{MT} Battlefield 5

Napokon uhvatio popodne da probam BFV ko čovek.
Igru su dosta ubrzali u odnosu na BF1, meni sada leti i nema onog dugotrajnog i mučnog učitavanja, pravo zadovoljstvo. Ali očigledno je to proužrokovalo da su opcije sada malo konfuznije. Ko nije ranije igrao BF, verovatno će propustiti dobar deo opcija ili će se namučiti da ih nadje/otkrije. Nije uopšte intuitivno kao u BF1.
Jbg, nešt se dobije, nešto izgubi.

Sama igra je dosta ubrzana i oružija brže pucaju, tako da je ovo korak prema COD-u i možda se sada i može svideti igračima koji su igrali COD, a plašili se da probaju BF. Da me ne bi pogrešno razumeli, ništa nije pokvareno u samoj igri, samo više nema toliko mnogo mogućnosti da se sakrijete ako protivnik zapuca ka vama i ako je precizan. Znači nema jedan pogodak i lezi, skloni se u zaklon, zdravlje popravi, pa onda nadmudrivanje sa protivnikom. Ovo je sada prično smanjeno, što u neku ruku i nije loše, moram priznati da me je nervilalo kada protivnika puškom ošašoljim sa 75% health-a, a on se bućne negde i povrati zdravlje.

Klase su pretrpele izmene i sada je praktično zamenjeno oružije od assault i medic klasa, odnosno sada assult koristi automatske poluautomatske puške, a medic ide sa SMG-jem. Meni ovo ekstemno odgovara, jer volim nasilnu igru i idem uvek napred, tako da sam postao još ubojiti. Bojim se samo da će medic klasa sada biti malo zapostavljena, jer treba biti znalac i paziti šta radiš više nego obično. Nema nikakav teži arsenal za napad, već je više stealth opcija. Ko ovo voli, sada ima poslasticu u vidu medic klase. Možda najveća izmena leži u support klasi, ona je postala pokretna i veoma ubitačna, puške više ne trzaju kao ranije i ovo će verovatno biti nefovano u nekoj bližoj budućnosti. Dovoljno je reći da sam za 10 minuta jedne partije odradio sve inicijane stvari za support i otišao dve klase sa njom. Opaka, ubitačna i sa neograničenom municijom. Scout ne volim da igram, a sami snajperisti su mi postali omiljena lovina (neprezam da ih gadjam bazukom :smiley: ). Sada ima od starta opcija da se uradi sport neprijatelja, što je još olakšalo posao prokletinjama sa snajperom.

Takodje sam primetio da se nivo-i dobijaju mnogo brže nego ranije. Za 2.5h igranja, stigao sam do LVL 10, uradio sve inicijane treninge za svaku od klasa (assault, medic, support, scout). Samo poredjenja radi, za ovo mi je trebalo na BF1 dobrih 5-6 dana igranja, a ovde jedno popodne.

Igra je takodje dobila i još jednu novu dimenziju, zgrade su sada malo krhkije, odnosno sada možete da odvalite deo zgrade gde smatrate da je protivnik dosta lakše. A postoji i druga varijanta, možete sebi napraviti ćoše zgrade u obliku otvora i kroz njega pucati na protivnike. Opasan potez i otvara mnogo taktičkih varijanti.

Za razliku od bete, municije ima barem dva puta više, tako da nema onoliko vraćanja za uzimanje municije, recimo da je sve ostalo na nivo-u BF1, što je optimalno.

Tenkovi više nisu tako krhki i treba minimum 4 bazuke da bi se uništili, što znači da jedan igrač više nije u mogućnosti da tako lako uništi tenk, već mora koordinacija igrača. I ovde dolazimo do možda i najlepše novine. BFV je jednostavno stvoren za dobru ekipu, prosto je imperativ igrati sa još nekim poznatim u timu i dogovorarati se. U suprotnom ili se držite grupe ili ste ostavljeni za odstrel. Sami na dvojću protivnika, u 99% slučajeva gubite, osim ako niste uradili flank-ovanje, odnosno prišli sa leđa.

