Smart home

Da li se neko interesovao za smart home? Sa danasnjim uredjajima, mislim da to vise ne bi trebalo da bude samo privilegija Bil Gejtsa nego dostupno svima.

Jedan primer koji nameravam da koristim. Kada je ipad ukljucen u struju, pozivas siri glasom i palis radio koji je preko blututa povezan sa zvucnicima. Danas postoji ogroman izbor zvucnika, wallmountova, standova… Samo ne znam kako da ugasim TuneIn radio. :?

Philips Hue moze da koristi obicne fasunge ali su sijalice, iako vrlo stedljive, skupe… dobija se sa njima wireless hub preko koga mozete kontrolisati do 90 sijalica, menjati boje, ima i app…

Pre neki dan, crko mi daljinski i otkrio da mogu upravljati tv-om sa mobilnim iako na njemu nemam IR port, preko mreze. Jedino ga ne pali i aplikacija ubija sa reklamama.

Sta jos moze? Xbox sa Kinectom bi se fino uklopio. Ne nesto preskupo, naravno. Ali po moguctvu umrezeno i upravljivo glasom/mobilnim.

Neki cheap video nadzor/security?

Okruzeni smo hi tech gedzetima ali oni nisu povezani i saplicemo se o kablove. Daljinski upravljac koji je izmisljen pre 40 godina je vrhunac pametnog doma i dalje. O robotima necu da pricam.

Vlado, nesto od toga mora u Man Cave. Da ne bude bas cave. :wink:

Smarthome industrija je polumrtva a toliko ima potencijala da mi dodje da pokrenem biznis.

1 Like

Bacio si me u razmisljanje😕. Za sijalice znam ali nisam nigde video kod nas.
Planirao sam u neko dogledno vreme da AV resiver dvozonski(imam) povezem sa dva bezicna zvučnika koja su u planu za sobu kod klinca i da sve to povezem nekim smart daljincem kojim bi kontrolisao kompletnu tehniku koju posedujem plus rasveta, jos bolje bi bilo ukoliko postoji neka android aplikacija pa da sve ide preko htc Nexus 9 koji mi je u planu kada izađe

Ono kad klapnes rukama, pa se ugasi svetlo. U situacijama porodicnog nasilja, neocekivana tragikomedija. Ili seksa.

2 Likes

Vrh situacija :slight_smile: ja to sa sijalicom nisam istrazivao niti video ali verovatno je korisno implementirati u svakodnevni zivot.

Svakako bolje nego alternativa :smiley:

Nije u pitanju klepanje rukama, već na daljincu ili telefonu regulišeš jačinu i boju sijalice

10+ godina kasnije, ima li ko iskustva? Planiram da menjam sve uticnice po stanu. Imam elektricne roletne i iskreno me nervira. A voleo bih i da malo automatizujem neka svetla i slicno. Imate li kakve preporuke?

Ikea ima dobra resenja. Pored toga jos i bolja ima ZaoMi… imaju odlicne kucne uredjaje koji super rade i app im je dobra. Moze da se sve objedini.
Imam njihov preciscivac vazduha, odvlazivac i wifi extender. Sve radi odlicno. Imaju uticnice i sijalice koje mozes da umrezis.

Imam zaomi usisivac. Cool stvar. Vise sam mislio na neke uticnice/prekidace ali to oni nemaju u ponudi

Zato ces morati da pogledas preko. Pa da narucis. Ali ZaoMi ima za to neka resenja kao i ikea.

Ja imam wise prekidace za svetla i elektricne roletne. Uticnice za sad nisam stavljao, a u planu su mi jos i kamere i interfon. Takodje i termostati za podno grejanje su sa wi fi konekcijom. Sve se kontorlise preko aplikacije a zanimljivo je da pored klasicnog tajmera mozes da napravis svoj ,scenario’’ npr app prati vremensku prognozu i kad krene kisa roletne se same spustaju i svetla pale, grejanje se pali kad temp napolju padne ili sta da se desi kad dodje do promene tvoje lokacije itd. Dobro je sto sistem uvek moze da se nadogradjuje bez problema.

1 Like

Imas li neki link za kontrolu grejanja. To me zanima.

Ne znam na kakav link mislis? Meni je grejanje radio Rovex, kod njih sam uzeo i termostat, a aplikacija je Smart Life. Preko nje je umrezeno sve, zato sam i izabrao wise prekidace. Bilo je i jeftinijih ali nisu isli preko te vec preko neke druge app a onda ne bi imalo smisla.

1 Like

Mislio sam onaj zidni koji kontrolise centralno grejanje.

https://www.rovex-grejanje.com/360145-rt5136i-digitalni-wifi-termostat

1 Like