RoboCop: Rogue City Recenzija - Don't sleep on this!!!

Igre po filmovima su oduvek bile osuđene na propast, kao I filmovi po igrama. Bolje rečeno, u ovim industrijama stvarno ne znam šta je gore prolazilo.

Okej ne računam izrode kao što su The Last of Us recimo ili eto Sonic filmovi, koji su iznenađujuće popularni koga god ad pitate. Neke od popularnih filmskih franšiza su oduvek kuburile sa prelaskom u interaktivnu umetnost kakve su video igre. Recimo, Terminator je bio jedan od tih naslova, sve do pre neku godinu kada se pojavio Terminator Resistance. Realno gledano, to nije savršena igra, ali jeste sasvim solidna, ako ne i super. Treyon, tim koji stoji iza tog naslova se stvarno potrudio, uložio trud i ljubav da prenesu tu post-apokaliptičnu atmosferu Terminator univerzuma i na iznenađenje svih, uspeli su! Ne samo da su uspeli, nego je baš ta atmosfera bila neprikosnovena u ovoj igri, možda najbolja u svim igrama koji su rađeni po filmovima do sada. Ipak to je AA naslov što bi rekli, tako da nije najbolje prošao iako je već stekao kult status kod mnogih igrača.

Godinama posle Terminatora, Treyon je u tandemu sa Nexonom, odlučio da nam dostavi još jednu igru rađenu po filmu. Sa svojom, originalnom pričom, koja jeste isprepletana likovima i događajima iz filmova, isto kao što je Terminator Resistance odradio, ali sada u univerzumu filmskog klasika iz 1987 godine, RoboCopa! O da, dobro ste čuli, RoboCop se vraća u velikom stilu! Kada je najavljena igra, svi su mislili, eh ovo je još jedna AA igra koja će doći i otići i svi će je zaboraviti. Još jedna filmska franšiza koja neće uspeti na „igračkim monitorima“. Onda je pre par nedelja izašao demo na Steamu i guess what? Svi su bili oduševljeni igrom! I to sa dobrim razlogom, jer je igra bila super u svakom pogledu! Ja sam ipak odlučio da preskočim demo, sačuvam se za puni izlazak igre. Računao sam da će doći posle Alan Wake 2 naslova, u kojem sam hteo da uronim i u koji jesam nestao. Ali na moje prijatno iznenađenje, nekih desetak dana pre izlaska, dobio sam kod za punu verziju igre.

Prosto nisam znao šta ću pre, ali pošto je RoboCop zakucao svojim metalnim rukama prvi na vrata, rešio da zaronim u ovaj naslov. Zanimljivo kod ovog naslova je da su skoro svi likovi iz filmova pozajmili svoj izgled bolje rečeno likeness što bi rekli. Nancy Allen kao Anne Lewis, RoboCopova partnerka, Dan O Herlihy kao The Old Man, Robert DoQui kao Poručnik Reed i naravno Peter Weller kao Alex Murphy to jest RoboCop. Najbolja stvar u svemu tome je što je Peter Weller pozajmio i svoj glas ovom najpoznatijem kiborgu.

Priča se dešava u Detroidu koji je na izdisaju. OCP iliti Omni Consumer Product kompanija želi da sruši šta je ostalo od raspalog grada i napravi metropolu pod nazivom Delta City. Bolje rečeno, već su krenuli da rade na tome. OCP pored svega toga vodi sve važne institucije u ovom gradu, ujedno i Detroitsku policiju. OCP je isto zadužen za kreiranje RoboCopa, prvog kiborg policajca koji stražari mračnim detroitskim ulicama gde vlada nemir i anarhija. Baš zbog toga, u gradu su se pojavile nekoliko kriminalnih grupa koji žele da uspostave svoj zakon, bolje rečeno, anarhiju, dok se policija detroida muči u borbi sa njima. U celom tom ratu sa kriminalnim organizacijama, pojavljuje se i The New Guy, osoba koja želi da se izdigne iz senke pored svih kriminalnih grupa i zavlada Delta Cityjem. Na vama je da sprečite, ne samo novog kriminalnog momka, već i sve kriminalce koji sada žele da budu deo novonastale organizacije koja pokušava da osvoji srca siromašnih rađana i uništi korumpirani OCP i vladu novonastalog Detroida.

