Pogled na pirateriju za next-gen konzole

Piratetije je uvek bila “zesca” tema za raspravu, ali sta sa sa next-gen konzolama i piraterijom na njima? Sta i kako dalje?

[INDENT]Promena taktike: MS vs $ony
Za neke ovo je mozda nevazno, ali ako dobro pogledate, MS je u prethodnoj generaciji bio nekako blizi PC igracima. Odlucili su da promene tu taktiku zarad pruzanja korisniku nekog full ugodjaja, da konzola bude multimedijalni uredjaj, ne samo konzola za igre. Ovime su maltene okrenuli ledja PC igracima.
Nisam ja taj koji ce da sudi da li je ovo dobar ili los potez, ali kao i PC igrac, osecam da ne zele tu “externu” komunikaciju sa ostalima.
Zele da pruze XBOX ONE osecaj, ugodjaj, nazovimo kako god, onako kako su ga oni zamislili, ne dozvoljavajuci korisnicima mnogo izbora u tome.
Razlog ovakvom “ispadu” je to sto su se previse opustili na kontu stare slave iz prethodne generacije…

U medjuvremenu, Sony “nehakljivi” (u jeeee koja rec) PS3, je popustio pod pritiscima i krenuo istim putem kao MS, tj omogucili su exploit za pirateriju. Najveca prednost PS3 konzole je ta sto ima BLU-RAY drive, takodje i OtherOS opcija za drugi operativni sistem, ali eto to su kasnije izbacili.
Sony je pokazao svojim kupcima PS3 konzole da moze da igra MS-ovu igru po ceo dan maltene hehehe, i vala uradili su dobar posao.
U pogledu online igranja Sony nije zahtevao da korisnici placaju extra za tu uslugu, MP je bio besplatan za razliku od MS-ove politike.
Ali sada su se stvari malo okrenule, PS4 je blizi PC zajednici, omogucujuci cak i indie razvojnim timovima da pokazu sta znaju.
Naravno vreme ce pokazati kako stvari stoje…
[/INDENT]

[INDENT]Ok, a sta sa piraterijom?:

Ovo moze da ide u nedogled i samo da se spekulise o tome sta moze biti. Ko ce biti hakovan u skorije vreme ONE ili PS4, u kratkim crtama ogdovor je [SIZE=4]NIJEDAN.[/SIZE]Zasto?
Zato sto prerana piraterija dok jos nema nekog izbora igara, a stvarno mogu se nabrojati na prste obe ruke, moze uciniti vise stete nego doneti dobrog.
Imajte na umu ovu CINJENICU, nisu oni (MS i SONY) ulozili milione dolara u cloud sisteme, eto cisto da bi vi mogli da pokrecete pirate online, no no, ne da biva :stuck_out_tongue:
Postoje mnoge promenljive koje mnogi ne vide ili ih ignorisu u svemu tome. Glavni razlog je sto svi smatraju da je to u stvari skidanje igre sa torrenta i cisto pokretanje na konzoli, sto da ne, eto cisto narezete igru i pokrenete, ali opet ne da biva :stuck_out_tongue:
[/INDENT]

[INDENT]

**
Oba sistema se oslanjaju na svoje cloud servise:**

Cisto kao napomena, ponovo, shvatite da ovo nije bilo na XBOX 360 i na PS3, jednostavno nije ista koncepcija svega.

**
Dodavanje previse online funkcija i opcija za korisnika su samo njihova promisljena strategija

**Ne zeli oni da vi mozete da odnesete igru kod druga i da igrate. Ne ne, oni hoce da vi to kupite online, shareujete drugu i igrate preko njihovog online sistema, za koji morate da platite btw…
Veruju da je cloud sistem buducnost igranja za “piracy free” igranje…

[/INDENT]

[FONT=Verdana]Gaikai Sony
[/FONT]
[FONT=Verdana]Microsoft cloud
[/FONT]

[INDENT]**Cloud igranje ubija “pirateriju”
**
Uzmite za primer Steam prodaju, proverite koliko igara ima za ispod 10 ili 5 dolara. Mnogima od nas prvo treba neki vid demo-a da bi se odlucili za kupovinu full verzije igre. Nema sanse ni da MS ni SONY nadmase tu ponudu koju Steam ima, tj cenovnu politiku.
Zbog Steam sistema, vecina igraca koji su bili pirati presli su u legalu iz prostog razloga sto ponudu koju Steam ima tesko je nadmasiti, po par igara za svega nekoliko dolara, pobedi te ovo MS i SONY…
[/INDENT]

[INDENT]**Ali kako bi piraterije radila na cloud sistemu?

