Objavljeni detalji o HDMI 2.1 specifikaciji

HDMI Forum je otkrio detalje o novoj HDMI 2.1 specifikaciji koja donosi brojna poboljšanja, uključujući podršku za veoma visoke rezolucije i brže osveženje ekrana. Pored ovih poboljšanja novi standard donosi i neke nove tehnologije.

Neke od bitnijih novih HDMI funkcija:

• Veće podržane rezolucije i brže osveženje, uključujući 8K-60Hz i 4K-120Hz za detaljniji prikaz i fluidnu brzu akciju
  • Dinamički HDR za prikaz svake sekunde video materijala sa idealnim vrednostima za dubinu, detalje, osvetljenje, kontrast i palete boja
  • Novi 48G HDMI kablovi za protok do 48Gbps – omogućavaju prenos nekompresovanog sadržaja kao što je 8K rezolucija i dinamički HDR (kompatibilni i sa starijim uređajima)
  • eARC tehnologija – nadogradnja aktuelne ARC tehnologije za prenos zvuka kroz HDMI kabal, omogućava prenos naprednijih audio formata poput objekto-orijentisanog 3D surround zvuka (Dolby Atmos, DTS:X), naprednu kontrolu audio signala i automatsku detekciju povezanih audio uređaja
  • Game Mode VRR tehnologija za varijabilno osveženje, omogućava 3D grafičkim kartama da prikažu sliku istog trenutka kada se renderuje čime se smanjuje ili potpuno eliminiše kašnjenje za fluidniju akciju u video igrama (slično postojećim G-Sync i Free Sync tehnologijama)

Detaljnije na:

Jos samo da obezbede sadrzaj za te standarde i svi srecni.

Verujem da je veća vest da podržava 4K na preko 60 hz nego što podržava 8k :smiley:
Zamisli CS GO na 120 hz na 4k monitoru :smiley:

Nije to nikakva nova vest, 4K vece od 30Hz odavno podrzava HDMI 2.0 koji prenosi 4K u 60Hz.
A ovaj novi HDMI 2.1 ce prenositi duplo vise 120Hz 4K.

Mislio sam na 60hz, editovao sam odmah čim sam video šta sam napisao.

To da preko 60Hz, i meni se desi nekada mislim jedno a pisem drugo :slight_smile: .

Procitah jedan zanimljiv komentar na jednom gaming sajtu…
U prevodu odprilike:“Kako godinama moj vid postaje zamuceniji,oni izbacuju sve ostriju sliku”… Mali pescani sat iznad nasih glava,i pesak curi lagano,majku mu… “Sa(n)d but true”