Nije problem zaginuti, samo nisam skontao kako je definisan save game. Iz principa nisam hteo da igram Returnal jer sam smatrao da igra ne poštuje moje vreme. Poginem i krecem iz pocetka? kako da ne- odmah sam obrisao igru. Nego vidis da ima neka caka sto kaze drugar @yolixeya
Mani se izgovora, već budi bolji u igri pa će igra “poštovati tvoje vreme”.
Ja sam pri kraju u Returnal, poslednji biom. U suštini igra traži od tebe da gineš jer je to jedini način da vidiš regije i nađeš stvari koje nisi video. To je ustvari i poenta ali kad par puta zagineš, a imao si dobar loot onda krene da te bole patka i više eksperimentišeš. Kod mene nije strašno, zaginuo sam nekih 11 puta sve ukupno, borba je u suštini kao da igraš Doom u trećem licu, a loot sam navikao da izgubim iz svih godina igrajući Apex i sada Redsec gde svaku partiju idemo od nule.
Jedino je smor što su regije prilično slične vizuelno. Zato mi ova igra deluje interesantnije. S obzirom da izlazi 30. možda se i počastim za rođendan. ![]()
@Dacha aha pa ima milion “caka” kako se zapravo gradi neki narativ kroz smrti i sklapaju delici slagalice ali ako ne ubijes prvog bosa dzabe ti svi shortcuti posle koje otvaras za naredne nivoe ![]()
Tako da predlazem da odigras, jer je mozda i jedna od najtezih (modernih) igara svih vremena. Ubacili su sa apdejtom save progresa, ja sam igrao kada ni toga nije bilo nego moras sve u cugu da predjes. Ko izmisli te roguelike, dabogda mu Phil Spencer vodio firmu ![]()
U osnovi iz istog ratloga ne volim žanr ali našao sam neku ljubav prema njemu u zadnjih godinu-dvije.
Neki rougulikes/rogulites praštaju više od drugih i manje smaraju. Npr. dosta lakše mi je pao Rogue Prince of Persia iako tamo moraš iznova i iznova da se boriš sa bossevima.
Returnal je malo tu smarački jer znaš da kad pogineš da moraš bar pola sata da provedeš na sledećem runu da jačaš prije što možeš da kreneš na ono što hoćeš.
Čitam da i Saros isto to ima što me ne raduje, po meni je to legit kritika a dosta ljudi napali ovog sa IGN jer je rekao da je malo smarački i monotono što mu ja vjerujem jer i Returnal me ubija pojam sa tim. Kažu ne zna ovaj sa IGN šta su rogulikes što je smiješno jer se nekoliko puta u tekstu jasno vidi da zna šta je. Napali bi ga sigurno i za skill issues ali ne mogu jer je to jedini lik od svih recenzenata koji je dobio true ending. Mislim da su samo malo fanboys i krivo im jer je lik dao 7 što i nije toliko loša ocjena iako ispod konsenzusa.
Meni je gamespot referenca a vidim da su dali 9.
Ali, konacna ocena na stranu, nista ne vredi ni da dobije od svih 10/10, Returnal je bio zaista fantastican, ako nisu uboli mehaniku koja je dovoljno oprastajuca da ne obesmisli igranje i investiciju u vremenu i zivcima.
Ne mogu bas da razaznam iz ovog pasusa.
When a boss was giving me a hard time, I decided to begin my run from the first biome rather than teleporting straight to the boss’s domain. There are risks involved in this strategy, since I could’ve died before even making it back, but starting from an earlier point allowed me to build up enough temporary upgrades that I had an easier time defeating the boss. Other times, I didn’t feel like I needed to revisit past biomes again, so I teleported to where I needed to go and went from there. Add in the fact that you can suspend a run (provided you’re not in the middle of a boss battle), and Saros is much more generous with your time than Returnal was.
It might not be a direct sequel, but decisions like this and others elsewhere address every issue I had with Returnal. Housemarque’s previous game is fantastic in its own way. Yet Saros elevates the studio’s roguelite formula to another level. Its structure is surprisingly malleable, combat is deeper and more rewarding, and I couldn’t resist being wrapped around the finger of its mysterious and foreboding narrative. I find roguelites hit-and-miss, but it didn’t take long before I was utterly infatuated with Saros. It’s an incredible game that does more than just refine what worked before. Even after rolling credits, I can’t wait to dive back in.
Ja koliko sam shvatio i dalje je igra prilično teška iako ima više permanent upgrades nego Returnal. A na dosadni dio što mislim je ovo što kaže da je skupljao artifakte da ojača za bossa. Dobro je da nije osjetio potrebu da radi to uvijek. Ja u Returnalu osjetim da to stalno moram.