**
Posebno na Sony Gaikai i MS cloud-u. Ako su PS3 korisnici bili banovani jer su koristili CFW, pa morali da prolaze kroz tantalove muke da vrate trofeje i odbanuju konzolu, kako li ce varati onda na PS4? S obzirom da bi u tom slucaju izgubili i nalog i sve sto je na njemu, dakle ode mast u propast… Isto vazi i za MS…
Glavni problem lezi u tome sto niko ne zna kako cloud funkcionise i koje sve provere radi “u letu”, treba naci neku rupu u sistemu i to iskoristiti, ali dok ne zakrpe istu…

Takodje bore se protiv piraterije sa promocijama u okviru pretplata, MS Games with gold, i PSN free games, stvarno ponuda je vise nego korektna, i na taj nacin teraju pirate da prelaze u legalne korisnike, jer smanjivanjem cena i promo ponudama jednostavno ih teraju da kupe igru.

U prevodu, daju ponudu koju ne mozete da odbijete, kosta manje, ali svejedno uzimaju pare…[/INDENT]

[INDENT]**
Suma sumarum:**

Piraterija na next-gen konzolama, jos uvek nije ni priblizno “laka”. Niti se zna kada ce biti jer sada vise nego ikada obe kompanije imaju mnogo vecu kontrolu nad sistemima i maltene sve vide u svakom trenutku.
Svi bi voleli da vidimo neki vid hardverskog hack-a barem za offline igranje, neki ODE emulator ili tako nesto, mada mrka kapa, bar jos uvek…
S obzirom da su obe kompanije promenile svoje vidjenje svega i strategije u globalu, promenila su se i pravila igre. Dakle ako hocete da budete pirat i da ih zeznete, prvo morate da zeznete njihov cloud sistem, ali problem u svemu tome je ako cackate nesto oko toga, verovatno na kraju dana cete se naci u cosku sobe, sklupcani kao malo dete cmizdreci za svoj nalog i sve na njemu sto je otislo u vecna lovista…
Sem ako niste bogati, ili glupi, ili oba…

[/INDENT]

**

source ps3hax.net, preveo na naski studiovpc
**

Jos prevod za nas slepce i pucka :slight_smile:

ajde posle cu kad budem imao vise vremena, nije frka

^^ Ukratko kupi pc i uzivaj ko zna kad ce i dal ce biti piraterije za next gen.

u kratkim crtama DA to je sustina texta

Online piraterije možda neće biti, ali ne spominje lik offline, u vidu RGH ili sličnog sistema :slight_smile: Nada poslednja umire :smiley:

naravno da ce biti piraterije ,sada sigurno ne ali za 2-3 godine kada padne prodaja,lako ce se opet podici kada slucajno procuri nesto softverski i to se nakon par meseci i hakuje.

ali ljudi kome to uopste treba na next gen-u?Za xone ne znam i necu mnogo pametovati,ali na ps4 ljudi vi svaki najnoviji naslov mozete dobiti za vrlo male pare koji kasnije mozete prodati i povratiti ulozeno i to full igru,ako cu imati restrikcije zbog piraterije i igrati samo offline[a i sami znate kakva se zabava moze napraviti sa ekipom u gow-u,halo-u,fifi,bf-u itd…] onda neka hvala ostacu u legali.

stim sto naravno mozete i pozajmljivati medjusobno igre,pa ako imas ljude ti mozes bukvalno sve igre igrati za dz pa vi vidite.

