priča oko PDV-a

Super cijena za super uređaj… Kod nas u BiH je 1.899,00 KM (oko 970 €), a mene kao LG distributera košta malo više od 800 €…

Cene su super ovde. Al da se ne farbamo, Nemoj da mazes ljude ovde pa da te košta 800€ + PDV = 960€ Popričaj sa dobavljačima. Slab si distributer ako te tako deru :wink:

Nabavna cijena +PDV = 815 €, kod jedinog ovlaštenog i eksluzivnog LG uvoznika u BiH. Uvesti ga sam ne mogu zato što je Stanić ekskluzivni. Takva je cijena u BiH i sve dok je Stanić ne obori prema meni ne mogu ni ja prema krajnjem kupcu, tako da ti priča o deranju ne pije vode, bar za BiH.

Edit: možda sam u prethodnom postu trebao navesti da je netto nabavna + PDV = 815 €

Edit2: mažem ljude? Nismo mi skupa ovce čuvali da mi se tako obračaš?

Upravo sam otvoreno napisao koliko mene košta i koliko ga nabavljam a koliko prodajem. Gdje si ti zaključio da je 800+PDV=970 stvarno ne znam ali evo još jednom cijena prema meni distributeru i moja cijena prema krajnjem kupcu

Nabavna: 1.395,00 KM + 17% PDV = 1.632,15 KM iliti cca 815 €

Prodajna MPC: 1.623,00 KM + 17% PDV = 1899,00 KM iliti cca 970 €

Cekaj bre ko kog sisa ovde da ima dva PDV-a?
Nabavna cena+ marza+ pdv=prodajna cena

Da, ali kad nabavljam, prodavač mi zaračuna PDV baš kao i ja krajnjem kupcu i na kraju mjeseca se taj PDV plaća državi (razlika ulazni-izlazni)… Kako da mi neko nešto proda u mojoj državi a da mu ne platim PDV osim ako nije šverc komerc?

Jedan je PDV samo se tako naplaćuje, država hoće da ubere PDV na kraju cijenu. Uvoznik ga plati pri uvozi pa prebaci dio na mene kad mi proda a ja još dio krajnjem kupcu.

Ako me nesto ubija to je to finansije u kome se vara, nista tu nije logicno. Ti kao firma kupujes bez PDV kada prodas onda placas PDV u prevodu ludilo :slight_smile: hvala na tom pojasnjenju.
Firmi se vraca jedan PDV ali kupcima nista a oni su platili 2PDV i marzu, fino

Ja nabavljam bez PDV? Da mi je to vidjeti?

Kad uvoznik uveze nešto što vrijedi 100 KM plaća državi 17% na taj iznos. Kad meni proda ja mu plaćam 100+17%, dakle vratio je taj porez koji je platio pri uvozu, odnosno ga prenio na mene. Ja prodajem za 200+PDV, tj u mom slučaju 234 s PDV. Kupac mrni plaća 200 + 34 za PDV, a pošto sam već platio 17 KM kad sam plaćao uvozniku, ostalo mi je da platim još 17 KM državi i tako je država preko mene i uvoznika naplatila PDV od krajnjeg kupca 34 KM. Krajnji kupac plaća 34 KM PDV-a državi.

Ne znam da li država u Srbiji na ovaj način naplaćuje porez ali mi je bezveze da mi se ovako obraćate kao da sam ja kakav prevarant i lažov a samo sam htio dati do znanja kako su velike razlike u cijenama tehnike izmedju BiH i SRB…

Da sam cuvao ovce nikad ne bih radio ovaj posao. Izvini ako te je moj zargonski izgovor uvredio. Recimo da mi je profesija nabavka,distribucija,zastupnistva raznoraznih brendova u Srbiji. I odlicno se razumem u ovo o cemu sad pricamo. Ono sto sam pogresno shvatio je da ti nisi distributer kao sto si napisao vec trgovac/preprodavac. U najboljem slucaju treca ali najverovatnije cetvrta ruka u prodaji robe. Sto onda opravdava tu visoku cenu kod tebe. Gde ti opet radis za neki rabat kod svog dobavljaca plus neka mala marza.

Stanić je kupac LG Mađarska i generalni uvoznik za BiH, ja sam njegov kupac a moj kupac je krajnji kupac. Sve cijene određuje Stanić u ja ih se po ugovoru moram pridržavati. Mpc kod mene i Stanića su identične jer se radi po principu VPC+PDV=MPC. A od VPC ja imam rabat 12-15% što bude marža 15-18%. U teoriji moja zarada je rabat koji imam kod uvoznika, međutim u praksi je to drukčije jer iz tog rabata ja kupcu plaćam troškove isporuke i neki popust dajem, tj praktički polovimo tu zaradu koju mi je Stanić odredio.

