Dobro, imaju još 11 ovakvih igara u razvoju, nešto će da bude hit
Može da bude ali i ne mora. S obzirom koliko je teško napraviti uspješnu live service igru i koliko ih fejla, ne bih se kladio.
Čak mislim da i ovi što su uspješni da ih je više usralo nego što je neko znanje. Tipa da sad Epic nema Fortnite i da krenu praviti neku live service igru, pitanje je koliko bi uspješna bila.
Naravno imaju i određeno znanje, ne želim da zvuči kako to umanjujem ali nekako kontam da te igre imaju mnogo veći faktor nepredvidivosti kako će biti primljene i takođe prezasićeno je tržište jer stalno iskaču.
I još kad pogodiš i postigneš uspjeh, tek si počeo zapravo, ongoing je igra i moraš da budeš na nivou stalno i pumpaš kontent.
Tako i meni deluje. Ne mogu ovako iz prve da se setim nijedne live service igre da je bila uspesna i snadjena od starta. Mozda samo Apex Legends (a i oni su vec imali engine od ranije i gameplay izbrusen ko dijamant). Svi ostali ili imaju ludu srecu ili gomilu para na bacanje dok se stvari ne srede, cesto oba.
Hocu reci, mislim da bi lako moglo svih 11 igara da pukne. Mora to organski da se desi, ne moze na silu.
Ko sto neko rece, to sto su terali ND da pravi GaaS je verovatno vise bila necija odluka visoko u menadzmentu, nego sto su devovi u rovovima hteli. Steta samo sto su i ovoliko vremena izgubili.
Sigurno na tržištu ne postoji igra poput Factions. E sad, pitanje je šta su zamislili i koliko bi im trebalo resursa da to održavaju, kao i isplativost .
Velikih stvari tu ima za koje moraju da vode računa i gde većina failuje u startu, matchmaking je prva stvar. Čim provedeš više vremena u lobby-u nego u partijama, to je već ogromni red flag. Plus uparivanje party-a, koliko je sve intuitivno za pozivanje, ostajanje u party-u (da ne mora iznova da se pozivaju nakon svake partije) itd, itd, i to su neke banalne ali osnovne stvari. Da ne pričam za servere, stabilnost, konstantna krpljenja i peglanja. Gameplay i grafika su tu maltene poslednje stavke za zbrinuti. A realno gledano Naughty Dog i nema baš nekog iskustva na tom polju.
Po meni je bolja solucija bila da su jednostavno napravili ekspanziju za TLoU2 u vidu manjeg multiplayera sa par mapa i deathmatch i sličnim modovima igre i da krenu od toga i vide kako ide.
Pa posle par godina kad uđu u štos i održavaju to u životu, da onda prebace sve to u neki standalone koncept u otvorvnom svetu ili kako su već zamislili.