Ako ne mozes da probijes zastitu u konzoli, probij u diskovima da simulira da je original :smiley: Ako se secate, na X360 je prvo dosao fizicki cip koji je jedva radio, posle toga se tek flesovao drive i exploatisao jtag. Posle posto su videli da ne dobijaju nista od jtag-ovca ukinuli su novim dash-om ali nisu dirali LT jer su ljudi placali pretplatu. Banovali su ih, ali nisu ukidali mogucnost flesovanja. I za kraj generacije izbacili RGH. Mnogo je komplikovana ovo rabota, i mislim da nece bas tako lako izbaciti nesto na nivou RGH/JTAG-a u skorije vreme.

Ma bio bih ja na legali da su normalna primanja i da nisam navikao da svaku novu igru imam 5 dana pre zvanicnog izlaska.

Sto se tice next gen piraterije za mene, licno, bi idealno bilo da mogu kao do sad narezivati igre. Sto? Pa jednostavno nemam povjerenja u externe hdd-ove, nemam ih toliko na stanju, moram imati sve igre.

Kod mene je problem sto se ja, bukvalno, vracam na neku igru koju sam presao par puta i to pre godinu ili dve. Npr.: sad pored watch dogs-a i drugih tzv. AAA igara ja igram Afro Samurai. Ko nadje sad na toreentima tu igru i da neko seed-uje ja ga u guzicu poljubim! To je samo primjer mene i kako sam izludio za tim igrama. X360 je main i uvjek ce biti dok za neku drugu konzolu ne budem imao preko 260+ igara

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 2

Znaci, neko je lepo gore rekao. Najverovatnije nece biti nekog hack-a koji ce vam dozvoljavati da idete na Live ili PSN, kao sto je to moglo sa LT+, ali niko ovde ne spominje offline pirateriju. Recite mi da sam zadrt, ali ja ne razumem to OGROMNO potenciranje da se igra sa drustvom online! Ne volim igranje online, ne volim igranje u drustvu! Mozda sam ja neki cudak, ali ja apsolutno nijednu igru ne igram online. Neko ce reci da je to zbog toga sto imam RGH, pa ne zelim da se bakcem sa system linkom, ali ja im kazem - ne bih igrao i da mi je konzola u legali, jer mi se ne daje 60 evra godisnje! To se isplati ako igram svaki - svaki drugi dan, ali ko od nas ima toliko vremena?!
Drugo, oni stalno pricaju neke price o Steamu, a do sada konzole nikada nisu imale neke rasprodaje kakve ima Steam, sa popustima i do 80% na AAA igre. Oni na neke najbudjavije igre daju max 50% popusta, a i to retko. Znaci, kada konzole budu imale rasprodaje igara kao Steam, po 2-3 puta godisnje u trajanju od po 10 dana, i cenama snizenim u proseku za 75%, tada cu vrlo rado biti u legali, i davati po 5 evra na neku igru koju volim, ali vise od toga ne dolazi u obzir. Oni bi da imaju prodaju kao Steam, a cene 10 puta vece nego na Steamu, pa ne ide to tako rodjaci…

Pa nije baš tako kao što ti misliš. Nisu ni na Steamu sve igre po 5$ :slight_smile: MS i Sony imaju svake nedelje akcije, a i jesenje, zimske, letnje i prolećne prodaje od po nedelju dana, gde su popusti od 50 do 75% u zavisnosti od igre. Prilikom običnih, nedeljnih rasprodaja imaš mahom bolje popuste nego za proleće, leto, itd. Evo primer: MS sada ima Ultimate Games Sale, i imaš dobrih igara za po 5$, evo par koje sam rešio da kupim: Dishonored, Deus Ex, Trials Evolution, Fusion i Fallout 3, sve ti je to po 5$. Pre mesec dana su na akciji bile RPG igre, Witcher, Dark Souls, Tales Of Vesperia i još drugih su bile po 4 do 7 funti. Sad je na PSN Summer Sale, kao i Big In Japan Sale, gde se prodaju igre iz Japana po 60-75% popusta. Uzeo Demon’s Souls za 4 funte (umesto 15), Ni No Kuni za 4 (umesto 15) i Sly Cooper za 2 (umesto 8). Imaš akcija kao na Steamu, ali ljudi mahom nemaju pojma da su u toku. Za 4 funte sam kupio Ni No Kuni koji je izašao 2013. Ni Steam nema akcije non-stop. A i cene nisu tako loše, neke ire su čak i jeftinije nego na Steamu, primer je Magic The Gathering, na Steamu je i dalje 20 evra, a ovamo je 15$ sa DLC-ovima

