Ninja Gaiden 4 - Recenzija

Da mi je neko rekao pre nekoliko godina da ću u 2025. raditi Izuna Drop fiendovima, demonima i raznim pogubljenim futurističkim nindžama u Neon-Tokiju, ne bih mu verovao. A da ćemo dobiti nastavak Ninja Gaiden igre, to je tek bila naučna fantastika. Jer nakon trainvrecka kakav je bio Ninja Gaiden 3, retko ko je mogao da očekuje da će se ovaj serijal vratiti. Pogotovo zbog toga što su igre išle u drugom pravcu. Fokus na multiplayer i soulslike kulture su totalno zakopale takozvani „character action“ podžanr igre, u kojima spada Ninja Gaiden, Devil May Cry, Bayonetta. Jeste da, imali smo par igara koje je vredno pomenuti, pogotovo Metal Gear Rising: Revengeance (namerno pominjem sada) ali to je bilo isto tih godina kada se pojavio Ninja Gaiden 3 i Razor’s Edge (ispeglana verzija trojke).

Za oni koji nikada nisu igrali Ninja Gaiden čisto da objasnimo o kakvoj igri. Pre Dark Souls igara, Ninja Gaiden je važio za najtežu i najkompleksniju akcionu igru na tržištu, naravno pričam o kecu. Igra koja je od igrača tražila da masteruje skillove na kontroleru, kao što su radile Ninje sa svojim veštinama u realnom svetu. Brza, brutalna, nemilosrdna i intenzivna, tako se najkraće može opisati ovaj naslov. Nije bio za svakoga, ali svako ko je uspeo da pronađe „flow“ u igri, je prosto uživao. Jedna od retkih igara koja je toliko dizala adrenalin igrača nakon prelaska nekog bitnog bossa da čak i onaj koji dane provodi u man cave sa kontrolerom u rukama mu se činilo da može volu rep da iščupa. Tako je inače delovala igra i na mene. Upravo zbog tog adrenalina, i neverovatne imerzije, igra je bila i ostala kult klasik u zajednici, a naravno i zbog neprevaziđenog kvaliteta.

21. godinu nakon prvog dela i 12. nakon poslednjeg, trećeg dela, stiže nam Ninja Gaiden 4, konačno! Za razliku od dosadašnjih igara u serijalu, sem spin-offa Yaiba: Ninja Gaiden Z, Ryu Hayabusa nije glavni lik, već je tu novi protagonista pod imenom Yakumo. On je član Raven klana, koji je uvek iz senke sarađivao sa Hayabusa klanom. Bolje rečeno, oni su bili tu da rade prljave poslove za koje Ryu Hayabusa jednostavno nije mogao da se smara. Ali sada, Yakumo odlučuje da preuzme veliku odgovornost. Dark Dragon se vratio, dok pasivno uništava Neon Tokyo. Yakumo se zavetuje da ga jednom za svagda uništi, ali ne misle svi da je to najpametnija ideja.

Yakumo jeste glavni lik, ali pojavljuje se i Ryu Hayabusa. U dobrom delu igre kroz priču, kao Super Ninja koji je porazio Dark Dragona i više puta sprečio smak sveta, ali i kao uzor, i predmet divljenja svih likova u ovoj igri. Yakumo je mladi nindža, arogantan, tih, koji svoja dela koristi kao način izražavanja više nego reči. Mada, ceo njegov dizajn, karakter, izgled, način govora, pa i glas jednostavn vrište „rane 2000te“. Bolje rečeno, cela igra ima taj vajb tog vremena, što je apsolutno fantastično. Nego da se vratim na Ryua. Već je poznato da se pojavljuje i u toku igranja, bolje rečeno, moćićete da igrate sa njim, i trenutak kada se to desi je jedan od onih kada ne znate da li suzu da pustite ili da smaknete taj glupi mali osmeh sa lica dok ukućani ne krenu da vas pitaju što se tako tupavo smeješ.

U igri se pojavljuju i drugi likovi iz prethodnih Ninja Gaiden naslova, što je meni bilo super, i svi sjajno izgledaju. Modernizovani ali ipak i dalje imaju taj „japanski šmek“ character dizajna koji svi volimo (volimo svi, je l da?). Mada, ceo izgled u igri jeste inspirisan nekom verzijom cyberpunk neon Tokija. Super izgleda, mada često hladno i jednolično, ali hvala bogu, ima par bioma, okruženja kako bi poslužili kao filter između hladnih, plavo sivih zidova tajnih vojnih baza zakopanih negde ispod futurističnog Tokija. Mada ako mogu da biram, underground rave scena Neon Tokija ubedljivo najbolje i najsvežije izgleda od svih okoliša, videćete o čemu pričam.

Priča je okej, s obzirom da Ninja Gaiden nije nikada bio primer sjajne priče i dramatičnih trenutaka, svega toga za razliku od starijih naslova ima ovde, i bio sam poprilično, moram reći, prijatno iznenađem sa nekim obrtima i dešavanjima. Likovi su napisani u onom „cheesy, cringe“ fazonu, ali ovo je ipak Ninja Gaiden, a ne PlayStation „emotions emotions emotions!“ naslov, gde je fokus prvenstveno i najbitnije stavljen na gameplay. Pa da krenemo sa tim.

