D izvedbi i onda kreće 3D ludorije. Sonic Generations je odradio super stvar tako što je uzeo i „rimejkovao“ neke stare mape za 3D izvođenje, i sve izgleda prosto fantastično. Između nivoa imate 2D HUB World gde otključavate sledeće table, i sve je izgledalo prosto fantastično.
Sa Sonic x Shadows Generations, ta porcija Sonic igara je ostala nepromenjena, sem što sada na Switch 2 konzoli, za razliku od Switch 1 verzije kao i starih Xbox One i PS4 konzola, sve radi u locked 60 frejmova i to neverovatno mnogo doprinosi celom gameplayu. Jer za razliku od drugih Sonic igara, ovde se sve oslanja na boost mehaniku u toku nivoa, sakupljanjem stvari, zezancija kao i uništavanjem protivnika. Gameplay je savršeno ukombinovan za brzom izvedbom i akcionim elementima. Okej, moram priznati da ja nisam baš bio najsnalažljiviji kada sam krenuo da igram, jer odavno je prošlo od kada sam igrao Sonic Generations na Xbox 360 i Xbox One X konzoli, ali posle malo vremena, sve kockice su se spojile.
Kao što rekoh, na Switch 2 igra izgleda prelepo, kristalno jasno, bez kočenja ili pada frejmrejta, što je kao okej uzevši u obzir da se radi o igri koja je izašla pre 14. godina, ali remasterovana sa boljim teksturama, efektima, rezolucijom i frejmrejtom za ovu konzolu. Svakako, Sonic Generations je upravo zbog toga još bolji nego ranije jer do sada nikada nismo bili u prilici da igramo na jednoj portable gaming konzoli Sonica u ovakvom obliku i sa ovakvim performansama, pogotovo jednu od najboljih igara u franšizi kao što je Sonic Generations.