Radar sada ima posebno značaj, jer ostajete duže označeni ako pucate, tako da se dobro mora paziti da li đelite da otkrijete poziciju. Juče mi se u par navrata desilo da vidim kako na radaru se pojavljuje crvena tačkica kod naše pozicije, polako obišao tu lokaciju, ona se pojavlila ponovo malo ispred mene, još par koraka i eto meni lovine, 3-4 lika u grupi, svi znaju šta je posle toga sledilo. Tako da ako imate glupana u ekipi koji voli da zapuca kada netreba, ode sav napor u propast. Ovo treba baš paziti.

Ako na sve dodamo da su zvukove još podigli na viši nivo, sada se baš čuju koraci, pucnji, vozila i možete tačno da opredelite odakle dolaze (imam 5.1 sluške). Juče trčim kroz neku livadu i čujem neko šuškanje sa leve strane, malo iza mene, stanem i krenem da se okrećem, a ono protivnik trči paralelno samnom i ne primećuje da sam tu blizu njega, bio je možda 5-10 metara dalje od mene, ali je trava bila malo viša. Naravno da je podlegao ranama :slight_smile: Postoji sada opcija trčanja u polu-čučnju, odnosno sagnuto trčanje. Ovo je novina i jako je dobra, niste toliko brzi, ali ste manje primetni. Očigledno malo ljudi zna za ovo i slabo koriste opciju, ali je vrlo korisna, manje ste čujni i manje primetni.

Pošto se pisanje odužilo, mogu napraviti neki zaključak. Ko je voleo BF i igrao prethodne delove, ovaj mora da mu legne baš kako treba. Grafički prelep, fizika je unapredjena, napucavanje ubrzano. Čak i ono što me je malo plašilo i što su govorli da će biti velika mana - ubaljenost izmedju tačaka koje napadate, nije se ispostavila kao tačna. Samo jedna mapa ima ovakvu razrudjenost (Hamada, ako se ne varam), pustinjska mapa sa gomilom stena i mostom izmedju dva dela. Samo se na njoj oseća razrudjenost upravo zbog ove provalije, odnosno ako ste se zatekli na jednom delu, onda i ostanite tamo, nema puno smisla da se prelazi na drugu stranu. Možda ovo i nije loše, daje novu dimenziju u taktičnom smislu.

Sve u svemu ja sam oduševljen novinama, igra mi je baš legla, posebno što je moja omiljena klasa postala surova, sada mogu da gadjam snajperiste bazukom i bacačem granatica. Pa šta više čovek može poželeti :smiley:

Ako stignem, okačiću klip sa par primera kako zaobići protivnike i koliko je učinkovita bazuka na grupu neprijatelja koji se kriju ko MIŠOVI :smiley:

EDIT: Ako ima raposloženih, a da imaju BFV na PS4 neka se jave da peglamo zajedno, biće ovo duga zima - a kao što kažu u Game of Thrones - Winter is comming :smiley:

9 Likes

Jucer sam ga bas igrao, nisam niti znao da vredi onaj trial za XO od 10h(mislio sam da vredi samo pre izlazak igre), taman da predjem SP :slight_smile: . Za MP - celu igru cu videti, nisam ni znao da cu uzeti X i kupio BO4 za PS, tacnije bacio pare, meh…

1 Like

Mislim da BF5 nema SP kampanju

BF5 ima SP kampanju.
Kako startuješ igru prvi put imaš mali uvod kroz nekoliko isečaka iz misija tako lepo uklopljenih u jednu celinu, sa tako dobrim prelazima i pratećom muzikom, da je to nešto najbolje što sam video od “interaktivnih” uvoda u neku igru. Što se mene tiče više i nisu morali da stave od SP iskustva, jer ja ionako igram samo MP u BF-u.

SP deo postoji i ima 3 zasebne priče, nisam siguran koliko traju, ali po review-ima svi pišu da su dve odlične, a jedna onako. Najavljeno je da će biti i četvrta priča sa nekim update-om koji dolazi za 1-2 meseca.

Sve u svemu postoji SP i izgleda da je dobar. Možda jednog dana i probam, ako mi ikada dosadi MP :smiley:

1 Like

Ja odigrao tih 5min i nisam ni znao da ima još.

