Omiljeni likovi iz domacih serija

Bas sam nesto sa caletom pokrenuo neku pricu vezanu za domace serije i ono kroz nase serije (bile one bolje ili losije) je bilo bas neverovatno dobrih i autenticnih likova koji savrseno oslikavaju neko nase podneblje i mentalitet i koji ce ostati upamceni zauvek.
Inace u nasim serijama su uglavnom uvek neki sporedni i cesto epizodni likovi znali da ukradu citav show.

Recimo moji favoriti su definitivno :

Bob Mihajlovic (Vruc vetar)

Kiza i Komina (Dome slatke dome)

Crni Djordje - tetak Djordjije ( Crni Gruja)

Scepan Scekic, Popara, Ozren Soldatovic (Srecni ljudi)

Dule Pacov, Miki Nosonja i Raka (Vratice se rode)

Konstantin de Sisti, Anka Crnotravka, Zuca (Otvorena vrata)

Jevrem Katic Dzeki (Gore dole)

Boda Tajson, Mikser (Porodicno blago)

Gazda Macola, Jataganac, Danilo Zekavica, Saban (Bolji zivot)

Ujka Gorcilo (Stizu dolari)

Sojic (Bela ladja)

Ono siguran sam da ih jos ima i da sam neke zaboravio ali to je bas onako ozbiljna galerija likova.
Inace Ratko Tankosic Sarma mislim da je pravi kralj tih epizodnih likova i tih tako autenticnih ulicnih likova , mislim samo odi na njegovu imdb stranicu i procitav nazive uloge koje je igrao i sve je jasno , tipa : Sarma, Komina, sibicar, zatvorenik, tapkaros, Bora Triperas, Rica Kanibal, kevin sin, Smrda, Diler, tabadzija, svercer koji trazi pare, jedan od brdjana, batinas, seljak, robijas, prodavac porno kaseta u kafani …mislim ono nema dalje, Sarma je ono kralj nad kraljevima, ono ta faca, taj govor , to krivljenje usta , siguran sam da se takav kao on vise nece roditi.

Recimo Bora Todorovic je uvek sjajno igrao neke mufljuze, neke sanere, plejboje, prevarante koji znaju onako na finjaka da ti ga spuste, isto kraljina nek mu je vecna slava.
Inace on je odrastao i ziveo na Dorcolu, dosta se druzio sa tako ljudima sa zivotne i socijalne margine, sa boemima, sanerima, ljudima sa one strane zakona i tako nekim ljudima koji su ziveli nekim alternativnim nacinom zivota, recimo bio je dobar sa Isom Lerom Dzambom, lokalnom legendom Dorcola i kapiram da je tu neku autenticnost umeo odlicno da prenese na likove koje igrao , jer znao je ono kako razmisljaju, kako pricaju, kako se ponasaju, kako se zezaju, cak verujem i njihove gestikulacije i kontam da je od svakog od njih onako diskretno pozajmio po nesto.

Recimo Rale Milenkovic je isto uvek igrao tako neke autenticne likove, mamicu vam jebem, cak je navodno i lik Rake iz “Roda” baziran na jednom stvarnom liku koji je bio u nekom ljubavnom trouglu i ziveo u nekoj vrsti bigamije, cak se taj lik i zalio jer je smatrao da je Rale na nedostajan nacin prikazao njegov zivot.

Inace to je po meni glavni problem domacih filmova i serija danas, nema vise tih jakih, autenticnih likova vec nekako svi deluju previse jednolicno, dosadno, sterilno.

4 Likes

Prle iTihi :wink:

1 Like

Paja i Jare

1 Like

Početak i kraj liste :slight_smile:

Niko se nije igrao Paje i Jareta, ili Kize i Komine.

Mare pobedio temu :smiley:

2 Likes

Gospodin Popara i Dimitrije Pantić iz Tesne kože :grinning:

Radovan 3? :confused:

Jao. Katastrofa je blaga rec za kvalitet danasnjih serija.

1 Like

Pa realno najveci deo ovih likova su iz vec dosta starih serija tamo iz 80-ih i 90-ih , jedino par serija kao sto su Crni Gruja , Vratice se rode, Stizu dolari i Bela ladja su snimane u ovom veku , mada i te novije serije su isto snimljene i premijerno emotovane ima vec 10-15 godina.

Od ovih novijih, snimanih u prethodnih nekoliko godina, jedino vrede Senke nad Balkanom. Sve ostalo, žali Bože.

1 Like

Gore dole je onako malo teska ali zaista odlicna serija koja savrseno oslikava to tesko i ludo vreme 90-ih , savrseno prikazuje recimo propast jedne intelektualne ugladjene porodice , zemlje, vrednosti a isto tako prikazuje i uspon tih nekih negativnih likova, krimosa, preveranata, sarlatana, mufljuza svake vrste koji su tako odjednom isplivali na povrsinu i zahvaljujuci tom ludilu docekali svojih 5 minuta.
Onako likovi su bas veoma autenticni i upecatljivi, od onih glavnih pa sve do onih epizodnih.