Prva stvar koju sam odmah primetio je to da Ninja Gaiden 4 dosta, dosta brži nego prethodni naslovi u serijalu. Ryu je imao tu neku težinu, bio je trom, ali ipak agilan. Ta tromost vas je ograničavala u pokretima. Niste slajdovali po nivou niti ste mogli da stalno izbegavate neprijateljske napade. Morali ste da se pozicionirate, reagujete i napadate. U Ninja Gaiden 4, sve je jedno 50% brže, ako ne i više. Yokumo je strašno agilan lik, i može svašta raditi na nivou. Njegov moveset otključavate vremenom sa valutama koje sakupljate u igri. Novac za pokrete i krvavu valutu predstavljena kao XP za nadograđivanje vaših oružja. Kako god budete nešto otključali, shvatićete koliko su pokreti sve luđi, brži, brutalniji i neverovatniji nego one koje ste imali. Taj efekat šoka je zadržan kao u prethodnim igrama, jer ovo jeste brutalna, krvava igra i ne stidi se to da pokaže na apsolutno svakom koraku.

6 Likes

Uspesna saradnja sa MS vidim :smiley:

Tek su krenuli da šalju :slight_smile:

Ne dopada mi se NG4. Nikada nisam bio ni fan serijala. Prebrzo se sve odvija, svodi se manje vise na nasumicno stiskanje dugmica, ne znam ni sta se desava na ekranu. Ipak je Devil May Cry klasa iznad.

Daleko od toga da.je nasumicno. Mozda ako se igra na Hero mode, ali na Hard pa cak i Normal nema sanse.

Potreban je skill za.ovo Daco, Devil May Cry je setnja u parku isto kao stariji God of War naslovi

2 Likes

Samo da ne bude svaka MS igra 9 ili 10. :grin:

2 Likes

Haha nisam ni skontao na šta on aludira. NG4 zaslužuje, i ne samo po meni nego po celom internetu.

Ljudi koji su dali niže ocene su očekivali NG1 i 2, ne ovo šta smo dobili.

Evo već sledeća neće biti ta ocena, The Outer Worlds 2.

1 Like

Tu već očekujem 7.5 :smiley:

Šteta, meni je kec bio sasvim ok. Recimo 8/10 igra

Pa tako će i ovo biti negde. Mislim malčice je bolje od keca. Videćemo

Ja očekujem MC od nekih 83-4, koliko i kec valjda ima.

1 Like

Ja sam na početku počeo da igram tako što sam nesumično stiskao pa sam htio da plačem jer nisam mogao prvi purgatory da pređem. Sad je već kliknulo malo, perfect dodge i parry su esencijalni, još sam otkljičao drugih skillova, lakše se diše.

Generalno, teži je od onog Ninja Gaiden 2 Black što je izašao ranije ove godine za klasu.

Meni je leglo kao budali šamar, ali igra je kliknula tek kod trećeg chaptera mislim.

Meni je lakše, i to primetno, kao što napisah u recenziji, ni jedan boss me nije mučio, više sam ginuo u fajtovima pre njih.

Zeznuo sam se za poslednjeg bossa, istrošio sam sve ajteme pre fajnl fajt, i probao sam tako bez ičega i nisam moga, zaginuo jedno 10x, i onda sam resetovao ceo chapter, to je tri bossa jedan za drugim, i ubio ga iz druge :smiley:

Recimo, više sam ginuo u Wuchang nego ovde, ovo mi je bukvalno leglo savršeno.

Parry je malo beskoristan kasnije kada krenu da te mlate mnogo njih i kada budu svi agresivniji. Više je dodge i mobility od koristi tada

Svaka igra sa gamepassa oko te ocene i nize je idealna za naseg drugara nebirača @yolixeya :grinning_face: Jer od nebirača nema j :grinning_face:

1 Like

Dačo, okej je da priznaš da nisi dobar u nekoj igri i da ne možeš da je pređeš. Za razliku od ostalih teških igara, ovde je stvarno potreban skill. Igra te ne mazi i nemaš invisible frames.

Ja sam to uradio x puta, ali ti cesto baronises ovde :grinning_face: izvini al moram da ti kazem

1 Like

Od birača Dačo, majku mu. :sweat_smile:

2 Likes

Ja ne bih neke bosseve ubio bez parry, protiv mobova ga manje koristim.

Iteme dobijaš od onog lika svejedno kad zagineš više puta kod bossa. Ja sam došao par puta do bossa bez itema pa onda zaginem par puta dok ga naučim patterns i još mi taj lik da iteme.

Nisam ja kriv što ti imaš limitiran ukus. Igraš te jedne te iste igre samo. 1000XRESIST npr. što dolazi sad na Game Pass je 10/10 igra, čista umjetnost, cijenim je više od pola tih igara što ti igraš.

2 Likes

Pomesao si me Daco sa nekim, mislim sa Chodexom :roll_eyes:

2 Likes

Ti ko Vucic, sve sto radis optuzi drugog.

1 Like

Izvini se Čodiju onda u moje ime :frowning:

1 Like