PC Master Race vol. 3

To nece da gura najnovije igre u 60 fps-a kao sto je Dragons Dogma 2.

Eh pa DD2 je bas uzas optimizovano za PC, los primer. :grinning: Inace gura ta grafa jos sve lepo, pogotovo zahvaljujuci DLSS-u. Sve grafe dobijaju produzeni vek. Pogledah bas DD2 je oko 80fps-a , a optimizacija uzas. Najvece ogranicenje je VRAM na toj grafi.

Inace mislim da je ok konfiguracija.

1 Like

@ph1beropt jel to ista graf kao moja?
Ako jeste, evo ja igram RDR2na 2k ultra settings sve, radi igra preko 60fps, oko 80fps tacnije u 90% slucajeva.

mhm bas ta

Eh pa i rdr2 bi reko da je loš primer. Totalno drugi ekstrem u odnosu na dd2. Stariji je naslov, a i optimizovana je fenomenalno. Od prvog dana sam je igrao na pc, i nikad nije patila od ovih modernih sindroma ala starfield, dd2 i sl. Ne sećam se sad jel imala neki oblik denuva, ali znam sigurno da nekih barem godinu nakon izlaska na pc su tek probili zaštitu.
Mislim da sam u njoj i sa gtx1070 dobijao stabilnih 60fps, doduše u 1080p.
Mislim da je ova konfa gore što bi rekli došla do nekog end of life scenarija jer kakve brljotine izbacuju kao gotov naslov uvek ispada da ti treba još snage.
Za gpu ne bi išao ispod 3070 recimo, imaju mislim msi od 12gb.
A pošto je čovek reko da neće verovatno sve uzeti odmah, kontam da su 2 najskuplje stavke cpu i gpu, Pa recimo možda varijanta sad da nagruva neki ryzen 7 7800x3d, na kp ide za 40tak k, ok ploče po 20tak.
To recimo u jednom mahu, u drugom gpu, u trećem case, psu, nvme, ram. Nvme i ram su nekako najjeftinije stavke, na psu ne bi štedeo.

ne razumem se dovoljno da bih ti lepo odgovorio ali verujem da si u pravu. Ja sam samo naveo primer rdr2. Ta igra svakako bolje izgleda od 99.8% novijih igara

Za 5600X, 32GB RAM-a i 3060Ti, uz sve ostalo, to je ta cena, ali za fabrički neotpakovano. Mada sve zavisi od toga za šta ti treba komp.

Za nove igre se ne isplati, jer je 5600X mid-range CPU iz 2020. a 3060Ti mid-range grafička iz 2020/21. Ne znači da neće moći da izgura igre u 1080p sa smanjenim nivoom detalja, ali opet, sve zavisi od potrebe.

Uz to, nema potrebe uzimati 3060Ti Aorus Elite, s obzirom da nije high-end; da je barem 3080Ti ili 3090, pa bi imalo smisla.

8700g koji je on hteo je bolji od 5600X ili 5600 običan

Ako uopšte uzima 5600 treba da uzme bez X jer nema nikakav performance gain a skuplji je za 10-20€

6700XT je bolji za 10 frejma od 3060TI i jeftinija je. Ako uzima nVidia neka uzme jednostavno 4xxx seriju, jer FG.

Sve što mu preporučujete je slabije od onoga šta smo pisali u prva dva posta, mada nisam ispratio da li je za istu osobu.

PC GAMING…>
Sta ja moram da radim da bih igrao RDR 2. Igra jednostavno crashuje sama od sebe. Nisam jedini vidim da se gomila ljudi na internetu zali i trazi resenje za isto.

3 Likes

Ne mora da znači. Meni baš nikad nije crashovala, igrao je i na pc releaseu, a i pre neki mesec po drugi put, skupio 100%.
Ne kontam iz screena, prebacuješ api sa dx12 na vulkan? Zar neće tako da bude gori performance I veći gpu usage?