A vi ste, RoboCop! Kiborg policajac koji je u filmovima skoro pa neuništiv. U igri je to ipak nešto drugačije odrađeno, zarad jelte interaktivnosti i dobrog gameplaya. U ovom naslovu Robocopa je moguće ubiti, i to ne tako teško. Upravo zbog toga, RoboCop mora biti pažljiviji nego obično. Rekavši to, RoboCop jeste jedan ljudski tenk koji hara kriminalnim grupama i upravo ćete imati takav osećaj. U svakom trenutku, na vas će biti fokusirano preko deset protivnika, koje ćete morati da ubijete, uništite, porazite kako bi došli do svog cilja, a to je Justice! Pravdu će RoboCop deliti svojim prepoznatljivim poluautomatskim pištoljem Auto-9. Najbolja i najlepša stvar u toku napucavanja je to što prilikom nišanjenja, imaćete trijangulaciju mete bukvalno kao u filmu, horizontalnom i vertikalnom linijom će se nišan fokusirati na protivnika, a na vama je da tako pronađete metu i onesposobite je za život. U toku tog nišanjenja, moguće je i analizirati i slabe tačke protivnika i time znati kako je moguće napasti nekog od jačih protivnika u igri, jer ipak, RoboCop je, kao što sam već napomenuo ipak smrtnik u ovom izdanju. Kako napredujete kroz igru, ona će vam stalno izbacivati nove protivnike. U nekom trenutku ćete se upoznati i sa neprijateljskim snajperima koji su meni lično bili najveći trn u oku jer jednim pogotkom su skidali četvrtinu HP-a. Tada je bitno da imate strategiju i plan kako bi prešli određeni nivo ili segment nivoa.

Da bi još više otežali protivnicima da vas smaknu u toku igranja, RoboCop će imati sistem nadogradnje svog metalnog tela. U toku misija ćete sakupljati XP poene rešavajući policijske zadatke i pomagajući stanovnicima detroida. Na osnovu svega šta uradite ćete dobijati poene na svakih 1000 XP-a i moćićete da nadograđujete vitalnost, štit, inženjerske mogućnosti, skener koji mu je ugrađen u glavi i kacigi i tako dalje. Nadogradnja vam neće davati samo bonuse za određene atribute, već i pasivne stvari koje će igru činiti zanimljivijem. Recimo nadogradnjom vitalnosti ćete moći koristiti strujne panele za punjenje HP-a, dok skeniranjem ćete moći registrovati podloge na nivoima koje možete iskoristiti kako bi se vaši meci rikošetirali pravo u neprijatelja, dok ih bezbedno pucate iz zaklona. Pored toga vaš Auto 9 pištolj ćete isto moći nadograđivati. ZA to će biti potrebno da pronalazite PCB ploče na nivoima i u misijama koji će vam davati dodatne bonuse, kao što je veća ubojitost, više metaka, bolja preciznost i tako dalje. Ovo su „lagani RPG elementi“ u igri, i naravno da je moguće preći igru bez svega toga, samo što će ona biti teža i nema potrebe za takvo avanturisanje.

Pomenuo sam micije i zadatke koje možete rešavati, a sve je to moguće preko poprilično dobro smišljene strukture misija. Na početku svaku misiju krećete iz policijske stanice. U njoj ćete moći rešavati neke sulude zadatke kao što je prihvatanje žalbi građana, treniranje novih policajaca, popravljanje trafoa, pronalazak peškira policajcima koji se kupaju i tako dalje. Da, zadaci su suludi i genijalni u apsolutno svakom smislu. Rešavanjem tih zadataka ćete kreirati veze sa vašim kolegama, a sve šta uradite, kako reagujete i šta odgovarate u razgovorima i koje izbore birate utiču i na sam kraj igre. RoboCop iako kiborg i dalje ima taj sarkastični humor u sebi i svi su poprilično iznenađeni kada ih spusti ili direktnom brutalnošću ili sakarstičnom domišljosti u trenutku. Svaki razgovor je zanimljiv i izmamiće vam osmeh na licu zbog proste i jednostavne genijalnosti, naivnosti problema i dijaloga i mračno komičnih trenutaka.

