Windows 8 je dizajniran za touch…a ja na laptopu imam _touch_pad. Nažalost, moj touchpad je jedan od onih usranih - prepoznaje samo jedan prst, mali je i od plastike. ALI, kad zamislim touchpad nalik onom na macbook-u (velik, od stakla, prepoznaje više prstiju), mislim da je taj sasvim dovoljan za baratanje sa touch interfejsom - sa jednim kontrolišeš kursor, sa dva prsta skroluješ, sa tri smenjuješ ekrane upaljenih programa (multitasking/alt+tab fazon kojeg znamo od Windows 3.1 je sad dobio zaseban interfejs sa leve strane ekrana) i ko zna šta mogu da dodaju sa četiri prsta itd.
Nije Apple skroz lud što je napravio ogroman touchpad za iMac - staviti touch ekran na desktop je suludo jer posle dva sata rada ruke ti otpadnu i ramena ubijaju od bola. Ali touchpad je položen na stolu, i spreman je za touch interfejs.
U tom grmu leži Windows 8.
Kako sve više mainstream korisnika bude kupovalo mainstream ultrabookove (spašće cena kad-tad) sa boljim touchpadovima i osmicom, neće biti potrebe za mišem. Kontrole, dugmad i ostalo su u osmici suludo velike, kako bi bolje prijale ekranima na dodir. To znači da će korišćenje touchpada spasti na ofrlje ciljanje ogromnih pravougaonika na start screenu - koje nikako ne možeš promašiti. Preciznost miša odjednom više nije potrebna. Postaje luksuz. (Zar nije tako oduvek bilo?) Koliko god ta preciznost bila naprednija od bilo kog touchsreena ili touchpada, verujem da mojoj tetki koja spada u “mainstream korisnik koji se ne razume u kompjutere mnogo” nedostatak miša ništa neće značiti, jer ga ona ionako ne koristi.
Nije teško navići se na Windows 8 i koristiti miš na njemu, ali je teško navići se na taj glas u glavi koji stalno govori: tvoj miš nije iskorišćen do svog punog potencijala… i ubij svoje prijatelje (ovo poslednje ignorišem).
Postoje touchmouse hibridi, tipa Microsoft touch mouse, [URL=“http://www.logitech.com/en-us/mice-pointers/mice/devices/touch-mouse-m600”]Logitecov Touch Mouse M600 i [URL=“http://www.apple.com/magicmouse/”]Appleov Magic Mouse . Možda je to fino rešenje za desktop korisnike i taj glas u glavi. Zaista, da li mi je stvarno potrebna ta preciznost dok skrolujem fejsom, ili odgovaram na par mailova? Ne. Miš mi treba kad radim ozbiljne stvari: igram igre, dizajniram časopise/sajtove, projektujem zgrade, montiram video i slično tome.
Zbog toga miš neće umreti, jer je i dalje najsuperiorniji. Adaptiraće se trendovima sa touch presvlakama jer je budućnost mainstreama touch, ne_ click_, koliko god mi to hteli ili ne.