1 Like

Imao sam opet juče vremena pa odigrao par partija i došao do još nekih saznanja. Idem malo sa negativom u startu. Očigledno je da su igru izbacili ranije nego što je u potpunosti sredjena, ono što sam mislio da je samo nepregledno uradjen meni, ustvari je nezavršen meni. Nedostaje tu stvari i stvari, koje su bile standard u BF1:

  • nema progress track-a, barem ja nisam našao ovu informaciju, niti se zna koliko je ostalo do novog nivo-a, niti imaš predstavu koliko ti vremena treba da ga dostigneš, a ovo je bilo jako lepo prikazano u BF1.
  • nema special assigment-a, osim početnih 4 za svaku od klasa, kako sam njih završio (spržio za 2h igre) tako se više nije ni jedan pojavio. U BF1 ih je bilo gomila dodatnih, plus je bilo nedeljnih medalja, plus još mnogo štošta na čemu su se mogli zaraditi poeni za otključavanje raznih stvari i povećavanje XP-a. Sada je ubačen daily challenge (ovo su preuzeli iz SW BF 2), daje 3 zadatka u toku dana koje možeš uraditi za dodatne poene sa kojima se otključavaju skinovi. Da me pogrešno ne razumete, ovo mi u životu nije potrebno, skinovi me ama baš ne intresuju, samo smatram da je promašaj što je ovako uradjeno u startu. Meni uvek više odgovara da daju teže zadatke (weekly medals), na kojima se dobije više XP-a i poveća se nivo brže. Razlog ovome je da na višim nivoima se otključavaju bolje puške.
  • nije moguće birati squad unutar bitke, gde vas ubaci, tu i ostajete. Jako glupo i očigledno je da ova opcija nedostaje, jer je bila jako lepo rešena u BF1, a ovde je nema. Vidi se da je ostavljeno mesto na GUI-ju da ubacivanje iste, samo još nije ubačena.

E sad malo pozitive, da ne bude da sam ocrnio igru:

  • Jedna od novina je da se sada tačno vidi šta se mora uraditi i do kog nivo-a stići da bi se otključao neki gadget ili oružije. Jako lepa novina i nadasve korisna.
  • ping posle pucanja na radaru je nemilosrdan i veoma koristan, ko zapuca ostaje primetan nekoliko sekundi, a ovo je jako važno prilikom osvajanja ili branjenja tačaka.
  • zvuk, joj ovo je već neopisivo koliko su ga unapredili. Ostao sam juče u toku partije bez baterije u sluškama, ko da su mi oduzeli 6-to čulo. Odjednom više nema osećaja da li se protivnik krije iza ugla, odakle dolaze zvukovi, ginuo sam mnogo više. Nije zdravo koliko sada dobre slušalice znače.

Šlag na tortu je bilo otkrivanje novog moda - Breaktrough. Otkriven jer sam imao dailly misiju, pa reko da probam. Zato su i dobre ovakve stvari jer da nema njih, neke stvari se nikad ne bi probale, niti bi se koristilo odredjeno oružije.

U suštini breaktrough je modifikacija BF1 moda grand operations gde se moraju zauzeti sektori (koji imaju po dve tačke) da bi se prešlo na novi sektor. Stim da ovde nema 3 pokušaja i ubacivanje behemoth-a, već se kreće sa 500 vojnika i to je to, sa njima se mora sve osvojiti. Odigrane dve mape koje inače svi govore da su razrudjene, a u ovom modu su zasijale. Hamada sa mostom koji deli mapu na dva dela, ovde ima tako dobro rasporedjene tačke, da je to prosto čudo. Ostao sam oduševljen, tako je dobra bitka bila, prštalo na sve strane.

Gledao, tražio, nisam našao. Jako čudno i nepregledno, ja nisam našao.
Moraću da budem detaljniji.
Takodje nisam našao ni opciju da biraš squad na početku bitke, što je još jedan propust. Šta ako te ubaci u squad sa 3 snajpera koji se postave na nekoj čuki i samo bleje i čekaju eventualnu žrtvu. Da se smoriš ili samo da biraš već zauzete pozicije, pa da sledi trčkaranje.

Odlično. Možda sam samo ja prevideo ili obnevideo.