Vratimo se na naše misije i zadatke. Kada završite u policijskoj stanici, uputićete se u rešavanju misije. Svaka misija je smeštena u određenom delu Detroida koji je dizajniran po principu malenog open worlda. U njemu ćete moći da srećete građane, kolege kojima ćete pomagati ili kriminalce koje morate uhvatiti. Uvek pored glavne misije ćete imati dosta sporednih zadataka koje možete da završite, naravno nije obavezno ali jeste preporučljivo. Pored toga ćete moći lepiti kazne za nepravilno parkiranje ili za pijanstvo u javnosti, prosto genijalno. Nakon što rešite primarni zadatak, vratićete se u policijsku stanicu i tada ćete biti na evaluaciji vašeg radnog dana, a to znači i ocenivanje svega šta ste uradili. Što više stvari uradite, to ćete više XP-a dobiti i bolju ocenu na evaluaciji. A zašto RoboCop mora da se prati tako pažljivo, iltii protiv svake misije?

Alex Murphy jeste imao nezgodnu prošlost, bolje rečeno, ubijen je i od njega je ostao samo njegov mozak. Sve ostalo na njemu je metalno, razne memorijske i matične ploče i ostale gluposti što bi rekli. Mozak je u osnovi trebao da kontroliše to i ne bavi se emocijama, ali ipak je nečega ljudskog ostalo u njemu, tako da ćete ne tako retko u toku misija imati flešbekove nekadašnjeg Murphyjevog života, njegove nastradale porodice i sve šta ga je snašlo u životu. Sistem dijaloga će vam pomoći da obmanete one koji vas ispituju šta vi ustvari osećate i da ih jednostavno lažete, ali pazite, svaki odgovor nosi i posledicu i drugačiji kraj u igri. Iskreno, ne znam koliko krajeva igra jer nisam uspeo da odigram igru više od jednog puta, a za rešavanje glavnih misija i makar polovine sporednih zadataka će vam trebati sigurno oko 20tak sati.

Koliko misije bile zanimljivo odrađene, ipak postoji taj prazan hod. Jeste da je to druga strana medalje ovog naslova i jeste on zanimljiv, pogotovo kada se igrate detektiva i pokušavate da pronađete zločince na osnovu dokaza i tragova koje pronađete na mestu zločina. Ipak to donekle ubija ritam igre, a uzevši u obzir da je RoboCop poprilično spor, nekada će vam dosta vremena otići na šetkanje po ulicama detroida kako bi rešili neke suludo smešne probleme građana ili možda otišli u potragu male mace koja je izgubila neka starica.

Sa druge strane, igra super izgleda i nekada je pravo uživanje šetati ulciama Detroida. Svaka misija je fiksirana za jedno doba dana, tako da nema dinamične promene vremena, ali to nikako ne može da bude minus, jer je ovako sve bolje prikazano, osmišljeno i planski postavljeno. Za 20+ sati ja nisam imao dosadan momenat, jer svaki trenutak u koži RoboCopa mi je bio zanimljiv, nebitno šta sam radio u tom trenutku, ali napucavanje sa neprijateljima jeste jako jako kvalitetno i dobro odrađeno.

RoboCop Rogue City je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine, ne samo za mene, nego po svemu šta sam mogao da vidim i pročitam od igrača koji su probali demo. Puna verzija nije ništa manje niti dosadnije od onoga šta smo imali u Demou, već samo nadograđeno već odlično iskustvo, sa zabavnim gameplayem, odličnim idejama i još boljim napucavanjem i strukturom misija. Nadam se da će ovaj naslov napokon uspeti na tržištu jer ako je neko to zaslužio, to je definitivno RoboCop!

Igra izlazi 2. Novembra ove godine :slight_smile:

Prva tri sata igre, od dvadesetak plus koliko traje

6 Likes