Napokon uhvatio popodne da probam BFV ko čovek.
Igru su dosta ubrzali u odnosu na BF1, meni sada leti i nema onog dugotrajnog i mučnog učitavanja, pravo zadovoljstvo. Ali očigledno je to proužrokovalo da su opcije sada malo konfuznije. Ko nije ranije igrao BF, verovatno će propustiti dobar deo opcija ili će se namučiti da ih nadje/otkrije. Nije uopšte intuitivno kao u BF1.
Jbg, nešt se dobije, nešto izgubi.
Sama igra je dosta ubrzana i oružija brže pucaju, tako da je ovo korak prema COD-u i možda se sada i može svideti igračima koji su igrali COD, a plašili se da probaju BF. Da me ne bi pogrešno razumeli, ništa nije pokvareno u samoj igri, samo više nema toliko mnogo mogućnosti da se sakrijete ako protivnik zapuca ka vama i ako je precizan. Znači nema jedan pogodak i lezi, skloni se u zaklon, zdravlje popravi, pa onda nadmudrivanje sa protivnikom. Ovo je sada prično smanjeno, što u neku ruku i nije loše, moram priznati da me je nervilalo kada protivnika puškom ošašoljim sa 75% health-a, a on se bućne negde i povrati zdravlje.
Klase su pretrpele izmene i sada je praktično zamenjeno oružije od assault i medic klasa, odnosno sada assult koristi automatske poluautomatske puške, a medic ide sa SMG-jem. Meni ovo ekstemno odgovara, jer volim nasilnu igru i idem uvek napred, tako da sam postao još ubojiti. Bojim se samo da će medic klasa sada biti malo zapostavljena, jer treba biti znalac i paziti šta radiš više nego obično. Nema nikakav teži arsenal za napad, već je više stealth opcija. Ko ovo voli, sada ima poslasticu u vidu medic klase. Možda najveća izmena leži u support klasi, ona je postala pokretna i veoma ubitačna, puške više ne trzaju kao ranije i ovo će verovatno biti nefovano u nekoj bližoj budućnosti. Dovoljno je reći da sam za 10 minuta jedne partije odradio sve inicijane stvari za support i otišao dve klase sa njom. Opaka, ubitačna i sa neograničenom municijom. Scout ne volim da igram, a sami snajperisti su mi postali omiljena lovina (neprezam da ih gadjam bazukom ). Sada ima od starta opcija da se uradi sport neprijatelja, što je još olakšalo posao prokletinjama sa snajperom.
Takodje sam primetio da se nivo-i dobijaju mnogo brže nego ranije. Za 2.5h igranja, stigao sam do LVL 10, uradio sve inicijane treninge za svaku od klasa (assault, medic, support, scout). Samo poredjenja radi, za ovo mi je trebalo na BF1 dobrih 5-6 dana igranja, a ovde jedno popodne.
Igra je takodje dobila i još jednu novu dimenziju, zgrade su sada malo krhkije, odnosno sada možete da odvalite deo zgrade gde smatrate da je protivnik dosta lakše. A postoji i druga varijanta, možete sebi napraviti ćoše zgrade u obliku otvora i kroz njega pucati na protivnike. Opasan potez i otvara mnogo taktičkih varijanti.
Za razliku od bete, municije ima barem dva puta više, tako da nema onoliko vraćanja za uzimanje municije, recimo da je sve ostalo na nivo-u BF1, što je optimalno.
Tenkovi više nisu tako krhki i treba minimum 4 bazuke da bi se uništili, što znači da jedan igrač više nije u mogućnosti da tako lako uništi tenk, već mora koordinacija igrača. I ovde dolazimo do možda i najlepše novine. BFV je jednostavno stvoren za dobru ekipu, prosto je imperativ igrati sa još nekim poznatim u timu i dogovorarati se. U suprotnom ili se držite grupe ili ste ostavljeni za odstrel. Sami na dvojću protivnika, u 99% slučajeva gubite, osim ako niste uradili flank-ovanje, odnosno prišli sa leđa.
Radar sada ima posebno značaj, jer ostajete duže označeni ako pucate, tako da se dobro mora paziti da li đelite da otkrijete poziciju. Juče mi se u par navrata desilo da vidim kako na radaru se pojavljuje crvena tačkica kod naše pozicije, polako obišao tu lokaciju, ona se pojavlila ponovo malo ispred mene, još par koraka i eto meni lovine, 3-4 lika u grupi, svi znaju šta je posle toga sledilo. Tako da ako imate glupana u ekipi koji voli da zapuca kada netreba, ode sav napor u propast. Ovo treba baš paziti.
Ako na sve dodamo da su zvukove još podigli na viši nivo, sada se baš čuju koraci, pucnji, vozila i možete tačno da opredelite odakle dolaze (imam 5.1 sluške). Juče trčim kroz neku livadu i čujem neko šuškanje sa leve strane, malo iza mene, stanem i krenem da se okrećem, a ono protivnik trči paralelno samnom i ne primećuje da sam tu blizu njega, bio je možda 5-10 metara dalje od mene, ali je trava bila malo viša. Naravno da je podlegao ranama Postoji sada opcija trčanja u polu-čučnju, odnosno sagnuto trčanje. Ovo je novina i jako je dobra, niste toliko brzi, ali ste manje primetni. Očigledno malo ljudi zna za ovo i slabo koriste opciju, ali je vrlo korisna, manje ste čujni i manje primetni.
Pošto se pisanje odužilo, mogu napraviti neki zaključak. Ko je voleo BF i igrao prethodne delove, ovaj mora da mu legne baš kako treba. Grafički prelep, fizika je unapredjena, napucavanje ubrzano. Čak i ono što me je malo plašilo i što su govorli da će biti velika mana - ubaljenost izmedju tačaka koje napadate, nije se ispostavila kao tačna. Samo jedna mapa ima ovakvu razrudjenost (Hamada, ako se ne varam), pustinjska mapa sa gomilom stena i mostom izmedju dva dela. Samo se na njoj oseća razrudjenost upravo zbog ove provalije, odnosno ako ste se zatekli na jednom delu, onda i ostanite tamo, nema puno smisla da se prelazi na drugu stranu. Možda ovo i nije loše, daje novu dimenziju u taktičnom smislu.
Sve u svemu ja sam oduševljen novinama, igra mi je baš legla, posebno što je moja omiljena klasa postala surova, sada mogu da gadjam snajperiste bazukom i bacačem granatica. Pa šta više čovek može poželeti
Ako stignem, okačiću klip sa par primera kako zaobići protivnike i koliko je učinkovita bazuka na grupu neprijatelja koji se kriju ko MIŠOVI
EDIT: Ako ima raposloženih, a da imaju BFV na PS4 neka se jave da peglamo zajedno, biće ovo duga zima - a kao što kažu u Game of Thrones - Winter is comming