PC Master Race vol. 3

Mnogo brate. Zato ja imam po 2 konzole :face_with_peeking_eye::grin:

Nije tako malo samo za graficku :astonished:

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/s/zjflKlq0r4
Jbt dal je realno da je ovolika razlika :open_mouth:

Zar nije to opste poznata cinjenica? :smiley:

Mislim jedan ima osvetljenje u pozadini drugi pali i gasi svaki pojedinacni piksel. :slight_smile:

Oled all the way.

Ma da, nisam posedovao, al kad vidiÅ” ovako side by side, mind blown

Pa kada vidis u mracnoj sobi da, ogromna je razlika.

Ali uzmi u obzir da cesto neces gledati u totalnom mraku. Ja sam u principu jako zadovoljan mojim VA monitorom kako izgleda crna, a imam OLED TV tako da gledam tu razliku svaki dan. IPS je gori sa crnom, mada ima bolje boje generalno.

Sve u svemu OLED monitor treba kupiti, ja sve nesto odlazem… Ali i oni imaju jednu ogromnu manu a to je burn in, potencijalno goru od svega ostalog.

5 Likes

Pa nisam rekao nista pogresno. Cek da vidis za godinu dve kad krene kuknjava na OLED monitore kao na televizore.

Ma jok brate nisam taj tip, i da bude bože moj. Manje viŔe sam reŔio i tv i monitor oled.
Za tv sam kivan viŔe na sebe Ŕto sam Ŕopu dao keŔ, evo 3 meseca kako se pojavile linije joŔ me mrzi da cimam s njima.

Koje linije bese?

Ok, naravno boze moj ako se desi. Ali bezveze je da uzmes monitor od 1000e i strepis. To je sve.

2 horizontalne, jedna bela celom dužinom ekrana, druga samo na ćoÅ”ku, crveno ljubičasta neka nijansa.
Nisam baÅ” planirao 1000, ali nekih 700tinak će biti jbg.
xg27aqdmg ovo gledam

1 Like

E bedak a koji je bese TV model? Ma kazem ja, ti preskupi moderni televizori i monitori nisu na zalost kao nekada. Ako izbegnes problem odmah na pocetku, zavisi dosta od contenta i nacina kako ga ā€œkonzumirasā€. Njakanje sa burn inom je posebna prica i znam da sam malo dosadan i koliko je nemoguce maltene na tehnickom nivou da sa resi problem. Izes pos’o kad moras bensedin ako si iole malo anksiozan oko skupe tehnike a ko zaboga nije, Kim Kardasian? Kao opusti se sta sad desi se boze moj… pa nije to poenta, pogotovu za PC koji je za maltretiranje, a mnogi i TV ne gase ceo dan. A sem burn ina od Fife imam i ja neke horizontalne crte na uniformnoj svetlijoj boji, da te bog sacuva. Srecom i jedno i drugo se tesko primecuje.

Bacio si me malo u razmisljanje, svidja mi se mnogo taj Asus. Sad se dvoumim izmedju njega jer je glossy i 2K pa mozda ne trazi toliko ulaganja u hardver dodatni… i G9 koji je monstrum ali je mat, presirok i trazi sigurno i novu graficku (ode upgrade ocas posla na 2K EUR), a 300e je skuplji.

A realno je ovaj HP full hd curved od 24" dovoljan, sa njim sam relativno zadovoljan. Ima naravno i on razne gluposti ali je bio 150e. Imam bas problem da opravdam sebi taj upgrade, zato i toliko odlazem.

Ti monitori od 27" OLED mogli bi malko jeftiniji da budu, i mozda 4K pa da imas bolju gustinu piksela. Sad razumem @ph1beropt sto se toliko dvoumio :sweat_smile:

3 Likes

Bojim se da ni moja 3090 ne bi bila dovoljna za 4k. A i dobar hdr mi je bitan.
Ovaj rog je po rtings kao neki vrh za taj budžet, Ŕta znam.

Ne znam ni sam viŔe iskreno, rade i monitore sa nvidia čipom/gsync modulom, koji koliko sam razumeo pomaže kod vrr flickera. Pa onda i to imaŔ kategorije gsync, compatible, ultimate i odma odosmo u budžet od 1000+ bez da je 4k uopŔte lol. Ne smem ni da pomislim na to joŔ eventualna 5090, odosmo u nedogled. Da se ima vremena ko nekad ne bi ni razmiŔljao, ali ovako zajebi.
Tv je sony x90j, mislim da je 50", iÅ”ao na ā€œÄist androidā€ a i faktor mi je bio veličina, jer tada nisam mogao na komodu niÅ”ta veće tako da jbg

1 Like

Pa vrh za budzet ali nije ni izbliza tako atraktivan kao G9. Zavisi sve sta hoces da postignes, za malo vise para dobijes avion umesto vrhunskog automobila ali i on nije bez mana. Gde ces da ga parkiras i jel ti ostaje kusur za gorivo?