Poenta mog prvog posta je bila da krajnji kupac u SRB može kupiti ovaj TV jeftinije nego ga ja kao LG trgovac/preprodavač mogu nabaviti za daljnu prodaju.

Pdv placa se kada se proda roba, tako nesto mi je poznato u svakom slucaju krajnji kupac je ovca. :slight_smile:

Ja sam pitao ko koga sisa nisam precizirao na nikoga, kao prodavac moras da igras po pravilima jer u protivno nema svrhe tj ne mozes da radis a ako ne radis onda ne zaradis i neces moci od cega da kupis hranu i da zivis. Tako da svi moraju da zarade. Ociglesno je drzava problem.

Proverio sam televizor u Srbiji je 900€+ u radnjama cisto onako posto sam znao da je ova cena sto je Ninja naveo sigurno povoljnija nego u radnjama.

Opet kazem Izvini, nije mi bila namera da vredjam. Distributerske cene su daleko ispod ovih koje se vrte po reklamama i flajerima. Taj TV se u Madjarskoj moze Naci po MP ceni sa ukljucenim PDV-om od 22% za nekih 750 Eur. Sto dovodi do zakljucka da kad odbijes PDV 22% Madjarski to je 585 eur pa minus Maloprodajna marza pa minus VP marza taj TV u nabavci kod pravih Distributera kosta izmedju 400- 450 Eur. Zbog toga kad sam procitao da kod tebe kao distributera je taj tv 800+ eur Moj komentar je bio kakav je bio. Nadam se da se ne ljutis. Nemam nista protiv tebe niti sam hteo da te vredjam.

Naravno obicni smrtnici to nikad nece dobiti po toj ceni. Posto tu je Lanac firmi,sistema i drzava koje moraju da zive.

Plus rizik od kupovine u Madjarskoj da vratite AFU je taj da vam nasa carina naplati CARINU 20 % + PDV Tako da ustedite na AFI 22% a u Srbiji platite 40 % na 585 Eur. Drzite se XBR Shopa i uzivajte :wink:

Da, PDV na kraju plaća krajnji kupac ali ga država naplaćuje kroz uvoznika i trgovca u par navrata (pri uvozu, fakturisanju trgovcu i na kraju pri prodaji krajnjem kupcu s tim da uvoznik plati dio odmah, a ja dio kasnije nakon prodaje krajnjem kupcu), tzv indirektni porez upravo zbog naplate, bar je takav slučaj u BiH.

Pdv na uvezenu robu je ok, ali pdv i carina na transport te robe je cista pljacka i otimanje. Kada sam uvozio neku malu masinu iz kine. Odrase me ovi na carini kao tudjeg.

Nekada i vise od dva [emoji3][emoji3]

Kod nas su ovi regularni distributeri/prodavci namlatili zestoke novce na DVB-T2 risiverima. Nedavno sam preko veze nabavio onaj krš Bear za 1000din. Lik mi prodao po nabavnoj ceni plus PDV. Potražite taj isti u radnjama i videćete da ga nema ispod 2.200 dinara.

Imas nesto sto se na carini zove Objedinjeni postupak carinjenja gde ti uglavnom slobodnom voljom srezu Carinu od 10% do 20% plus PDV 20 %

Sve sto ulazi u zemlju mora da se oporezuje Carinom i PDV-om. PDV se naplacuje uvoznicima pri samom uvozu i tera ih da dalje prodaju legalno i taj trosak PDV-a prebace na druge. Da se PDV naplacuje samo na kraju Tipa Veleprodaje da prodaju bez PDV-a a samo Maloprodaje da imaju obracun PDV-a .
Silna roba bi se uvozila i kroz otpise i gubitke bi Veleprodaje skidale to sa stanja i prodavali na pijacam i na crno a drzava bi bila uskracena za PDV.

Drzavi je tu najbolje u celoj trgovini. Sad vam je jasno zasto je ovo XBR Republika. Ninja je odavno shvatio jhebes radnju otvorimo Drzavu :smiley: xaxaxaxaxaxaxaxaxax

Taj rad.

Poreska politika u Srbiji, ako se drzava posmatra kao organizam, a ne kroz pojedinca koji ima korist, je izuzentno pogubna po nju. Manji porezi = veca proizvodnja/izvoz/zaposlenost, veliki porezi = nezaposlenost, smanjena potrosnja, beda.

Ponzijeva shema je mala maca za PDV shemu.

Ne mozes da verujes kakva je pljacka kada kupujes nesto sto ti prodaju za 60000€ a dva puta neko marnuo PDV e tu se vidi koliko tu nesto nije uredu jos 20%. Znam za tu pricu par godina ali bilo je diretno od uvoznika za cenu koju sam napisao i bilo je nelogicno kada je krajnjem kupcu naplatio dva PDV-a… To je problem.