MS razvija gamerske naocale

MS nam, po svemu sudeci, priprema jos jednu igracku za svoju konzolu. Naime, MS je 2010 podnijeo zahtijev za patentiranje headset-a koji bi radio u paru sa Xbox 360 konzolom, ali je to tek sada otkriveno.
Headset kao dodatak je razmatrao i Sony, i zaista se cini da ova stvarcica ima buducnost pred sobom. Naravno, jedna od osnovnih stavki mora da bude pristupacna cijena za krajnjeg kupca, iako se iz ove pozicije to cini kao pusti san.

Za sada MS radi na dva izgleda: kaciga ili naocale. Ideja je da se pred svako oko projektuje po jedna slika sa vanjskog uredjaja (Xbox, PC, media player), te teoretski moze da stvara stereoskopski prikaz (virtuelna stvarnost). Slike bi se morale prikazivati na par cm ispred oka, te to diktira da uredjaj bude malo gabaritniji. MS je ponudio svoje rjesenje, i ako nekog zanima koje je to rjesenje, neka se dobro potkuje znanjem iz fizike i optike :slight_smile:

[SIZE=4]Moguca rjesenja[/SIZE]

Kao sto smo vec napomenuli, MS ima dva koncepta-naocale i kacigu

Na konfiguraciji 1 (FIG 1.) ima izgleda obicnih nacala. Umjesto dva sociva imali bi dva projektora 12A i 12B koji bi prikazivali sadrzaj ispred ociju. Iako bi sam okvir bio normalne velicine (14), svaki projektor bi bio u stanju da imitira sliku tv-a dijagonale 21 inch, u omjeru 16:9, kao da sjedimo na razdaljini od duzine ruke.
Takodje, pored projektora tu bi bila i sociva koja bi trebala da budu djelimicno providna, te preko kojih bi podesavali sliku sa projektora.

Jedna od ideja je i 3D prikaz. Kao sto vecina vec zna, za snimanje takvog sadrzaja potrebna je 3D kamera (tj dve kamere blizu jedna druge), pa bi posebne naocale, osim prikazivanja identicnog sadrzaja, mogle da prikazuju i dve slike (sa dve kamere), te bi se tako dobijao osjecaj dubine i 3D prikaza.

Konfiguracija 2 (FIG 2.) je jedna od opcija za Xbox, te bi se tu mogle “uglaviti” jos neke opcije, zbog same velicine uredjaja.

Mislim da je svako od nas ovako nesto vec zamisljao i imao predstavu na sta bi moglo da lici. Mene osobno raduje ovakav potez, mislim da bi bila dobrodosla novina i da bi nasla svoju primjenu medju gamerima, iako mi se cini da ce ovo izci malo kasnije, mozda za vrijeme lansiranja sledece MS-ove konzole

Originalni tekst
Microsoft Invents Projector Eyewear for Xbox & Beyond - Patent Bolt