Ostavim PC sa upaljenim utorrentom da downloaduje ME3 demo, odem na 2 sata, vratim se i vidim bluescreen na kome pise da pretrazuje ili slaze neki data za crash ili tako nesto (izvinecete za ovo), i pritisnem restart dugme, kad gle, ne vidi mi oba HDD-a! Restart, odem u BIOS, nema prijavljenih HDD u sata portovima niti u Boot Device Priority. Opet restart nista. Ugasim na napajanje, prodje 20-ak sekundi, upalim, sve radi, Start Windows Normally. Odem u BIOS da proverim stanje, sve ok, slucajno naidjem na temperaturu CPU cija je 66 C (stepeni celzijusovih), bez ikakvog overclocka.
Sada, ovaj PC je malo stariji, evo njegove konfiguracije:
Mainboard: Asus P5KPL-C
Processor: Intel C2Q Q6600 2.4Ghz
HDD: Western Digital 500GB (zaboravih model)
Grafika: Sapphire Radeon HD4850 1GB
Napajanje nemam pojma koje mi je, Znam samo da moze da se nosi sa ovom konfiguracijom jer sam i njega uzimao sa PC-em tako da sam pazio i na njega.
Moja pitanja:
Zna li neko sta je uzrokovalo ovaj bluescreen i nestanak HDD-ova?
Da li je ventilator problem temperature CPU?
Povremeno, znaci, jedanput u mesecu, mozda nijedanput, sve zavisi od polozaja planeta u svemiru, dobijam po monitoru vertikalne sive, sivozelenkaste linije koje nestanu pri restartu. Uzrok?
Jedino sta mi prolazi kroz glavu je BIOS. Da li si i kad radio update BIOS-a? Ukoliko nisi nikad uradio predlazem da to definitivno uradis. Sto se tice temperature to je normalna temp. za CPU
u 99% slucajeva BSOD je uzrokovan lose podesenom memorijom, veruj mi…
proveri kako je podesena memorija, rasturi sve ocisti sve slotove lepo, vrati spakuj, prekrsti se i pali… ocisti kuler lepo obavezno, taj cpu je legendarna MRCINA meni zao sto sam prodao moj imao sam G0 stepping koji je isao na 4.0 za svaki dan 4.3 za testove ali je pucao, 3.6 mu je bilo iz zezancije da startuje dok je mnogima 3.6 bila misaona imenica. Znaci samo sredi lepo memoriju i sve je ok, proveri takodje hdd da nema bad sektore, te linije sto ti javlja su uzrok lose memorije na grafickoj, vidi pa ocisti kontakte lepo, proveri pastu i slicno mozda se cak i pregreva (graficka ne cpu, nego njen GPU)
Imao slican problem, izlazile linije bez plavog ekrana(samo i iskljucivo kad bih igrao neku igricu odnosno kad se optereti GPU) ja restartovao ili pustim malo da se ohladi pa opet cepam sve dok nisam otvorio kuciste i video da grafika nema nikakvo hladjenje tj. kuler je bio mrtav, zamenjen kuler i problem resen…
Sve ovo što je Vlada rekao + ne isključuj da je napajanje počelo da riknjava, i kvalitetna napajanja imaju radni vek.
Jeste da ti je CPU Quad, ali mislim da je mnogo 66°C u idle, toliko bi trebalo biti under full load, maximalno 71, do toliko je deklarisan za normalan rad. Dakle u idle bi trebalo biti ispod 50.
U biosu napon CPU stavi sa Auto na Normal, to obori malo napon, sve ostale na Auto.
C1E support - enabled, EIST function - enabled.
Očisti telo hladnjaka od nataložene prašine i lopatice ventilatora takođe.
Hladnjak na čipsetu je možda zaprljan pa se pregreva, očisti i njega.
Otvori napajanje i očisti od prašine.
To za linije na monitoru je 112,23 % video memorija. Rešenje - očisti grafičku + stavi neki dodatni vent da duva preko memorijskih čipova dok ne kupiš drugu.