Takodje serija dosta je kvalitetno odradjena i ima zaista sjajnu glumacku ekipu i skoro sve same legende tipa : Bata Stojkovic, Branko Plesa, Bora Todorovic, Marko Nikolic, Aleksandar Bercek, Miodrag Krivokapic, Vera Cukic, Ivana Mihic, Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlic, Aleksandar Sreckovic Kubura, Boris Komnenic, Bane Vidakovic, Pera Kralj, Mira Banjac, Mica Tomic ,Bogdan Diklic… ono maltene ne pamtim da se igde bas toliko legendi domace kinematografije okupilo na jednom mestu.

Po meni odlicna serija iako mozda nije bila toliko popularna i gledana kao recimo te Paviceve serije ili neke druge ali odlicna serija i po meni dosta potcenjena.

1 Like

Da Senke nad Balkanom su zaista sjajna serija, najbolja nasa serija u poslednjih 10-ak godina, recimo Juzni vetar isto onako nije los, onako gledljiv, ima dosta akcije i produkcija je dosta dobra za nase uslove ali pomalo mi fali ta neka autenticnost i realno Juzni vetar mi nije ni blizu nekim klasicima domaceg krimi zanra kao sto su recimo Poslednji krug u Monci ili recimo Rane.

Ma kakav Juzni Vetar ne zezajte. Kad gledam te kao neke opasne filmove i serije imam utisak da gledam jeftinu kopiju americke produkcije. Beolivud… Inace deo te serije je trebalo kod mene u stanu da snimaju. Ja nesto nisam hteo. :slight_smile:

Serije tipa Bolji Zivot, Srecni Ljudi, Porodicno Blago… Mozda su neki sund ali su autenticne u smislu da ih niko nema i oslikavaju neki nas realan mentalitet i socijalne probleme, a imaju sjajan dijalog u odnosu na ovo dno dna u modernim serijama. Hrvatske su isto jezive, ne moze da se gleda.

1 Like

Pa dobro te serije kao Bolji zivot, Srecni ljudi, Porodicno blago su realno ono vec klasici i itekako imaju neku vrednost ma sta god neko mislio o njima i onako dosta verno prikazuju neki nas mentalitet, nacin zivota , neke stereotipe gde je eto uvek u centru neka tipicna, prosecna gradska srpska porodica.

Inace Juzni vetar je ono tipicna krimi prica kakvih ima milion i nekako fali malo doza autenticnosti, nekako za razliku od nekih nasih filmova sa krimi tematikom kao sto su Poslednji krug u Monci, Rane, Do koske, Mlad i zdrav kao ruza, Pozorisna veza , itd Juzni vetar nema nesto sto bi ga striktno za nase podneblje, vec ono komotno je radnja mogla da se odvija ne znam u Spaniji, Grckoj, Brazilu, Americi ,bilo gde.
Inace ono sto je u Juznom vetru odlicno prikazano je recimo lik Crvenog koga igra Aleksandar Bercek , ono covek sluzbe i siva eminencija koji iz senke sve kontrolise i koji te krimose i te klanove koristi kao pijune u sahu, ono pomera ih, sklanja ih ili sta god kako mu padne na pamet i u toj seriji su stvarno dobro prikazali tu sponu drzavnog sistema i kriminala, mada cak i ta veza kriminala, bezbednosnih sluzbi i drzavnog sistema isto nije samo nas ekskluzivitet i to isto postoji manje-vise svuda , cak i na dosta ozbiljnijem i organizovanijem nivou nego ovde jer te neke zemlje kao sto su recimo SAD ili Rusija su neuporedivo vece od nas pa je sve ono puta puta puta vise nego ovde.

