Pozdrav, planiram da uzmem novi komp, pa mi treba pomoć pri izboru napajanja, naime, planiram da stavim novi i5 6600 ili 6600k skyline i 970-tku gigabyte, ne znam hoce li mi biti dovoljno termaltake 530w, vidim da obicno njega stavljaju u ove konfiguracije, mada na sajtu grafičke preporučeno je napajanje 550w.
Takođe ne bi bilo loše da mi neko preporuči neko jeftinije, a zadovoljavajuće kućište, tj. ja sam planirao da uzmem termaltake Versa N21, da li je dobar izbor?
Prvobitno sam hteo staviti na procesor kuler coolermaster hyper evo 212, ali kako mu je debljina 160,4 mm, a maksimalna deblina kulera koje podrzava ovo gore kuciste je 160mm, onda sam mislio ovo Thermaltake Frio Silent 12, CL-P001-AL12BL-B, pa mogu i tu neke sugestije.
Mogu samo da ti dam predlog kako se bira napajanje. Izracunaj koliko je potrebno svim potrosacima W (wat) ili A (amper) i sve to puta 2 i dobices najbolje rijesenje za svoje napajanje. Npr. koliko je potrebno struje ploci, memoriji, optickom uredjaju, grafici i svemu onome sto zelis da imas u kucistu, to stavi na papir, saberi i eto rijesenja i naravno puta 2. Ako je napajanje jace ono se manje grije i nema opterecenja a time je i vijek upotrebe duzi, slabije napajanje moze napraviti poprilicno stete komponentama posebno jacoj grafickoj karti (ako je slabo napajanje ona se vise grije jer trazi vise resursa za sebe a to npr. napajanje tesko moze da obezbedi i vec imas dva problema u stabilnosti i trajnosti sistema. Ovo su samo ukratko smjernice, procackaj i naguglaj na netu neki od foruma gdje ce ti detaljnije opisati sta i kako popitanju napajanja.
I Skylake i Maxwell su arhitekture sa relativno niskom potrosnjom. Thermaltake od 530w će biti sasvim dovoljan za pomenutu konfiguraciju. Ipak imaj u vidu da za dve, tri godine kad budes menjao grafičku, buduća generacija čipova možda i neće biti toliko štedljiva kao trenutna, pa bi mogao da uzmes i neko 600w napajanje. Što se kućišta tiče, ovaj termaltake na oko izgleda lepo, ali ne deluje baš ‘’prozračno’’ pa možda razmisli i o nekom modelu sa boljom cirkulacijom vazduha.
ako moze jedno pitanje : imam PS Cooler Master V1000 i MB AS Rock 990Fx Fatality ali sada ne mogu naci gde je problem dali u PS ili u MB?
problem je sledeci kada ugasim PC i zelim da opet upaliti (nema veze koliko je vremena proslo moze 5 minuta a moze i 5 casova) ne reaguje Power dugme,
znaci moram izbaciti kabal iz PC ostaviti ga neko vreme bez struje i pokusati nakon nekoliko minuta obicno tako mogu ga upaliti i nema posle nikakvi problema …
ako ima neko ili imao slican problem i nije mu tesko pomoci mi zahvaljujem se…pozz