Da, upravo to radim.
Googlao sam sta moze da pomogne, jer mi se desava da igra samo zamrzne i crashuje.
Ovo je jedno od resenja koje sam nasao, koje za sad izgleda da radi.
Igrao sam 45min nije crashovalo i zamrzlo jos.
Videcemo…

Mrzim PC, bas nemam srece jer svaku igru potrosim brda vremena dok namestim da radi lepo.
Kada radi, radi prelepo i perfektno, ali ove zajebancije mi ubijaju ikakvu zelju za PC

1 Like

Samo da ne bude zabune, ne postoji 3070 sa 12gb vram-a, u celoj 30 seriji samo 3060 i 3080 ti imaju 12gb, mada postoji i verzija 3080, koju ja u Srbijici nisam video. Generalno se slažem, 3070 je još uvek zmaj od karte, ali su cene polovnih nVidia kod nas opet otišle u nebesa. Prošlog leta su se valjale za 270-320€, 3080 za 400, a sad vidim da 3080 ide za laganih 500. Mislim da je best buy od polovnih rx 6800/6800xt za cca 350-400. Videh i na KP da prodaju nove 7700xt za oko 400€, što je super dil, imajući u vidu da je negde u rangu sa 6800, ali ima 12gb vram-a što je sasvim dovoljno da gura 1440p na high/max narednih 5 godina.

Što se tiče cpu, 7800x3d je realno overkill, dovoljan je i r5 7600/7500f za skoro duplo manje love, a nećeš imati bottleneck ni sa 4070 ti/7800xt/7900. Što se tiče ddr5, gledajte što manju latenciju, bar cl32, nije neka dramatična razlika u ceni na KP.

Jedan ruter na koji hocu da se nakacim je udaljen oko 300m od mene, ima li koji wifi adapter sa takvim signalom?
Ovo i slicno sve je preslabo?
https://www.amazon.com/Network-AWUS036ACM-Long-Range-Wide-Coverage-High-Sensitivity/dp/B08BJS8FXD/ref=sr_1_34?dib=eyJ2IjoiMSJ9.gAjiLQ1_oDghmL-Ge8qq6vr9NRLllJDcTJ4NhQ0KQQxFEJg-HDcYVCc5s8X68J9tepM5YD3C9ZYPUkQUf52zqgynGSMIFDgCTX6SOaWMcWyhgZ0RIgDn6ZAKNlpf_Y3LBP2EyK11Nb3UFDR-PNIAQXIiroeYkgl8wcO2PSp9oXEQIdi80GMHHlEYsJFdpuIxr4xf-99sqtnu9XwV4yPntlEpv_1B4jhOZdyFNCkk2Cc.sZv0pKXYbKwHa_wgcfJc2W3KCW6kIi2TbQHGzaS9U0I&dib_tag=se&keywords=long+range+wifi+adapter&qid=1712350622&sr=8-34#Ask

treba ti jedno 20 repeatera

3 Likes

Ovo je interesantno:

30, na 10 metara svaki :grin:

3 Likes

Povezan mi je monitor preko hdmi kabla ( Xboxa ) , posto je monitor 2k 165hz, on pokaze rezoluciju native 1440p ali najvise ponudjeno je 144hz , jel moguce da je problem sto je hdmi ili display port ili nesto drugo?

Takodje kad zelim da proverim temperature komponenti u radu, speccy , CpuZ ili hwinfo ne pokazuje ni u jednom slucaju, samo komponente koje su.

Obicno su temperature pisale pored

Mislim da je 99% kabl. Ja imam slican problem kad povezem laptop na tv preko hdmi-a, dp kabla i preko dock-a. Svaki put drugacije opcije imam.

1 Like

Probacu :slightly_smiling_face:

Ako neko ima savet za temperature , gruvajte :slightly_smiling_face:

probaj sa “coretemp” aplikacijom.