Ma vidi ja se ne zalim. Ja obozavam PS5 najbolja kupovina ikada! Ali mi opasno ide na k… ta reklama 4k bla bla… daj bre neka radi na full HD da gori u 60-90fps i cao.
To je ipak do samih developera.
Neke igre, npr. Ratchet & Clank, podržavaju otključavanje fps-a ako imaš 120Hz TV ili monitor, pa onda idu u 1440p do 100fps-a u Performance RT modu.
Tako je i GOW Ragnarok radio u 80, 90 frejmova na mom TVu u performance modu, isto će i novi spajdi imati unlocked fps za podržane televizore…
Meni dosta.
Je li ostaju spekulacije da PRO izlazi krajem 2024?
Ovo sa telefonima kod konzola ima i nema smisla jer kod konzola glavna zarada nije na samoj prodaji konzola nego na prodaji igara. Mislim da je malo verovatno da krenu tim putem, da nabiju cene na 1000 eura, jer im je fokus da imaju sto vecu bazu za prodaju igara.
Pa dobro, ali u principu, oni bi u tom slučaju imali dve konzole, jednu pristupačnu i jednu Pro za ove koji su spremni da odreše kesu. Ne vidim kako bi im to kanibalizovalo prodaju igara.
Mislio sam ako svi modeli odu na min 1000 eura. Oko je da obicni modeli budu 400-500, a pro 700-800. Ja sam ps5 nikada ne bih kupio da su ostale one cene nego sam cekao da padnu na meni prihvatljivih 500 eura.
Ako postoji generacija kojoj ne treba mid-gen refresh, to je ova. Ponuda igara je izuzetno siromašna, i Sony i MS su debelo podbacili sa igrama.
PS Pro/Xbox One X su i imali smisla zbog slabašnog originalnog hardvera, ali i to kada objektivno sagledamo, nije bilo potrebe ni za ovim konzolama.
Najbolji argument protiv Pro konzola je Nintendo koji sa mobilnim SoC-em i dalje izbacuje kvalitetnije igre nego Sony i MS.
Kako? Zar nije 2023 jedna od najkvalitetnijih godina ikada po kvalitetu i kvantitetu? Retko koja godina može da se meri sa ovom.
Pa samo u ovom mesecu šta je sve izašlo, u celoj godini da ne govorimo…
Složio bi se sa @iKaran . Nije samo ova godina, nego otkako je izašao ps ništa nešto wow. Uzeo i horizon i gow ragnarok na releaseu, prvu daj bože 5 sati da sam odigrao, gow malo više ali ni to nisam završio. Da mi je pričao neko ne bi verovao da će mi biti važnije reciklirano smeće nba2k. Eto malo mi starfield izvuko prosek za ovu godinu, ali ono bukvalno par godina čekam na nešto što bi me oduvalo da uzmem karticu i opet mlako nekako.
Što pre prihvatite činjenicu da su ekskluzive 5% tržišta igara biće vam lakše. Nije gejming igrati isključivo ekskluzive, hvala bogu pa postoji pregršt dobrih/odličnih multiplatform igara. Tako da ta priča NEMA IGARA ne pije vodu…
P.S. Živeo gejming!
Pričam o čitavoj generaciji i pričam o ekskluzivnim igrama. Multiplatform igre bi izašle i ovako i onako, output MSa i Sony-a je nikad siromašniji. Ako vi smatrate da je ova generacija super, more power to you.
MS je ove godine objavio deset igara (plus nekoliko velikih update/sezona za live service igre), Sony dve, u proseku jedna igra svaki mesec. Drugo je pitanje da li ti se te igre dopadaju ili šta bi ti voleo da izbace da bi se činilo manje siromašnim.
Pa dobro meni nekako poenta konzole gde bi trebala da zasija je na tim ekskluzivama, a multiplatform izlaze svakako. Ovako ispada da sam mogao i da čekam na pc portove. I generalno neki negativni trendovi su prisutni u skorije vreme tipa bugovi, neoptimizacija, požurivanje i gluposti kao ubisoft gde digital deluxe edicija ne podrazumeva da ćeš dobiti dlc. Ne mogu da komentarišem zelenu stranu jer nemam njihovu konzolu ali za plavu ispade da je jedini opipljiv upgrade sa prošle generacije manje decibela i brži load time zbog nvme diska
Iako deluje tako na prvi pogled, ne bih se složio da je ova generacija lošija. Što se prve 3 godine tiče, izašlo je dosta više PS ekskluziva za PS5 nego PS4:
PS4:
Killzone: Shadow Fall (November 29, 2013)
Infamous Second Son (March 21, 2014)
Infamous First Light (August 27, 2014)
The Order: 1886 (February 20, 2015)
Bloodborne (March 27, 2015)
Until Dawn (August 28, 2015)
Uncharted 4: A Thief’s End (May 10, 2016)
PS5:
Astro’s Playroom (November 12, 2020)
Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (November 12, 2020)
Returnal (April 30, 2021)
Ratchet & Clank: Rift Apart (June 11, 2021)
Horizon Forbidden West (February 18, 2022)
The Last of Us Part 1 (September 2, 2022) // ok, ovo je remake-remaster, nešto između.
