Nvidija je na svojoj press konferenciji za CES 2013 najavila novi portabilni hibrid konzole i kontrolera pod nazivom “Project Shield”. Konzola ce biti bazirana na Android OS-u i nedavno najavljenoj Tegra 4 platformi. Za bateriju kazu da ce trajati 38h, a bice opremljena HDMI, micro USB portovima, micro SD slotom i stereo izlazom. Na samom kontroleru se nalazi preklapajuci HD touchscreen display. Sama konzola ce moci da nam isporuci HD gameplay kao i 4K video rezoluciju.
Pored Android softvera, Shield ce nam omogucavati da pristupimo igrama instaliranim na PC-u i igramo ih na handheldu. Na press konferenciji je demonstriran croossplay sa Hawkenom, AC 3 i NFS Most Wanted.
Datum izlaska i cena nisu objavljeni.
Ono sto je jos zanimljivije je najava Nvidia Grid kartice namenjene prvenstveno za cloud computing i cloud gaming kako na PC-u tako i na smarphone uredjajima. Vise tehnickih detalja nije saopsteno, ali kazu da Grid moze da isporuci snagu 240 GPU-a, ali ne rekose kojih.
Sve je to super, ali da li su mogli da naprave lepsu konzolu?
"Shield ce nam omogucavati da pristupimo igrama instaliranim na PC-u i igramo ih na handheldu. Na press konferenciji je demonstriran croossplay sa Hawkenom, AC 3 i NFS Most Wanted".
Da li to znaci da cu igrati igricu instaliranu na PC koji ne moze da je pokrene?
Ludilo mozga, cena ce biti over the roof osecam
Naravno da ne, upitanju je strimovanje igre koju racunar vec izrenderuje, nesto slicno kao crossplay izmedju PS3 i Vite ili ono sto pruza Onlive kroz cloud gaming.
Inace sam uredja (Tegra 4) ima dovoljno sirove snage da sam tera ovakve igre pod uslovom da su pisane za isti i teoriski bi trebalo da je duplo jaci od hardwera koji se nalazi u 360-ki.
Kazu da je min requirements i5 i gpu kepler arhotekture, tj min gtx650. Na videu je gtx680 sa i7… Znači ako neko hoće streaming Nvidia grafička is a must! Glupost.
To za duplo jaci hardware je nebuloza.
Da parafiziram, jeste duplo jači od xbox360 ako se koristi 680gtx (cuda cores i ostala sranja) sa kompa lol! A ovako je neverovatno sporije, mislim razmisli, samo je potreban zdrav razum.
Nemoj te biti tako negativni. Zanimljiva je ovo stvarcica koja me, za sad, odvraca da uradim pre-order Ouya-e
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
Ja nisam negativan nego realan, što bi neko streamovao igru sa tako jakog kompa na 5" kada može da igra na 24" ili isto to može da igra na HDTV ako isti ima, ne kontam svrhu ove stvarčice.
Totalno bespotrebno. Samo za svrhu promocije Tegra 4… Ne možeš ovo povezati na hdtv i igrati tako, kao što možeš Ouya-u…
Nevidim svrhu ovoga…zar nije lakse uzeti xboxov dzojstik i povezati ga na komp i igrati ? Ne znam o cemu su razmisljali kad su pravili ovako nesto…ovo nije konzola, ovo je portable dzojstik sa malim ekranom…
@wahad : to stream-ovanje igara je jedna od pogodnosti koje nudi ta spravica a ne MAIN zadatak. Njena svrha je igranje android igara i igara s TegraZone
Ko ima tako jak PC - zasto da ne i stream-ovati na tu spravicu?! Znas ono “ima se moze se” hahahha
Da bi ovoj komentar uzeli za ozbiljno definitivno ga moras podkrepiti nekim cinjenicama. Nije dovoljan zdrav razum vec i nesto znanja. Kad kazem duplo jaci, mislio sam da je GPU u Tegti 4 teoretski skoro duplo jaci od Xenosa iz 360-tke sto mozemo zakljuciti po broju jezgara koje GPU poseduje, kao i po kolicini tranzistora u istom, zatim po fillrate-u koji GPU moze da obradi po sekundi, operacijama sa pokretnim zarezima i jos tako nekim pokazateljima koji nam pokazuju sirovu snagu jednog cipa. Nigde nisam pominjao nikakav 680gtx, cude i ostale *****rije. E sad kad je nesto na papiru jace od neceg za 100% u praksi to obicno bude izmedju 20 i 30% koliko i mislim da ce realno biti jaci. Na osnovu cega si ti zakljucio da ce biti neverovatno sporiji zaista ne znam.
Zanimljivo izgleda, al sumnjam da ce biti nekog uspeha jer pretpostavljam da ce biti visoka cena.
Od kućnih konzola nema šanse, pročitaj malo po netu diskusiju o tome. Na nvidia sajtu nisu ni jedan info dali o grafičkim performansama, pustili su par “demo-a” koji su kao real time, i ostalo je sve streaming sa PC-a, to možeš sam da radiš na HDTV-u. Mislim da si ti jedini čovek na netu, a pročitao sam za sada oko 40 strana na raznim forumima o ovome, koji tvrdi i upoređuje OVO sa kućnim konzolama. Ovo upoređuj sa tabletima, vitom, 3ds-om i ostalima. Biće jače od vite, ali ne od konzola. Fillrate, gflops i sve ostalo je u prednosti konzola, zašto? Zato što je potrebna procesorska snaga za renderovanje zahtevnih scena. WiiU ti je živ primer za to. Plus upoređuješ x86 arhitekturu sa ARM arhitekturom, što je neuporedivo. Na A15 chipu (iphone 5) već sada imaš impresivne igre, ali sa 3 karaktera max na jednom skrinu. Isto tako, pogledaj sve mobile igre, šta misliš zbog čega u svakoj ceni imaš par NPC-eva i ostalo na ekranu? Procesorska snaga nije to šta treba da bude. Nije samo GPU srce neke konzole. Ovo je nezgrapni handheld i ništa više. Tegra 4 će biti do jaja, ali za tablete. Ko će ovo koristiti ako može da koristi Tegra 4 tablet koji će sigurno doći u istom vremenskom periodu i uparenim DS3 kontrolerom preko bluetooth-a? Ovo je neki middle ground koji nema tržište.
Da ne pominjem da za streamovanje sa PC-a ti treba Nvidia GPU + Intel CPU. To već sada ograničava bazu korisnika. Plus pitanje je, kakav će ekran biti i sve ostalo. Nigde još uvek nisu izbačeni real world benchmark rezultati sa poređenjem ostalih A15 chipova i starih Tegra 3 i A9 chipova. Ne kažem da nije 6x jače od Tegra 3, ali upoređivati sa kućnim konzolama, ne. To čak ni ljudi iz nVidie nisu uradili. A da ne pominjem epic fail kada im je handheld blokirao na prezentaciji a glavni lik se preznojavao i rekao “You still gonna buy it? Right…?”
- android tržište, tegra zone i sve ostalo je tako slabo, toliko da može da se uporedi sa Vitom. 80% korisnika piratizuje Android. Nvidia gura programere od Tegra 3 chipa pa ponovo sve prvo izađe za iOS pa onda za Android.
Na papiru je i GPU WiiU-a duplo znažniji od onog u X360, pa fale texture i objekti u WiiU igrama. Na papiru je po raw power PS3 jedno 2-3x jači od X360, pa ne može da sažvaće ni jedan multiplatform naslov kako valja.
Pominjao si pokretanje Assassins Creed 3 na ovaj handheld ako bude “kod napisan za android”. Biće AC like igara, ali ništa sa grafikom, texturama, veličine kao AC niti bilo koja igra na konzolama. Nema ovo raw power dovoljan da generiše svet kakav bi ti želeo da bude na handheld-u.
Gde su te brojke? Gde su benchmarkovi o kojima ti pričaš odrađeni sa third party sajtova? Da nisu kvazi interna testiranja same Nvidie? Gde mogu to da vidim na njihovom zvaničnom sajtu čak? Sem 3 pasusa ne vidim ništa. Kada budem video sve na nekom testu, verovaću o onome šta ti pričaš. Ali ponavljam, ti si jedini koji kaže da je ovo jače od kućne konzole.
Ovo izlazi za 3-6 meseci, gde im je marketing, promocija i sve ostalo? Bilo je jedno 10 ovakih uređaja u poslednjhi 10god, svi su failovali.
Tako da da, zdrav razum i ništa više. Ne verujem rečima glavonja iz nvidie, srali su oni mnogo za svoje GPU-ove i mnogo puta failovali, a na kraju krajeva, svakom novom proizvodu treba dobar marketing, a ovo je taj push novog Tegra 4 chipa. Ako ti veruješ u sve bezuslovno, to je tvoj izbor i tvoj ignorance.
Da dodam, Tegra 3 je silent fail-ovala… jedan Iphone je pregazio relativno brzo. Videćemo kako će ovo ispasti na kraju.
Da dodam još nešto sa drugog foruma, upravo ono šta ja pričam:
Odlican CPU deo i razocaravajuc GPU deo Tegra 4 SOC-a…
[quote]- NEW: the shaders aren’t unified, the majority are 20-bit pixel shader cores though. No idea on the ratio yet.
- dual-channel memory interface, LP-DDR3 is supported
Dakle nista od unifikovanih shader-a a samim tim i nista od OpenCL-a… verovatno i performanse nisu na obecanom nivou pa zbog toga nije prikazan nijedan test GPU-a. neverovatno je da nVidia 4 generaciju za redom kaska za konkurencijom u GPU delu…[/quote]
@wahad : jel i za Bozic moras da budes najpametniji i da se svadjas s svima?
Procitaj sta je covjek napisao! Ti imas svoj stav, ja svoj a Limanac svoj. Bzvz bi bilo da se svi slazemo i nas trojicu zanimaju 3 razlicite stvari. Mene OS i custom rom-ovi, Limanca spec a tebe nista ali eto da malo kazes koju
Aj strpi se do sutra pa udri do mile volje s svima koji se ne slazu s tvojim misljenjem
Haha, gde moze ovo da bude jace, pa cak i ako je konzola toliko stara, nije to ne znam koji hardware ugradjen u ovaj shield. I da, malo sam bio zaintrigiran kad sam video naslov teme, dok nisam procitao gluposti za koje ce konzola biti koriscena. Mislim, sto bi strimovao sa kompa? Pa cak citam i ovo “Ima se moze se”, ok, slazem se, ali to se kaze za nesto sto je i u neku ruku upotrebljivo, ali sto bi sa mog hdtv-a strimovao na ovo malecno govance. Nemojte mi reci udobnije je ili sta god, mozes da legnes i da igras, jer ja volim pokretne konzole, ali postoji mnogo pozicija u kojima je neugodno igrati iako oni puste reklamu na kojoj ljudi igraju naglavacke.
Tako da mislim da ce ovo biti fail sto se tice tog povezivanja, ali moguci win kad pogledas da je to konzola koja radi na androidu, a ouya je na putu, tako da to trziste igara za android samo moze da se prosiri, a po specifikacijama ovo moze i da ih pokrene, tako da mi se to dopada.
Kakve veze ima da li je božić, nova godina ili šta god? Mislim ne bih sada prosto da se izražavam ali who cares, me not.
Ako ti se ne sviđaju moji postovi, zaobiđi ih. Pročitaj raspravu još jednom i to je to, da vidiš da pričamo o istoj stvari. Nije u pitanju mišljenje, nego ono šta nešto predstavlja i nudi i šta ne nudi, šta je rečeno i kako je u stvarnosti.
Molim te nemoj samo više da plačeš što se raspravljam za božić…
Bože kakve li gluposti…
Ako si toliko pobožan, molim te zamonaši se i ne kukaj na forumu…
Forumi su tu da bi se diskutovalo, ako ti se ne sviđa, ne dolazi na forume za božić, uskrs, varsks, nacilnalne praznike, nove godine, slave i ostale gluposti…
ili otvori svoj forum pa ga zatvaraj za posebne dane.
EDIT:
Evo gledam neka upoređenja i komentarišem tu sa još par prijatelja. Ipad 4 ima oko 70Gflopsa jačine, Tegra 4 bi trebalo da bude nešto jača, računaj u najboljem mogućem slučaju do 100Gflopsa, X360 i PS3 ima 250-300Gflopsa. Kako je to jače?
Što je najgore, nema nigde GPU test, šta misliš zašto?
A inače ono što sam i napisao, džabe je grafička toliko jača kada je ceo sistem dosta sporiji. Neverovatno sporiji, spor cpu, spor ram, brza grafička. Nema logike.
1.Procitaj malo na forumima sta Bozic znaci!!? Vidim da ti to ide od ruke. Potrazi i “smisao zivota” mozda nadjes negdje nesta!
-
Covjek prati CES, objavio je ovo kod nas jer je gaming forum a ti ako si procitao 40 strana o handheld konzoli zasto TI nisi objavio i potrudio se malo?
-
Svakako obidjem tvoje postove jer me ne zanima tvoje misljanje ALI od Limanca da! Mene samo zanima da li ti mislis da imas vise IT znanja od Limanca? Posto koristis neke zanimljive termine u postovima
Ovdje moja diskusija prestaje
-
Vidim šta tebi božić znači, meni definitivno ne znači isto kao i tebi, tako da nemoj da se svađaš sada sa mnom, na božić se ne svađa
lol
-
Zato što me mrzi da se jurim ovde sa ljudima, ne vidim kakav je to argument ako pričamo o jačini a izgleda da sam ja dosta više štiva video i pročitao vezano za to nego on.
-
Ni u jednom trenutku nisam rekao, ja bolje znam, ja ne znam, ja sam pametniji, ja kažem šta pročitam i prenesem ono šta nađem, kažem šta mislim i to je to, kažem šta je dato i šta nije, prenos informacija, a ne pričam šta mislim da jeste nego kako jeste., citiraću sam sebe iz gornjeg posta. Inače, kako znaš da nisam u pravu ako ne čitaš moje postove
lol, dečko molim te… Pročitaj šta sam napisao pa onda tvrdi i napadaj me, ne znam škk upadaš u temu i plačeš, samo praviš nepotrebnu svađu. Limanac i ja smo vodili normalnu diskusiju pre nego što si ti upao. Ne vidim poentu tvojih postova u ovoj temi.
Evo gledam neka upoređenja i komentarišem tu sa još par prijatelja. Ipad 4 ima oko 70Gflopsa jačine, Tegra 4 bi trebalo da bude nešto jača, računaj u najboljem mogućem slučaju do 100Gflopsa, X360 i PS3 ima 250-300Gflopsa. Kako je to jače?
Što je najgore, nema nigde GPU test, šta misliš zašto?
A inače ono što sam i napisao, džabe je grafička toliko jača kada je ceo sistem dosta sporiji. Neverovatno sporiji, spor cpu, spor ram, brza grafička. Nema logike.
Molim te ne ulazi u raspravu ako pojma nemaš o čemu se priča da bi plakao što je božić a mi vodimo diskusiju, idi beri badnjak or something. Pusti odrasle da vode diskusiju.
Ahaahhahahahahahahaahahha
Joj ti “odrastao”… Sine, vjeruj mi stariji sam od tebe i zbog toga pazi malo sta pises a pogotovo kad se meni obracas ili citiras! Jasno?
To “plakat” ili sta vec samo pokazuje kako si djetinjast i “joke” kao sto bi ameri rekli tako da…
Nastavi s diskusijom slobodno… Vjerujem da imas sta pameti na prosipanje