Ok. Hvala za ovo.

Skapirao sam kasnije šta si imao u vidu.

Nažalost izostala je opcija kao u BF1 da se bira na prethodnom ekranu squad. Bitno da može barem na ovaj način.

A sto djoka ima fanki pusku :smiley:

1 Like

Za vikend sam se dokopao igre i izigrao se kao čovek :slight_smile:
Kada se malo duže igra, dodje se i do novih saznanja :slight_smile:

Special assignments su sada vezani za klacu sa kojom igrate, tako da što više cedite jednu klasu, to će ih više biti upravo za nju. Takodje je ista priča vezana i za pušku sa kojom igrate, što je više koristite, izbacuje upravo za nju SA. Ovo je sjajno uradjeno i napokon ima smisla fokusirati se na jednom. Samo primera radi, prva puška u assault class-i je Sturmgewehr. Pošto volim da budem agresivan, ovu pušku sam dogurao do maksimuma (LVL 10), plus sam uradio specijalizaciju 4 nivo-a i ostao mi je samo poslednji makismalni master 5 nivo. Dalje više za sada nema. Pošto sam igrao samo sa njom, dobijao sam samo SA za nju. Jako lepo.
Nažalost puška nema upotrebnu vrednost na srednjim, a da ne govorimo o većim udaljenostima, morao sam da kombinujem, tako da je isprobana druga puška po redu koja se otvara Gewehr 43. Ovo je čudovište od puške, srednje udaljenosti i daleke su smrt za neprijatelja, sa 3 metka ubijate svakoga, a ako uspete da pogodite headshot, onda je to u nekim slučajevima i 2 metka. Za 3-4 partije sam došao do LVL 7 sa puškom i otvorio specijalizaciju za nju. Sada imam još dodataka, kao brži ADS 33%, manje cimanje za hip-fire. Samo jedna partija sa unapredjenom puškom i rezultat 18-3. Jedina mana je što ima samo 10 metaka u šaržeru i 30 još sa strane, tako da nema podrške (suppress pucanja) i ako uletite u gužvu, to vam je kraj. Manjak metaka čini svoje, a reload je očajan, ubacuje po 5 metaka, a ako ste slučajno krenuli da radite reload a da imate nekoliko metaka u pušci, onda ide metak po metak dok nedodjete do broja 5.

Strašno mi je i pomisliti šta će biti kada otključam moju ljubimicu iz BF1 - Selbstlader 1916, ona ima iste karakteristike, a u šaržeru je 26 metaka i nosi se još 3 komada, ukupno preko 100 metaka. Za nju mi je ostao jedan nivo u assault klasi, sada sam na 15-tom, a ona se otključava na 16 nivo-u. Posle jurim ultimativnu poslednju pušku - Gewehr 1-5, koja je miks prve i selb-a. Znači efektivna na bliskom i srednjem rastojanju, a ako se smiri može i na duga rastojanja, sa velikim šaržerom od 31 metak, smrt u najavi.

Plašim se samo da posle svega nikako neću moći da predjem na neku drugu klasu, jer je ova preterano moćna i zanimljiva za igranje.

2 Likes

According to Chart-Track, a British sales tracker, Battlefield V ‘s physical launch sales were down 63 percent compared to Battlefield 1 ‘s launch sales in 2016. All told, Battlefield V was the fourth best-selling game in the UK this past week, following FIFA 19 , Call of Duty: Black Ops 4 , and Red Dead Redemption 2 —the latter being the only title in the top three that wasn’t discounted for Black Friday.

Nije mi od početka bila jasna ideja da se pusti igra u vreme Black Friday popusta. Ko još tada kupuje igre po punoj ceni. Zato su i prošli kako su prošli. Igru su kupili zagriženi igrači, a ostali će sačekati da se oporave od ove nedelje.
Plus ako još na sve to dodamo onaj debakl od prvog trailera sa mehaničkom rukom i likovima koji kao da su ispali iz COD BO, kao i najveće glupiranje i uvredu koju su uputili rusima (kao menjali strane u WW2 i zato ih nema u igri), dobije se dobitna kombinacija sa rezultatom slabije prodaje.

