Kada sam bio klinac, jedan od omiljenih crtanih filmova, iliti da kažem animea po sadašnjim standardima, bio mi je Voltron. Sumnjam da će mlađa publika znati o čemu pričam, ali verujem da će oni stariji tačno znati na šta mislim. Ta animacija, veliki roboti, ceo svet u kome se dešava, borbe u svakoj epizodi, sve je izgledalo apsolutno epski. Na žalost, ta ljubav prema Voltronu se nije nastavila ka drugim mech based anime filmovima ili generalno animeu uopšte. Ali, nije kao da sa vremena na vreme nisam pratio šta se dešava, pogotovo u Mobile Suit Gundam univerzumu, sada najvećem kada je u pitanju kombinacija mechova i animea.
Upravo zbog toga, kada sam čuo da izlazi Mobile Suit Gundam: Silver Phantom “igra”, još u VR-u, bio sam I više nego uzbuđen, jer sam se nadao da će mi ta „igra“ ponovo otvoriti vrata ka ovom čudesnom univerzumu gde ću ga, u neku ruku ponovo, zavoleti. Sada se sigurno pitate, zašto je reč „igra“ pod znacima navoda? Generalno gledano Mobile Suit Gundam: Silver Phantom ne kategorizuje sebe kao igra, već film, ali istina je negde između, jer interakcija u njoj od strane igrača ipak postoji, ali sa druge strane, sadržaj u ovom naslovu je 70-80% ispunjen anime filmovima koja su vama dočarana iz prvog lica. Znam znam, kada sam čuo sve to, i meni je delovalo, pa zašto bih sedeo toliko dugo u VR-u i ništa ne radio, ali stvar je malo kompleksnija od te, nego da krenem ispočetka.
Igra je smeštena tri godine nakon dešavanja iz prvog bioskopskog Gundam filma Char’s Counterattack. Iliti bolje rečeno, tri godine nakon konflikta između Neo Zeon i Federacije. Argent Keil, nezvanična plaćenička organizacija koja nije povezana ni sa Federacijom ni sa Zeonom, dobila je zadatak da ubije Azami Meggineh, visokorangiranog zvaničnika Federacije. Zahtev dolazi od Snaga Federacije, koje ne mogu da dozvole da istina o Azamijevoj kolaboraciji sa Zeonom izađe u javnost, ali neposredno pre nego što su krenuli, njihov brod je napao ništa drugo nego Jegan jedinica Snaga Federacije. Usred ove izuzetno haotične situacije, u svemir je lansiran srebrni Gundam koji je tajno u vlasništvu Argent Keila. A vi preuzimate ulogu mladog pilota Ryuu Minamoa, koji se sasvim slučajno sretne sa Silver Phantom Gundamom u svemiru u toku borbe između Federacije i pobunjenika. Silver Phantom onda bira njega kao pilota i tu počinje vaša priča.