Polygon: Microsoft planira da kupi EA (i druge studije/izdavače)

Sve je počelo sa člankom na Polygon sajtu u kom se priča o ekskluzivnim igrama za Xbox, gde se u jednom delu spominje kako imaju pouzdane izvore koji tvrde da Microsoft razmišlja o kupovini nekih izdavača i studija poput EA, Valve, Bethesda i drugih.

Iskreno mislim da od ovoga nema ništa jer ovu glasinu oko EA čujemo svakih par godina, ali neke najave Fila Spensera od pre par meseci o tome kako su otvoreni za kupovinu studija možda imaju veze sa ovim. Svakako, MS ima ogromne rezerve keša spremne za nove kupovine, pitanje je samo da li je ovo pravac u kom će trošiti.

Some of the names being thrown around as possible acquisitions by Microsoft are, frankly, astounding, even unthinkable. But the fact that they are doing the rounds is instructive. The most recent one we heard (from a reliable source close to Microsoft) was, in fact, Electronic Arts. We also heard a whisper about Valve and about Korean outfit PUBG Corp., which Microsoft last year signed to a timed exclusive for its hit survival shooter, PlayerUnknown’s Battlegrounds.

1 Like

Ako kupe EA to ce biti posao stoleca.

1 Like

Meni se čini Bethseda da bi bila dobar izbor jer su i sami iz Zanimaxa zainteresovani da nađu novi dom za njih. Tok akvizicijom bi rešili za manje para više stvari što se tiče igara.

Svakako znamo da je MS raspoložen da potroši kintu na nove studije, imamo ovu glasinu, sve upućuje da će se nešto desiti, samo je pitanje kada i kojih razmera.

Oni su meni kraljevi. Svuda imaju umesane prste. Od apple do nokia itd…
Bilo bi dobro da kupe mozda Valve da naprave nesto od njih vise.
Za EA hmm, po meni rade i ovako ali moze bolje.

Kupe EA i Valve i naprave Half-life 3 - Battlefront Counterstrike, arena shooter sa mikrotransakcijama i gomilom DLC-ova i mapa koji se plaćaju.

Ne mož’ da omane.

8 Likes

Jez, poznat po izvorima i leakovima u vezi MS/Xbox tvrdi da se tako nešto ne dešava. Ispod njegovog drugog tvita je i Mike Ybarra iz Microsofta koji se dodatno zeza na celu stvar.

I mean, čim su spomenuli Valve je sve palo u vodu što se tiče tih glasina :smiley: Uz to, sigurno ima boljih izbora od EA… Ako je dotle došlo, gasi sve, nema dalje :smiley:

Valve je jeftiniji od EA, samo što je u pitanju privatna firma za razliku od EA, i jedino ako vlasnici odobre direktno prodaju može doći do akvizicije.

I dalje mislim da će nešto kupiti ali nikako toliko velikog izdavača. Bethesda mi i dalje zvuči idealno, posebno što bi i sami hteli da se uhlebe negde.

Najbolje bi bilo da Microsoft kupi Sony pa da se ne koljemo vise :smiley:

4 Likes

Verovatno bi ih kupili ali je problem sa japanskim firmama što se veoma teško prodaju stranim kompanijama, čak se u nekim slučajevima i država umeša da zaštiti kupoprodaju. Doduše, to sam čitao pre desetak godina, nisam siguran da li je to i dalje praksa (ako je uopšte bila).

1 Like

Kupe Bethesdu, daju im table 4 iza 4-5 godina dobijaju RPG koji će nadmašiti sve do sada, osim možda witcher 3 :smiley:

1 Like

Na Fable 4 / reboot-u rade Playground Games, kako upućuje nedavni XBL database leak, ali da, imati takav RPG powerhouse bi bilo moćno.

Mada i da izadje ESO 6 I da bude ekskluziva prvih godinu-dve dana, značilo bi to dosta…

Mislim da si u pravu,kupovina Bethesda Game Studios bi bio najbolji potez.TES i Fallout da budu eskluzive,nista im vise ne treba uz svoje postojece naslove.Tesko im Sony onda moze parirati.Ili da kupe CD Project Red?Imaju prakticno neogranicena sredstva,nebo je granica.

U celoj prici je jadno to sto moraju da kupuju druge dokazane studije da bi ostali konkurentni. Znaci vera u sopstvenu kreativnost i mogućnosti ravna nuli. Tuzno za jednu kompaniju te velicine i renomea.

Pa od velike trojke imaju najmanji broj studija. Da oformiš dobar studio treba vreme i novac. Za kupovinu studija ti treba samo novac. Od negde valja krenuti. I Sony je kupovao studije pa nikom ništa, biznis ko biznis.

Pa sta su radili poslednjih 20 godina? Imali su dovoljno vremena da, sobzirom na sredstva, naprave 10x vise studija od Nintenda i Sonija zajedno. Ali dobro, imaju mnogo para pa im se moze i ovako.

Otvarali studije, zatvarali, preusmeravali da rade na Kinect igrama i previše računali za vreme Mattricka na 3rd party podršku. To im se obilo o glavu i sada idu iz početka. Čini se da je lekcija naučena.

1 Like

Trla baba lan. A sta bi sa onom pricom, koju slusamo poslednjih Bog zna kolilo godina, da eksluzive nisu bitne i da je soni u prednosti zbog, u startu, jeftinije i jace konzole? Toliko su i ovde pojedinci na tome potencirali a sad ispade da je i sam MS priznao da su ipak važne. Pa posto nemaju nista ni u planu hajde da pokupujem sve sto mozemo. Mozda je to vama super, ali meni je onako malo jadnjikavo.

Pa i dalje neće biti ekskluzive? Izlaziće i na PC kao Play Anywhere naslovi. Ovo rade da pojačaju sadržaj koji će nuditi kroz Game Pass. Da bi bio “Netflix of Games” moraš imati redovan priliv sadržaja da bi se ljudi pretplaćivali. Kupiš studije da ti prave sadržaj. Jadno ili ne, koga briga, samo da bude više igara.