Budzet nije zapravo nikada problem i uvek moze dosta da se rastegne. Glavni problem je prepoznati sopstvene potrebe.

1 Like

Da ponovim i ovde, i da ostali znaju, GSync modul pomaže samo za VRR flicker kod VA i IPS panela.

VRR flicker kod OLED-a se javlja samo u tamnijim delovima scene, i to je trenutna mana OLED tehnologije; GSync modul tu niŔta ne reŔava.

2 Likes

E pa sad ultrawide mi je baÅ” ono no no, ali sem toga ubo si u metu. Potrebe a i koliko je ko spreman da izdvoji naravno, jer prioriteti

1 Like

Ono sto je recimo moja potreba a retko koji monitor to resava - ni ovaj ASUS ni G9 - je i KVM switch.

Kada radim od kuce hocu samo da prikljucim laptop na monitor i da mi tastatura i mis sa PC-a budu dostupni. Ovako moram da ih svaki put prikopcavam na laptop, sto nevidjeno smara.

Ovaj monitor to nema, pise da na skupljim ASUS monitorima ima KVM switch… znaci nije bilo mesta da se uglavi u 700e monitor feature koji je mnogima neophodan za rad od kuce. Znam, gaming je monitor, ali ipak…

Eto, da ima KVM iskesirao bih odmah. Takve stvari mogu da te ā€œkupeā€.

Koje je najbolje/najjeftinije resenje za KVM switch? Mozda ovako nesto?

Ponuda na KP je jeziva, sve su neki KVM switchevi sa VGA portovima, ili nesto za 100+ EUR koji omogucavaju da povezes 14 monitora i tastatura (verovatno za neki NASA kontrolni centar).

1 Like

Ovo je takva istina, za milion nekih sitnica mi se desilo, ko da love kpovci neŔto čega nema po shopovima jer nema potražnje, ima jedino na kp, nalepi mu maržu 300% i take it or leave it.
Na poslu imam neki dell sa usb c povezan na laptop i ko docking station, ethernet, kb mouse i struja sve ide u monitor a u lap samo usb c, praktično je max. Sad kontam da verovatno ima i neki gaming model sa tim mogućnostima.
A za ove switcheve i eventualno ako bi konzole sa ovim monitorom obrati pažnju jer mu je hdmi 2.0. Meni nije to use case scenario pa mi nije ni bitno toliko.
Najbolje pogledaj na rtings ima li neki Ŕto nudi sve Ŕto ti treba, ulaze baŔ detalino u materiju, čini mi se da sam nekoliko puta i video ako monitor/tv dobije značajan update da dopune review

1 Like

Hm, nisam siguran da ima monitor sa 2 USB ulaza, imam i ja neki stari Dell koji ima slicne mogucnosti, bas je fora u tome sto nece da te portove omoguce na gaming monitorima, znaci imas za gaming, imas productivity i te stvari su odvojene u product portfoliju. Sto je potpuna nebuloza. Jer danas skoro svi rade i igraju se na istom racunaru, a 120+ hz itekako znaci i za productivity.

Meni stvarno samo treba da delim tastaturu i mis na dva racunara i na jednom monitoru. Kontam da to nije tesko naci i skupo, al’ naravno da nema nigde ona jedna najbitnija i najkorisnija stvar koja tebi treba.

I generalno se teret prebacuje na kupca. Kao, trazis ā€œsavrsenā€ monitor da ima ā€œsveā€ a tebi samo trebaju neke basic stvari. A nije retardiran sam proizvodjac koji nece da ubaci basic funkcionalnosti. Pa evo koliko godina i decenija smo cekali na glossy OLED gaming monitor. Ej, pazi tu nebulozu. Imas samo mat pa biraj. A OLED bas dolazi do izrazaja na glossy ekranima i iskljucivo na televizorima su glossy a na monitorima mat. Jer je za produktivnost kljucno da bude anti-glare.

Wow ovaj monitor mi je nekako proleteo ispod radara, mada ne pratim 2K displeje previŔe. Jako privlačna cena i fenomenalne ocene od strane RTings. :exploding_head:

2 Likes