Phantom Breaker: Battle Grounds Unlimited - Recenzija

Kao neko ko je odrastao uz arkadne beat ‘em up igre, znaš ono, kad uzmeš žetone i ideš da lomiš neprijatelje u Streets of Rage, Cadillac & Dinosaurus, svaki pokušaj da se oživi taj žanr danas me zanima. Ali ne mogu da kažem da nisam skeptičan. Ima dosta pokušaja, ali malo toga uspe da uhvati onu istu energiju. Zato me je Phantom Breaker: Battle Grounds Ultimate, koji je danas zvanično izašao, iznenadio na najbolji mogući način. Ne samo da je zadržao retro dušu – uspeo je i da je podigne na viši nivo.

Ok, nećemo se lagati, niko ne ulazi u ovakve igre očekujući The Last of Us nivo pripovedanja. Ali Phantom Breakerzapravo ima svoju dozu šarma. Ti si u Tokyo-ju, i Phantom, misteriozni manipulator, deli ljudima “Fu-mension Artifakte” koji im daju moći u zamenu za borbu. Ako pobede, želja im se ispunjava. Ali naravno, sve ima cenu. Svaka borba cepa dimenzije, otvara rupe u realnosti i oslobađa nešto što definitivno ne želiš da bude oslobođeno. I tu se pojavi Waka, mlada egzorcistkinja, koja pokušava da spasi sestru Nagi i zajedno sa ekipom da zaustavi Phantoma. Sve to je upakovano kao anime serija, šareno, energično, sa likovima koji se međusobno zadirkuju, imaju svoje mini priče i one klasične “rival ali mi je drug” odnose. Sve je taman dovoljno razrađeno da te ne guši, ali i da se povežeš s likovima.

Prvo i osnovno, ovo nije samo neki „remaster s boljim teksturama“. Ovde je sve izgrađeno iznova u Unreal Engine 5, i rezultat je nešto što izgleda kao da si u anime verziji nekog klasičnog beat ‘em up naslova, ali sa modernim detaljima. Efekti svetla, glatke animacije, detaljni sprite-ovi, sve odiše pažnjom i ljubavlju prema originalu, ali i potrebom da se to unapredi za nove igrače. I ne samo vizuelno, igra i zvuči bolje. Imaš dva soundtrack moda: jedan moderni, urađen od strane izmišljenog benda „The Phantom Breakers“ , malo japanskog roka, znam da ga svi obožavate, i drugi za nostalgičare – klasični soundtrack iz prethodne verzije igre. Mogućnost da biraš soundtrack kao u nekom fighting naslovu je zapravo jako kul detalj koji pokazuje da je developerima stalo do iskustva, ne samo da „sve blješti“.

OSTATAK RECENZIJE PROČITAJTE NA VIRTUALNI KUTAK SAJTU