Problem sa gasenjem konzole

Uuuu 5 sati,falcon?Spremaj pare za novi box -.- …pisano je o tome milion puta,sve zavisi od konzole do konzole,mozes ti da igras i po 1 sat dnevno pa da dobijes rrod a mozes i po 12 sati na dan i nista da joj ne bude.Sto se tice Falcon-a cuo sam da traju “vecno” kada predju kriticno doba svog zivota,12-14 meseci…ali opet to ne mora nista da znaci…

imam kutiju napravljenu u julu 08,falkon, gasim i iz igre i iz dasha,svejedno,nemam nikakvog čekanja,a kad je upalim do 5 sati radi,svakodnevno,evo treća godina,e sad ,ne bi bilo loše da fizički odvojiš kutiju od poda tj.da ima kakvu-takvu cirkulaciju vazduha ispod nje,ja sam tako uradio,stavio 2 letvice ispod kutije(ne na onaj deo sa rupicama za ventilacuju)znači, sad mi je odvojena od poda oko 2cm.!!!možda i nekome pomogne!!:beer:

Msm to niko ne može da ti kaže. Msm mogu ja sad da lupim i kažem 3 sata i dvadeset minuta odjednom, ili maximalno 8,75 sati kumulativno na dan. Msm… :slight_smile:

Niko ne bi da se ikome konzola pokvari, a Falcon je po mom mišljenju osetljiviji od Xenona, pa ti ne bih savetovao više od 3 sata, prvo zbog tebe i tvog zdravlja a posle i zbog konzole. Mislim da su te konzole osetljive na učestala paljenja i gašenja.

U svakom slučaju kad je upališ nemoj odmah da startuješ igru, ostavi je u dashu 5-10 minuta da polako podigne temperaturu, pa pokreni igru. Isto tako pre gašenja ostavi je u dashu 15-tak minuta da spusti malo temp, pa je onda ugasi. To je moje mišljenje, ako neko ima drugačija iskustva neka podeli.

P.S. - jel joj radjen X-clamp fix, i je li RROD-ovala (pu! daleko bilo!) nekada?

Missa je u pravu za to odvajanje od podloge radi bolje ventilacije.

Sasvim je svejedno koliko je igrao u cugu, procesori se ugreju na svoju maximalnu temperaturu za oko 15-20s i svo vreme igranja ostaju na njoj ±1C. Takodje da bi se konzola oladila treba isto toliko, tj vec dok izadjes u dash procesor ce ti se ohladiti na idle temperaturu. Na sobnu temperaturu treba nesto duze jer ventilatori ne teraju vazduh kroz rebra, ali sigurno ne duze od 2 minuta, 2 sata je suludo cekati da se ohladi, pa i gusani rostij se ohladi za to vreme a ne procesor velicine malog nokta na koji je naslonjen hladnjak 50x vece povrsine. Takodje procesor se ne moze ugrejati na vecu temperaturu od one na kojoj je bio ako se ugasi (i ako mu se u isto vreme ugase ventilatori) te nema nekog preteranog smisla drzati box u dashu i pllasiti se iskjucivanja direkt iz igre.

Koliko se izbacuje topal vazduh iza nema bas puno veze dok ne uzmes toplomer i stvarno ne izmeris temperaturu vazduha koji se izbacuje, jer je covek nemerodavan za odredjivanje temperature (setite se samo da vam je na 21C lepo a na 16C ~zima, iako je razlika zanemarlljiva).

I za kraj, one rupice sa donje strane ama bas nicemu ne sluze osim simetriji kucista, jer su one zacepljene, te nema svrhe stavljati konzolu a stalke, komadice drveta, *urce, palce…

Svima hvala za odgovore(lupio sam tnx :smiley: ),dakle ovako konzola je nova,uzeta od studiovpc ona modovana,dakle stara tek 3 nedelje,odvojena je od poda,nije radjen X-clamp niti je imala RROD(nadam se da nikad i nece :smiley: ),do sada sam odmah palio igre,i odmah gasio konzolu,dakle odsada cu cekati po 10 minuta,takodje sam hteo da pitam,jel moze da se promeni u Xboxu ploca sa FALCON na JASPER,posto to bas nigde nisam citao ni da moze ni da ne moze.

Dule hvala,u isto vreme smo pisali,ae poslusacu tebe,posto kao vise znas od ovih,ali ako mi ode sve u *urac ti mi kupujes konzolu,salim se,ae neka jos samo neko odgovori na ovo pitanje za ploce i super,svi ste dobili palac.

ne mozes da menjas plocu jer samim tim treba da menjas i drive i sve zivo a to povlaci znaci celu konzolu, pravilo kad kome strada konzola nije nigde definisano i totalno je random ili prosto receno kako koga usere :wink:

ti mislis da ces naci jasper plocu negde?

Takodje procesor se ne moze ugrejati na vecu temperaturu od one na kojoj je bio ako se ugasi (i ako mu se u isto vreme ugase ventilatori) te nema nekog preteranog smisla drzati box u dashu i pllasiti se iskjucivanja direkt iz igre.