Recimo meni je omiljeni domaci film Poslednji krug u Monci i Urke mi je mozda i omiljeni lik domace kinematografije ali Urke je ono tipican predstavnik te stare garde beogradskih mangupa i zestokih momaka i ono veoma autentican i jasno ti je da Urke moze jedino i iskljucivo da se vezuje za Beograd, Srbiju, bivsu Jugoslaviju i za nase podneblje (nije ono sad neki random lik koji moze da bude bilo sta ili bilo ciji).
Inace znam da je Gaga Nikolic bio dobar sa Giskom kao i Prele ja mislim koji je napisao scenario za taj film i mislim da je Giska bio cak neka vrsta strucnog konsultanta s obzirom da je on legenda asfalta i da je bio deo tog kriminalnog miljea i tog sveta pa im je ono davao neke savete i prodavao neke fore kako bi film bio sto autenticniji sto se odma i vidi.
Ono sad iako je prica fikcija neki dogadjaji i likovi iz filma su delimicno zasnovani i na nekim stvarim likovima ili dogadjajima, recimo Urketov blizak odnos i privrzenost majci koju igra Olivera Markovic , recimo Giska je isto bio jako vezan za svoju majku i bio jako blizak sa svojom majkom, baka Milenom o cemu su i mnogi posvedocili.
Onda recimo na pocetku ona tuca sa Bakijem (Josif Tatic) u zatvoru kada mu je ovaj onu njegovu sovu ubio je delimicno bazirana na cuvenoj tuci u zatvoru izmedju Giske i Cente.
Takodje recimo lik koga igra Bata Stojkovic koji je vec u Italiji duze vreme i kao sef neke nase mafije tamo i koji kao docekuje Urketa i pomaze mu da se snadje je ja mislim delimicno inspirisan likom Dragoslava Petrovica Drneta.
O Drnetu se ovde malo zna u javnosti ali Drne je bio jedan od najozloglaenih mafijasa u Italiji, cak je bio i capo kalabrijske mafije poznate kao “Ndrangete” i mislim da je on jedini nas covek koji je uspeo da se pozicionira zaista visoko u redovima italijanske mafije, sad kako je on kao Srbin i neItalijan uspeo da udje u mafiju je nejasno ali verovatno preko tazbinskih veza s obzirom da je bio ozenjen Italijankom.
Inace on je otisao u Italiju mislim jos tamo krajem 60-ih kao mladic gde se prvo bavio dzeparenjem, kradjama, kockom, itd dok nije pohvatao veze sa tamosnjim mafijasima i usao u tu kalabriijsku mafiju , inace uglavnom svi ti nasi zestoki momci koji su isli na Zapad u to vreme da rade Italija im je bila prva stanica s obzirom da se tu odma granicila sa tada nasom zemljom i moglo je lako vozom da se ode pa je tako Italija bila prva stanica i Giski i Arkanu i Joksi i Ljubi Zemuncu i Centi i Jusi i mnogim drugima a on posto je vec bio tamo on ih je docekivao i pomagao im je malo da udju u posao i da se snadju.
Inace Drne je zbog ubistva i raznih krivicnih dela proveo gotovo 25-30 godina po italijanskim zatvorima gde je isto ono dizao pobune, nisu znali sta da rade sa njim , cak je i jednom nakon jednog bekstva iz zatvora preko bolnice bio proglasen i drzavnim neprijateljem broj 1 u Italiji.

Inace ona scena u Monci , ona pucnjava ispred restorana u Milanu kada pokusavaju da izresetaju Urketa pa dolaze i oni njegovi, penju se po krovovima okolo, itd je verovatno inspirisana dogadjajem kada je na jednog italijanskog mafijasa bliskog Drnetu pokusan atentat i to bas kada je izlazio iz nekog restorana u Milanu i krenuo ka kolima neki su pokusali da ga izresetaju a Drne se bio popeo na drvo sa automatskom puskom i odozgo sa drveta automatom ih poskidao i tako spasio zivot tom mafijasu i mislim da je on verovatno time i kupio svoju kartu za ulazak u kalabrijsku mafiju gde je ono postao strah i trepet.

Tako da je Poslednji krug u Monci pomalo inspirisan i nekim stvarnim likovima i dogadjajima iako je naravno sve to upakovanu u jednu fikciju i filmsku pricu.

Jedan od automobila koji su koristili na snimanju Juznog Vetra je od bratovog drugara…
On ga je iznajmio za npr 3000-4000e a na kraju je steta bila za 2000e nego sto je uzeo para :joy:
Znam da sam crkao od smeha kada sam cuo. Reko alav ti k… na biznisu :grin:

Da, ja bih kao isto iznajmio, kontam da te filmadzije nisu bas nesto obzirne prema licnoj imovini.

Em sto niau em sto nije ni realno. Oni ljudi rade svoj posao. A prosto u procesu se stvari kvare.
Problem su pare. Oni pokusavaju da ustede. A ugovori su losi. Odnosno, nisi pokriven za neato preko.

Pa da, kada kaskaderi ne mogu da izvuku pare od njih za teske povrede, u Holivudu, sta tek neko u Srbiji da ocekuje od polu-krimiogenih izvora finansiranja domace produkcije (i to jos za krimi film lol).

Prica je bila dosta neozbiljna, preko nekog agenta za nekretnine. Verovatno su isli na foru da ti bude cast sto ce neko djubre od filma/serije da bude snimljeno pa da posle svima pricas.

Evo ja ti kazem kako je prosao drugar od brata.
Necu da kazem koji je auto glupo je ali je koriscen u brdo scena.
I bio je u minusu 2000e

Samo se otkriva.

1 Like

Cela lada ne vredi koliko su ovom stete napravili :joy: