Problemi sa PC-em

Ostavim PC sa upaljenim utorrentom da downloaduje ME3 demo, odem na 2 sata, vratim se i vidim bluescreen na kome pise da pretrazuje ili slaze neki data za crash ili tako nesto (izvinecete za ovo), i pritisnem restart dugme, kad gle, ne vidi mi oba HDD-a! Restart, odem u BIOS, nema prijavljenih HDD u sata portovima niti u Boot Device Priority. Opet restart nista. Ugasim na napajanje, prodje 20-ak sekundi, upalim, sve radi, Start Windows Normally. Odem u BIOS da proverim stanje, sve ok, slucajno naidjem na temperaturu CPU cija je 66 C (stepeni celzijusovih), bez ikakvog overclocka.
Sada, ovaj PC je malo stariji, evo njegove konfiguracije:
Mainboard: Asus P5KPL-C
Processor: Intel C2Q Q6600 2.4Ghz
HDD: Western Digital 500GB (zaboravih model)
Grafika: Sapphire Radeon HD4850 1GB
Napajanje nemam pojma koje mi je, Znam samo da moze da se nosi sa ovom konfiguracijom jer sam i njega uzimao sa PC-em tako da sam pazio i na njega.

Moja pitanja:

1. Zna li neko sta je uzrokovalo ovaj bluescreen i nestanak HDD-ova?
  2. Da li je ventilator problem temperature CPU?
  3. Povremeno, znaci, jedanput u mesecu, mozda nijedanput, sve zavisi od polozaja planeta u svemiru, dobijam po monitoru vertikalne sive, sivozelenkaste linije koje nestanu pri restartu. Uzrok?

Jedino sta mi prolazi kroz glavu je BIOS. Da li si i kad radio update BIOS-a? Ukoliko nisi nikad uradio predlazem da to definitivno uradis. Sto se tice temperature to je normalna temp. za CPU

u 99% slucajeva BSOD je uzrokovan lose podesenom memorijom, veruj mi…

proveri kako je podesena memorija, rasturi sve ocisti sve slotove lepo, vrati spakuj, prekrsti se i pali… ocisti kuler lepo obavezno, taj cpu je legendarna MRCINA meni zao sto sam prodao moj imao sam G0 stepping koji je isao na 4.0 za svaki dan :slight_smile: 4.3 za testove ali je pucao, 3.6 mu je bilo iz zezancije da startuje dok je mnogima 3.6 bila misaona imenica. Znaci samo sredi lepo memoriju i sve je ok, proveri takodje hdd da nema bad sektore, te linije sto ti javlja su uzrok lose memorije na grafickoj, vidi pa ocisti kontakte lepo, proveri pastu i slicno mozda se cak i pregreva (graficka ne cpu, nego njen GPU)

Imao slican problem, izlazile linije bez plavog ekrana(samo i iskljucivo kad bih igrao neku igricu odnosno kad se optereti GPU) ja restartovao ili pustim malo da se ohladi pa opet cepam sve dok nisam otvorio kuciste i video da grafika nema nikakvo hladjenje tj. kuler je bio mrtav, zamenjen kuler i problem resen…

Hvala svima na savetima, uradicu i videcu da li je resen problem.

Sve ovo što je Vlada rekao + ne isključuj da je napajanje počelo da riknjava, i kvalitetna napajanja imaju radni vek.
Jeste da ti je CPU Quad, ali mislim da je mnogo 66°C u idle, toliko bi trebalo biti under full load, maximalno 71, do toliko je deklarisan za normalan rad. Dakle u idle bi trebalo biti ispod 50.
U biosu napon CPU stavi sa Auto na Normal, to obori malo napon, sve ostale na Auto.
C1E support - enabled, EIST function - enabled.
Očisti telo hladnjaka od nataložene prašine i lopatice ventilatora takođe.
Hladnjak na čipsetu je možda zaprljan pa se pregreva, očisti i njega.
Otvori napajanje i očisti od prašine.

To za linije na monitoru je 112,23 % video memorija. Rešenje - očisti grafičku + stavi neki dodatni vent da duva preko memorijskih čipova dok ne kupiš drugu.