Sigurno da temp neće porasti kada se box isključi, to niko nije rekao (ko bi to i pomislio??). Poenta je da temp ne opadne prebrzo.

E kralj si bas sam hteo da mu pisem to :slight_smile:

jeste ali taj deo je debelo zatvoren celom povrsinom ploce, kolicina vazduha koja tu ulazi je zanemarljiva za hladjenje same ploce na ono sto ulazi odozgo tj prolazi

Ok. Onda drzite casopise i dnevnu stampu na boxu (fat, ne slim) jer su isti otvori i sa gornje strane. Uostalom, tvoj je box (bio), ti znaš najbolje, ti si ga modovao.

ahahah dobra ti je ova, nisam na to mislio nego na to da izmedju lima i ploce na donjem delu ima svega 2-3mm i u tom prostoru ne moze ni da struji vazduh kako treba, dok na gornjem delu normalno imas sav ziv prostor, kapiras sad na sta sam mislio

Ma znam, ali mislim da sanse za kvar svedemo na minimum. Bolje spreciti nego leciti. Ono, ne treba biti paranoik i ići u krajnost pa služiti stvari umesto da ona služi nama, ali što da ne uradimo ono što nas ništa ne košta.

bas to sto si rekao!!! ne treba robovati stvarima
jedina stavr za koju znam da skodi mnogo uredjajima je duvanski dim, znaci lepi se za sve zivo i privlaci prasinu posle kao lud

Dim je smrt za lasere na uređajima jer mi je na wii-u baš zbog njega prestao da radi…E sad pitanje u vezi falcom-a:uzeo sam polovnu konzolu pa neznam jel rađen onaj xlamp ili tako nešto igram je do dva sata maksimalno bez prekida jel to opasno pošto se bojim prstena smrti??I koliko je isplativo uzeti onaj kuler što se stavlja pozadi na konzolu??

x clamp je glupost najveca to ne treba uopste raditi jer dodatno krivis plocu, zapravo pravis stvar gorom nego sto jeste… a onaj kuler za pozadi ne znam koliko se isplati nisam koristio nikad

Pa ja sam rekao samo da nema smisla da se drzi u dashu neko vreme da se ohladi kad ce se i ovako kad tad ohladiti. A bitno je da se naglasi da temperatura ne moze biti veca od one pri radu jer onda i nema smisla vrtenje kulera u dashu jer bi prethodno bilo ekvivalent kao da si igrao minut duze xb.

A rupice sa DONJE strane ama bas nicemu ne sluze. Treba dodati da je pored rupica na ocom metalu sa slike IZNAD njih maticna ploca koja ih totalno zacepi. Mesta koja su od vitalnog znacaja za ulaz vazduha su gornje desne rupice i desna bocna ivica (ona je zacepljena kada je konzola uspravno). Ako ne verujes pokvasi ruku i upai xb pa stavi pored ovih otvora, i stavi pored drugih pa ces da vidis razliku.

Hladjenje plastike xboxa nema smisla jer ama bas nicemu ne sluzi jer nije ni u kakvom kontaktu sa plocom a kamo li sa procesorom. Uostalom, eto samo ako odvojite hladnjak od cpu-a za debljinu dlake isto vam je kao i da on tu ne stoji, jer je vazduh relativno dobar toplotni izolator i nema prenosenja temp sa cpu na hladnjak (ako je ko mislio da ventilator hladi cpu grdno se vara, to radi onaj pasivni deo, ventilator je tu samo da bi potpomogao hladjenje).

Nemoj bacati pare na gluposti, iovako je kod hladjenja najbitnija povrsina kulera, a ne protok vazduha (iako je i on bitan). No, evo cisto da vidis kolika je razlika u temperaturi izmedju obicnog onog malog stock kulera i jednog od glomaznijih i boljih kulera (usporedi ga sa velicinom maticne da bi dobio predstavu koliki je):
Cooler Master GeminII | Overclockers Online

Otprilike bi ti trebalo biti jasno koliki ce dobitak biti sa tim dodatnim ventilatorom, verovatno <4C sto i nema neki uticaj a napravices ves masinu od konzole.

E sad, ako je u pitanju ona fora, mazicu ga pazicu ga, izigravacu nekoga ko se zrtvuje, ma koliko to bilo besmisleno ali ubedicu se da sam dao sve od sebe i da neka visa sila nece dozvoliti da xb crkne, onda je to posve druga prica i u tom slucaju bi bilo dobro da ga glancate svaki dan. :lol:

Kod mene je bas kao sto je duschan rekao, bilo mi “enabled” background downloads i zbog toga mi se konzola gasila posle 10-ak sekundi, sad isao “disable” i gasi se u momentu kao nova :slight_smile:
A ziv sam se pojeo kad je konzola pocela to da mi radi sunce joj njeno…

Duschan inace u slobodno vrijeme baca grah i gleda u kasike :smiley: