New images have been released showing off the UI for Sony’s upcoming console, from the console’s home screen to it’s video editing application.
Chris Owen, PlayStation Europe’s English Community Manager, released the images in a series of Tweets. The images show several pages of the PS4’s UI, including the “Share” screen, a friend profile, a “Live Stream” screen, and the “What’s New” screen.
The PS4 launches November 15 in North America, and November 29 in Europe, Australia and New Zealand. Check out the UI images below.
Uz rizik da zvucim kao fanboy, recicu da mi ovo mnogo lepse deluje nego xboneov sistem.
Pa, ne znam. Izgleda pomalo sterilno i genericki, ali svidjaju mi se mogucnosti - deljenje i editovanje videa, voajerisanje gaming sesija, ostavljanje javnih poruka itd. Bice to dosta napredan gaming OS under the hud. Ali ne treba zaoboraviti to da u Soniju ne rade bas neki geniji za Korisnicke Interfejse. PSN store i dalje jezivo laguje i crashuje svako malo. Uz sve to, nacin na koji se igre skidaju, aktiviraju i instaliraju, najmanje je elegantan koji sam video.
Ipak, nekako mi se cini da ove mogucnosti nece biti iskoriscene odmah, kod vecine gamera, ukljucjuci i mene. Mnogi i dalje samo zele da igraju igru bez uvlacenja fejsbuka i socijalne gungule u celu pricu.
Inace, PSN jos pre nekoliko godina ima mogucnost da postuje na facebook achievmente i to se radi automaCki i verovatno izgleda uzasno lejm svim non gamerima na tvojoj listi prijatelja. Ne svidja mi se sto to ne radi u realnom vremenu, nego tek kada sinhronizuje trofeje sa serverom. Govorimo ovde o ozbiljno arhaicnoj tehnologiji koja, s druge strane, ima mogucnost povezivanja sa socijalnim mrezama.
U neku ruku je i sad integrisan FB, barem na Xboxu, jer možeš da podeliš koji si achievement dobio sa svojim prijateljima, ali je to potpuno opcionalno i ne iskače ti za svaki achievement, već možeš prilikom pregledavanja achievementa možeš pritisbuti i X i shareovati da si dobio taj achievement. Jl obavezno? Nije. Jel neko koristi, verovatno ne, ali je tu da ne bi bilo da uskraćuju prava i želje nekim socijalnim se*onjama.
Ontopic: Šta znam, deluje mi kao hibrid PS i Xbox Dashboarda. Bilo bi dobro kada bi ponudili opcije da se podešavaju ti tileovi i izbace oni koji nisu potrebni
Bre, nakon ovog dashboarda, gde na prvoj i glavnoj strani imaš jednu veliku kocku koja je zazuima polovinu ekrana a koja je samo ad-ovi i na svakom ćošku ima još ad-ova, ovaj jednostavan dizajn mi se baš sviđa, svaki novi dashboard, pogotovu ako si na Liveu, učitava sve sporije i sporije, bolje da je tako jednostavan nego ovo sporo sr*nje.
Nego, šta sam uočio, izgleda da će imati i giftova na PS4, kao na Steamu? Konkretno na trećoj slici: Ruby Relic, Gift From A Friend
PS ima trofeje ne achievements… A sam dash mi izgleda mrtvo kao i PS3 dash… Nekako mi je kao mrtva priroda… A sto se tice svega ostalog, to je sony, samo kopiranje od drugih, ja do sada nisam video neke inovacije… Dash vise lici na Xbox 360 dash, nego na to da je sony zapravo napravio nesto novo… Ali mene brine nesto drugo, a to je politika sony-a… Da li ce da izbace dash sa konzolom i da se zalepe za njega do kraja konzole ili ce ga zapravo menjati, kao sto to radi MS… Sony je pokazao sa PS3 da koliko god im korisnici pricali, oni samo teraju svoje… U svakom slucaju, ocekujem da vidim sam kako ce sve to da radi i izgleda…
PS: Xbox One dash mi je prijatniji u odnosu na PS 4:
Nadam se da ce dati opcije da sam postavljam sta mi i gde treba, kao i to da cu moci da kao korisnik, sam postavim prioritete… Tj, da mi muzika i filmovi budu zadnje stavke ili da ih u opste nemam, ako bude region lock content…
Hm, kao neko ko se sa vremena na vreme bavi UI i UX stvarima, ovaj PS4 dash je pomalo outdated i mahom neusaglašen. Moguće je da se teme mogu kastomizovati pa da se barem kolor paleta smiri a ikone i layout usaglasi. Nekako izgleda kao neki OS koji je neka korejska kompanije XYZ skrpila za tablet. Verovatno su bežali od iOS i Metro pristupa pa su završili sa nekim Android skinom. Ono što je dobro, jeste brzina i odziv menija, što je isto bitno, ali sa strane modernog pritupa navigaciji su podbacili. Verovatno su predvideli upgrade tokom vremena (nadam se).
Fejdovi, senke i glow mi jako smetaju sa vizuelne strane jer su u najmanju ruku lame a danas postoji nekoliko načina da se stvari istaknu a da bude jasno da su u fokusu, bitne ili povezane. Ovako bi možda trebao da izgleda PS3 OS u krajnjoj verziji ali nikako next-gen.
PS: Xbox One dash mi je prijatniji u odnosu na PS 4
Isto s. samo drugo pakovanje. Pogled na njihov os takodje deprimira. Nema vise slatkih avatara u prvom planu. Razvoj servisa tipa skajp, hulu, netflix, store za digitalnu distribuciju… oduzimaju vreme i resurse koji su potrebni za bavljenje gamingom. Gaming je odavno samo jedna “kockica” u os-u, ocigledno je konzola namenjena da bude multimedijalna masina koja moze i radi sve. Takodje, izgleda isto kao ex-Metro na PC-ju i Windows mobilnima, sto me podseca na doticne fejlove.
Ajde da ne budem takav negaholic, svidja mi se sto pauzira igru sa screenshotom trenutne pozicije i sto se moze smoothly pokrenuti odatle. Konzole trenutno nemaju apsolutno nikakav multitasking. Sve te mogucnosti definitivno bi mogle da znace nekome kome ce zaista Xbox opravdati ime i biti One za sve zivo, nemaju PC zakacen za televizor itd. Mozda bude i upotrebljiv browser…
Takodje, igrajuci GTA 5 na current gen konzolama i odusevljavajuci se grafikom na svakom koraku, postajem uzbudjen (ali ne toliko kao sto mislite) kad pomislim sta sve mogu da urade sa next genom. Konacno, posle 7-8 dugih godina cekanja dobicemo pravi napredak u grafici i nece vise imati izgovor za traljave modele i teksture. Da vidimo sta stvarno umete i za sta vas placaju.
Nekako izgleda kao neki OS koji je neka korejska kompanije XYZ skrpila za tablet