Nema nonstop, ali kad ima, onda ima do kraja! Moraju onda MS i Sony da bolje reklamiraju te akcije, jer uostalom, NJIMA JE U INTERESU!
P.S. Mada na Steamu svake nedelje imas Midweek Madness i Weekend Sale, ali za ne bas tako popularne igre. Kapiras, ja hocu da neku relativno novu AAA igru, tipa staru max godinu dana, kupim na 75% popusta, a upravo to mozes na Steamu. Recimo Far Cry 3 izasao u novembru (valjda) 2012., a vec je za Summer Sale 2013. bio na 75% popusta. To ja zovem rasprodaja. A ne da mi recikliraju igre stare po 3 godine. Ko je hteo da odigra, do tad je vec odigrao, ko nije do tad, nece ni tada.

Ti očigledno ne razumeš šta znači obaveza koja postoji kada se ima retail izdanje igre. Na PC maltene ne postoji više Retail tržište, jer je Steam dominantna platforma, ali na konzolama to nije slučaj. Ne smeju prebrzo da daju igre na akcijama zbog prodavaca retail izdanja. Mislim da im čak to stoji u ugovoru. A kao što ti rekoh, imaš novije igre na akciji, doduše je na XBL to ređe, evo na PSN je sad Beyond valjda isto na akciji za 15$, Ni No Kuni je 4 funte, tako da ima takvih akcija, ali su ređe na konzolama.

Ja ne kapiram sto se onda i dalje potenciraju retail izdanja. Ionako mi samo zauzimaju mesto na polici. Sto se mene tice, mogu i da ukinu retail izdanja, i da izbace blu-ray drive iz konzole. To u startu smanjuje cenu svake igre za tipa 30% jer nema vise placanja radnika u fabrici diskova, prevoznika, prodavaca u radnjama, ekoloskih poreza i PDV-a, a izbacivanje blu-ray drive-a iz konzole bi smanjilo cenu konzole za dodatnih 50$. Mislim da je moja vizija veoma dobra, narocito zato sto obe konzole imaju neki vid sharing-a, bas kao sto Steam ima Family Sharing, i moji drugovi igraju sve igre koje imam kad god pozele (pod uslovom da ih ja ne igram u tom trenutku). Evo, ako neko misli da je moja ideja glupa, nek mi kaze sto, a voleo bih i da mi neko da misljenje zasto do sad vec nisu izbacili retail izdanja. Narocito nema smisla prodavanje retail i digital izdanja po istoj ceni, kada su troskovi digital izdanja visestruko smanjena (kao sto sam gore objasnio).

Glavni razlog je veličina igara. Opet spominjem kao primer Ni No Kuni, ali sam nju najskorije kupio i delio je sa drugom. Igra ti je 21 GB, što je mnogo gledano u poređenju sa X360 igrama. E sad, za PS4 ce biti mahom i vece, kako vreme bude napredovalo. Ja imam 20 mbit/sec i opet sam se doooooooobro načekao dok je skinuta igra, pa pošto je bila iz dva dela iz nekog razloga, verovatno je igra bila 15, a dodatni Audio i jezici su ostalih 6 GB, to je moralo da se instalira, tu je otišlo oko sat vremena. E sad, imam God Of War 3 na disku, samo ustanem, ubacim igru, pokrenem je i teram dalje, nema skidanja, osim updatea, nema instalirranja, vec samo ubacis i teras dalje. Zatim, kod nas to, hvala biogu, nije problem, ali u drugim državama jeste, korisnicima ograničavaju koliko GB mogu mesečno da skidaju. I obično imaju oko 50-100 GB ultra brzog interneta, od preko 100 mbita, a nakon što istekne, spadnu na 20 ili niže. Takođe, imaš zemlje gde imaju internet, ali koji nema preterano razvijenu infrastrukturu. Jednostavno, nije isplativo da se zbog manjine komplikuje život većini. Ti i dalje imaš opciju preko Sharea da kupuješ i prođeš jeftinije, misliš da Sony i MS nemaju pojma za to?