God of War: Ragnarok (November 9, 2022)
Horizon Forbidden West: Burning Shores (April 19, 2023)
Final Fantasy XVI (June 22, 2023)
Marvel’s Spider-Man 2 (October 20, 2023)
Čak iako se iz PS5 liste izbace Astro’s Playroom (koji vredi igrati, iako je kratka igra) i HFW ekspanzija, opet prednjači.
Ako je gledati po prethodnim PS generacijama, prvobitno PS3 i PS4, Sony obično najjače naslove izbacuje pri sredini i kraju generacije. Osim ako nisu promenili plan, tek nas čeka najznanimljiviji period generacije, od oba tabora
Ali poenta je što smo 95% tih ekskluziva mogli da odigramo i na ps4. Mislim da to pokušavaju da kažu. I tu se slažem, još nije izašlo ništa gde bi nam bacilo vilicu na patos vizuelno, niti nešto što bi zaista oznojilo konzole uz dobru optimizaciju, a oni rade mid gen upgrade i to ne za stvari koje su bitne nego da na papir mogu da napišu kako sad stvarno igre idu u 8k (neki tetris i sl) umesto da vidimo bolji kvalitet grafike, manje bagova za promenu, bolji draw distance umesto da mi se poligoni crtaju na 3 metra ispred mene itd. Da je loša situacija u gamingu, jeste i to svi vide. Čak i ona Alana ex IGN cura koja sada radi u Santa Monica je skoro pričala o tome.
Došli smo do trena da indie naslovi održavaju neki život dok AAA naslovi su običan neispeglan prosek u 80% slučajeva koje smo jače od pola mogli da poteramo i dalje sa prošlom generacijom. Napisao sam negde pre da nisam ni imao potrebu da pređem na ps5 (da nije bila situacija igrom slučaja) i dalje bih ostao na ps4 pro jer nište se još nije desilo na ps5 gde bih rekao “to je to, uzimam konzolu, uzimam igru”. Možda God of War jer stvarno volim taj naslov ali i on je bio za ps4 pa bi bilo pitanje hype-a samo. Ovo mislim generalno, ne samo za Ps. Ps sam uzeo u kontekst zbog moje lične situacije. To što brojke neke kažu da je izašlo toliko i toliko igara ne znači ništa, i nije čak ni do ukusa igrača, nego je jednostavno sve neki prosek uz par dragulja koje su opet ekskluzive.
Slažem se sa svim napisanim, ali i tu mora da se uzme u obzir druga strana
Ne sećam se da li si bio na forumu pre 10 godina kad su najavili PS4 i XO, i kad su izašle prve igre, i ako jesi, da li se sećaš reakcija. Tad su ljudi generalno bili razočarani ostvarenim napretkom, i što svaka igra pri izlasku nije bila 1080 i/ili 60fps, pošto je to bilo učestalo na PC-u u to vreme. Kod mnogih igara to ni PS4 Pro nije rešio kasnije.
Činjenica je da se vrlo brzo približavamo granici mogućih hardverskih napretka, i to se oseća. Zato AMD i Nvidia toliko guraju FSR, DLSS, RT i ostale tehnologije, da softver vrti gde hardver ne može.
Što se tiče studija, inovacija, peglanja igara i svega ostalog, slažem se potpuno
Retko koji developeri imaju vremena, ljude ili volje da pravilno optimizuju i što više iskoriste dostupan hardver, pa sve nove tehnologije koriste da smanje cenu developmenta umesto da to donese neke nove mogućnosti.
Možda je i vreme da se prihvati da konzole nisu neki super kompjuteri koji rade čuda, u poslednje vreme konzolne igre su PC verzije na low-mid settingu i sa određenim vremenom razvoja da se to optimizuje.
Za te pare jesu super masine.
Za te pare PC ne bi nista gurao.