Da, i ja iz toga zakljucujem da je laksi od Returnala, a vidim da je to i neki konsenzus na drustvenim mrezama. Sad, to ne znaci da je lak, mozda je i dalje pretezak za @Dacha
Ali meni treba da bude samo malo laksi od Returnala koji je bio previse bolestan.
Pretežak za mene?
Mislim da je to preoštar termin. Da ponovim, ja sam Returnal odigrao samo 1 (jedan) run. Ne znam koliko je trajalo, davno je bilo. Nakon smrti, kada sam video sam na pocetku, bez stečenih itema, dropova itd- odmah sam iskljucio i obrisao igru.
HCL pominje da je sistem dosta lakši i više je customizable, navodno može da se balansira igra, za one koji bi samo da isprati story mode.
Meni više leže rogulites nego roguelike zbog tih trajnih upgrejda. U tom smislu se ne bi složio da je Returnal roguelike kao što ovaj kaže nego isto roguelite bez obzira kako ga Housemarque lično nazvali. Zamisli koliko bi sve bilo teže da recimo moraš svakog bossa ponovo ubiti ili levelovati oružja i slično. To je odlika istinskog roguelike-a i to tek ubija u pojam. Ideja je kao, apsolutno ništa ne zadržavaš ali imaš znanje koje si stekao. Zbog tog sam i mrzio žanr, buraz precjenjuješ me, glup sam, nikakvo znanje nisam stekao, daj mi apgrejde za koje sam radio. ![]()
Drago mi je da neki kažu da je lakše. Meni težina nije problem nego smaranje sa skupljanjem artifakta, valjda će i to biti bolje onda.
Pa nije bre returnal toliko tezak , ali dosta zavisi od rnga . Najtezi je prvi biom, zato sto nemas nista, posle je boza, kad ubodes prave artefakte. Bosovi su laganeze, kad si ih jednom presao, ne moraju ponovo da se prelaze, ali i da moraju, nista spec, kad se dovoljno nabudzis. Bukvalno ako te usere rng, mozes svih 6 bioma da spicis za recimo 2h, mozda i manje
Pa fora je sto u Sarosu ipak ne pocinjes od prvog bioma kada ga predjes, ako sam dobro shvatio ljude na netu. Tako da je “samo” veoma tezak bullet hell shooter, ali nije bas roguelike u klasicnom smislu? Stagod, drago mi ne da postuju vreme i zivce igraca dovoljno da odbace taj bolestan koncept besmislene kazne za umiranje. Nobody has time for that shit pored 399 igara u backlogu i drugim stvarima osim gaminga.
to famozno umiranje i povratak je klasicni game grind. Samo sto ovde umires umesto da skupljas kartice na kojima ne pise 87 kao na kartici koju imas nego 89, koji realno u igri ne radi ama bas nista ali moras da imas. isti djavo samo drugacije upakovano if you get my drift ![]()
Da da znamo svi za tu foru kul je stvarno
Mozda taj glupi IGN score sa svojim weightom vuce metascore ispos 90 ![]()
Nego, nisam znao da Sony nem nikakvu nameru da je izdaje za PC i druge platforme. Hvala onoj stvari sto su se opametili.
Buraz, kako nisi znao kad smo pričali ovdje kad je Jason Schreier to rekao na svom podkastu i ti učestvovao u priči ![]()
Nista ne kontam u ovaj Saros. Ove dole statistike se stalno menjaju: Resilese, Comad, Drive itd..ovi artifakti isto…budi bog s’nama sta je ovde fora. Drugo, nista u igri ne citam, ne slusam logove, apsolutno me ne zanima jer igru tretiriram kao Metal Slug. Bas me ono zabole za pricu u ovakvoj igri. 3 put sam poginuo, i vraca me na pocetak… za sada jako niska ocena od mene. Videcu jos koliko ce me drzati
Pa kako da znas kad ne citas
Ali mozes solidno da doguras i bez mnogo mozganja. Plave projektile upija stit, kroz zute radi dash, crvene u pocetku izbegavas a posle ces moci da deflectujes. Imas tri moda paljbe, standard, alternativni na pola trigera i power uz pomoc L2. Bitno je da apgrejdujes atribute u hubu pre vracanja u biom. I nije mnogo drugacije od Metal Sluga…
@yolixeya uznapredovali alchajmer je jedno od mogucih objasnjenja, ali i nisam ja bas toliko u tim gaming vestima i podcastovima kao ti brt ![]()
Buraz, igra samo nije za tebe.
Objektivno je ovo kvalitet kakav nismo videli od početka godine i ozbiljan GOTY materijal ![]()
Igra je ujedno napravljena tako da uvek imaš progress i čak checkpoints da ne moraš ni da se vraćaš puno… šta bi tek rekao za Returnal ![]()
Baš su pokidali sa balansom.
Čini mi se da su dosta naučili od Returnal-a, neke progress stvari videli čak iz God of War Valhalla-e, i da će ovo biti fantastičan PS Studio ![]()