Playstation 4 i 5.1 audio system

Pozdrav svima. Molim Vas za pomoć ili savet. Kupio sam PS4 i povezao ga sa Samsung led tv preko HDMI kabla. Televizor je povezan preko optičkog kabla na LG blue-ray 3D 5.1 sound system. PS4 radi samo na 2 zvučnika (stereo). Tražio sam i guglao ali nisam našao ništa od pomoći. Na PS4 kada udjem u settings/sound and screen/audio output settings imam samo audio format u kome mogu da biram između tri opcije (Linear PCM, Bitstream “dolby”, Bitstream “DTS”). U nekim tutorijalima i video materijalu koji sam pronašao ljudi pored opcije audio format imaju i opciju priority audio source, kod mene to ne postoji. Molim Vas još jednom za pomoć kako da propeva na 5.1 bez čekića i pendreka.

A sto ne pokusas direktno preko optickog kabla u 5.1? Da li tv ima neke opcije za 5.1?

Kada gledam tv ako je u pitanju hd kanal automatski prebacuje na dolby dts ako je analogni ostane na pcm. Kada je ps4 uključen tada nema opcija na tv koje mogu da promenim. Imam samo jedan ulaz za optički kabl na home theater zato mi je glupo da stalno prebacujem kabl

Na ps4 ulaz za optički kabl prvo nisam mogao da nađem. Pa se ispostavilo da se nalazi ispod nalepnice na zadnjoj strani. A na nalepnici piše u slučaju oštećenja nalepnice garancija na proizvod ne važi

Misterija rešena tema može da se zaključa ili šta god. Ja sam preko xboxrepublike pazario PS4 slim. Slim verzija konzole ne poseduje ulaz za optički kabl. Postoji rešenje da se poveže PS4 Slim i Kućni bioskop 5.1, ali to iziskuje oko 50-tak dolara investicije, i nije moguće pronaći uređaj u Srbiji. Potreban je HDMI Exporter. U njega uključite HDMI iz PS4 i jedan HDMI iz njega u tv. Takođe iz njega u kućni bioskop možete koristiti optički kabl SPDIF. HDMI Exporter služi da razdvoji video od audio signala, pritom se ne gubi kvalitet videa ili audio signala.
Pošto nisam mogao da pretpostavim da slim đubre ne poseduje mogućnost povezivanja sa optičkim kablom. Preporuka svima je pre kupovine dobro se informišite šta poseduje konzola u odnosu na ono što očekujete od nje.

1 Like

Baš me interesovala ova tema, hvala na savetu :slight_smile:

The power of AV Reciever…sa njim nema muke i problema

1 Like

Reseno, moze onda pod lock.