Iskreno, ne verujem da je velicina igara problem, krivo mi samo sto si ovoliko teksta iskucao. Internet je u svetu mnogo brzi nego kod nas, a gde je internet brzi, tu ima i vise korisnika konzola. Wolfenstein 50 GB, Watch Dogs malo manje, tako da ce u buducnosti sve igre biti tako ogromne, ali ce i brzina interneta rasti. Svi mozemo da ostavimo da nam se igra skida dok je konzola na stand-by rezimu, to je cak moglo i na X360 (ne znam za PS3). Pa Steam je celo svoje poslovanje zasnovao na tome. Nemoj mi reci da je korisnicima PC-a manji problem da skinu 50 GB neke igre nego sto to predstavlja korisnicima konzola. Pa svi smo nakaceni na isti internet! Tako da ti ova teorija ne pije vodu nesto preterano. U svetu je trend da sve podatke skladistimo na cloud-u, i da nam je sve na dohvat ruke jednim klikom misa, po ceni da malo cekamo dok nam se trazeni podatak “skine”. Tako da je totalno nakaradno da konzole idu protiv tog trenda. Jel me kontas?

Pa nije baš tako ružičasto u realnom svetu. Možemo mi da kukamo kako nam ovde ništa ne valja, ali makar nam je internet solidan. Ma koliko ti bilo neverovatno, mi imamo daleko bolji internet od nekih regija amerike. Problem je i na PC što su igre toliko velike, ali tamo maltene nemaš više izbor, dok na konzolama moraš da imaš, iz više razloga, između ostalog ugovora koji su sklopljeni između Microsofta, Sony i Nintendo, i prodavačkih lanaca poput Gamestop, Bestbuy, Wallmart, itd., koji prvi traže da se prodaju retail igre, da bi i oni imali profit od toga, a ne samo nosioci platforme, izdavači i razvojni timovi. U biznisu ti je cela svrha da on ničega napraviš nešto i sa time da ostvariš zaradu. Jednostavno, mnogo je ljudi protiv digitalnih igara, kako običnih smrtnika, tako i ljudi koji su zaista bitni, u foteljama. A i uz to, te digitalne igre nisu tvoja svojina, već mih ti iznajmljuješ, ti kupuješ pravo korišćenja neke igre, pa ako se nešto desi, bilo da dobiješ ban ili izdavač bankrotira, pa se smaknu njihove igre, dođe do tužbe i naredi se da se smaknu sve kopije igara, uključujući i digitalne verzija, ti ostaješ bez tih igara, za razliku od izdanja na disku. Takođe, pre spadne cena igara na disku nego u digitalnom izdanju, jer, za razliku od digitalnih izdanja, postoje polovne kopije. Što više polovnih kopija bude u opticaju,.to više pada vrednost igre ako je kupuješ polovnu. Sad ima ta fora sa Shareom, bila je moguća i na 360 i na PS3 isto, samo su se ljudi kasnije setili za PS3, dok se maltene niko nije setio za 360. Ne znači da će uvek biti moguće raditi Shareovanje.

Kad tako pogledas ovo sto si ti pricao za polovne diskove, i ono sto sam ja rekao u postu iznad, sredina je negde izmedju. Nama obicnim korisnicima ostaje samo da cutimo i gledamo sta se desava oko nas, izuzev u slucajevima kada je kriticna masa ljudi kojoj nesto smeta OGROMNA, kao recimo onomad kada je MS hteo da XO bude stalno nakacen na net i da ne moze da se koristi ako se ne poveze sa netom najmanje jednom dnevno. Dodao bih za kraj samo da MS kada bi hteo da iz**** Walmart, GameStop i ostala g***a, mogao bi to da uradi bez problema jer se moc MS-a ne moze meriti sa njihovom moci. Al dobro, videcemo sta nam buducnost donosi.

A ko bi onda prodavao konzole? Ili telefone? Tablete? Operativne sisteme? Televizore?