Pomoc oko kolokvijuma - nekoliko pitanja na koja ne nalazim odgovor

Uskoro imam kolokvijum, profesor nam dao pitanja, a ja odgovore na neka ne mogu da nadjem - u knjizi ih nema, trazim na google, verovatno ne kucam sta treba jer mi ne izlazi to sto treba. Stvarno mi treba vasa pomoc.

1. Šta izvršava algotitam?
  2. Koje se implementacione tehnologije mogu izdvojiti kao najznačajnije u dosadašnjem razvoju računarskih sistema?
  3. Navesti kvantitativne podatke za vreme izvršavanja jednog ciklusa instrukcije za najsporije i najbrže računare danas.
  4. Koje su implementacione tehnologije u hardveru prisutne?

Digitalnim uređajima se obrađuju diskretne informacije. Zadatak koji digitalni uređaj treba da izvrši mora biti izražen u obliku redosledno-sekvencijalnog niza aritmetičkih operacija koji se naziva algoritam. To znači da se svaki problem čije je rešenje moguće izraziti u obliku algoritma može realizovati pomoću digitalnog uređaja. Redosledni niz elementarnih operacija, instrukcija ili naredbi koje uređaj treba da izvrši da bi tehnički realizovao neki algoritam se naziva program.

To je za sad jedino što sam našao za algoritam. Koji ti je tačno predmet, pa da vidim u nekim knjigama sa sličnom oblašću?

Hvala za odgovor :slight_smile: Predmet je Uvod u racunarske sisteme. Sva ova ostala pitanja su napisana, jedino mi ta 4 ostala. Za algoritam sam i nasao nekoliko odgovora ali svi se razlikuju, sad kome je verovati, ili kad dodje vreme da bude eci peci pec. A za ostala 3 kao za inat ne nalazim nigde.

Tako ti je uvek kada spremaš kolokvijum/ispit, mora uvek da nešto fali :smiley:

To samo ovaj predmet, svi ostali su ok i nije problem spremiti se. Jedino ovaj, profesor lose predaje (ne kazem da je los kao covek, ali bre, konfuzno mnogo) i literatura je haos, obicno mora 3-4 strane teksta da se procitaju da bi se izvukla jedna recenica koja treba. Ali dobro, ovo je faks, verovatno i treba tako :smiley:

Sve dok trebaš samo jednu knjigu knjigu da koristiš po predmetu, budi srećan

Alx druže, probaj da nađeš bilješke sa predavanja, obično profesori imaju par pitanja koje nećeš naći u knjigama a koje naglase na predavanjima. To je svojevrsna nagrada za one koji su redovni na predavanjima. However, a važi za cijeli studij, lakše ti je da se sprijateljiš sa nekim (ili još bolje nekom) ko je redovan na predavanjima i ima smisla za praćenje nastave i iole čitak rukopis. Kopiraš skriptu i na konju si. Ovo pogotovu važi za više godine studija gdje profesori uglavnom baziraju ispite na svojim predavanjima, većinom ti knjiga neće ni trebati.

Eto, sretno, slomi nogu! :slight_smile:

'vatam ja beleske sad u svesci sa 8mpx :smiley: Ali ozbiljno, lakse mi tako, imam sve sto mi treba i mogu bolje da pratim predavanja. Nazalost, to sam se tek skoro setio. Ovo sad sto imamo za kolokvijum radili smo pre, kad sam jos pisao u svesci, a tamo nema, a znam da sam pisao apsolutno sve dok mi ruka nije otpala, zato sam i presao na mobilni :smiley: Snacicu se valjda kod nekog/neke sto ima, eto i sutra imamo predavanje pa cu valjda naci odgovore. Hvala :slight_smile:

Javi kako si prosao :smiley:

Ja ove godine na masinskom fakultetu na masteru uglavnom znam za kolokvijum 3 nedelje ranije pa ako imam nekih nejasnoca pitam asistenta, to ti je po meni najbolje resenje ;).