Mislio sam da je Matrik (exMS) jedini operisan od razmišljanja, ali očigledno ih ima više.

Meni žao, jer je igra odlična.

Vezano za samu igru - ja otključao moju ljubimicu i juče je palo napucavanje. Malo više trza i ima lošiji domet od Gewehr 43, dodatno su joj smanjili dodatnu municiju, na samo jedan dodatni šaržer u startu, tako da ako nema mesta za dopunu municije, malo ste ograničeni sa džebanom. Videćemo kako se ponaša da upgrade-om. Za sada nije loše, ali je slabija od one iz BF1.

Hoce li neko da igramo, sad sam je probao po prvi put pa taman sa nekim u ekipu da uletim? :blush:

Ja baš juče nisam mogao.
Dodaj me na listu - Zoxrule, pa kada se sklope karte da igramo.
Neću biti pri konzoli naredna 4 dana, ali od ponedeljka ponovo kreće igranje.

1 Like

Update: The team has discovered an issue with the Battlefield V Chapter 1: Overture update. Rather than create issues in the game, we’re holding the update for the time being. We don’t anticipate a long delay and we’ll be back with more news tomorrow or as soon as we have it.

Izašao je update juče. Nisam primetio neke probleme, osim ako nisu pustili baš sve u opcije, već samo delimično. Nova mapa je tu i probao sam je. Uopšte nije loša, a toliko su ljudi kukali pre izlaska, te velika, te samo za tenkove, a mapa ispala prilično lepa. Jeste da ima vozila, ali zato niti su OP, niti su preterano prisutni. Čak šta više jako je lepo kada se napada ili brani neka pozicija, a imaš podršku tenka. Ako se na to doda ista opcija i sa druge strane, dobije se malo dugačija i po meni bolja dimenzija bitke. U svakom slučaju drugačija od ostalih. Jedina mapa u BF5 koja podseća na BF1, što po dimenzijama, što po izvodjenju.

Juče isto je otključana najbolja puška u assault klasi Gewehr 1-5. Joj kakava pušketina, stabilna, sa malim recoil-om, gomilom municije 31 u šaržeru i 62 u zalihama, ako se još uzme dodatna municija taj broj se poveća na 93. Znači raspad sistema. Treba joj 4 metka u proseku da ubije protivnika, sa malo više preciznosti ili headshot ide i sa 3 metka. Opasna puška za sve situacije, može na blizinu (ali joj fali malo fire rate), briljira na srednjim rastojanjima, a dohvata i udaljene mete. Mislim da će nešto morati menjati kod nje (nerf da padne) jer je suviše jaka u odnosu na ostale puške. Nekad se zanesem, ubijem dva protivnika i ostane mi pola šaržera ne iskorišćeno, pa mahinalno krene reload, a nema potrebe. Sa ovolikom količinom municije, jednostavno je puška za presing, odnosno može da se igra veoma nasilno. Juče sam imao situaciju da sam ubio 4 protivnika i da mi je još ostalo metaka u šaržeru, a pozicija odbranjenja.

Za 3 partije stigao na LVL 6 puške i otključao kompletan skill tree za nju, još je poboljšao sa smanjenjem trzaja i bržim ADS-om, jednostavno postala zver. Ako na to dodamo da zbog mogućnosti agresivnog igranja sam bio sve 3 partije squad leader, pustio sam i 3 V2 rakete (sa očajnim učinkom :frowning: ) i napravio do sada najbolji skor u BF5 do sada 46:22 K/D. Za 3 partije 2 puta prvi na listi i jednom drugi. Strah me je i da pomislim šta će biti kada se totalno naviknem na pušku.

1 Like

Haha al si ti lud brate moj, svaka ti cast :joy:
Sta preporucujes od prve 4 puske u assaultu?
I da li te puske imaju neku opciju za dodavanje metaka, tjs da im se poveca sarzer?

BF V je 50% off za veterane… Ne znam da li smao jedan bf ili više je pre trebalo da se igra. Ali svakako 30$ je dobar pad… Toliko o prodaji igre :smiley:

1 Like

gde ima taj popust. imam bf1, ea access ali mi stoji cena $53.99 with EA Access