Mind**** igre

Tesko je odrediti sta definise mind f. igru. Obicno ih karakterise nesrazmerno visok meta skor. Eurogamer ih prosto obozava. Igre koje cesto razbijaju cetvrti zid i ne prate moderne konvencije. Verovatno postoji more indie bizarstina, ovo su samo neke iz poslednjeg talasa… slobodno dodajte svoje favorite, a ovo je moj Top 5.

Pony Island

Part puzzle game, part retro experience, part mind****, I haven’t played anything as engaging and interesting as Pony Island in a long time. Play it without much prior knowledge and it’s a stream of cool moments that will no doubt make some people (idiots) stare in awe, or at least give an acknowledging nod, to say, 'well done game, well done.'Imagine going to the cinema to watch Alvin and the Chipmunks but in fact getting a screening of that film spliced with Misery.

**Her Story

**Her Story has changed the way I look at video games as a medium for story-telling.

**Undertale

**Undertale provided me with many hours of laughter, happiness, and warm, fuzzy feelings, all the while surprising me with some truly sad and shocking moments out of the blue

**The Beginner’s Guide

**The Beginner’s Guide addresses a lot of heavy issues in its 90-minute journey: Depression, loneliness, self-doubt, and the need for validation are but a few of the topics touched upon

**
The Magic Circle

**The Magic Circle is an unfinished game in which you play a game about a game that is unfinished; a satirical opinion on the games industry and community.

Ček, u kom smislu mind****? Ima dobar i loš mind****. Zatim, samo cele igre koje su mind**** ili mogu i igre koje imaju mind**** momente? Tih imam poprilično :slight_smile:

Holy **** koliko zvezdica :smiley:

Bjezi ti, imam osjecaj da bi ih 767 nabrojao, bem ti zivot :smiley: ahahahah

Mislim da pod mind****, jelte, se moze svrstati DeS/DS. Jer te **** u glavu bukvalno svaki put kad ih igras… Evo zadnjih par dana vracam se na DS, kao “znam sve! presao igru 7 puta!”, jok… Opet, ****nje u glavu…

Malo je šteta što niko nije pisao u ovoj temi, jer je baš interesantna, a pošto nisam dobio pojašnjenje, onda idem sa svojim mind****ovima :smiley:

1. 999: 9 Hours, 9 Doors, 9 Persons / Zero Escape

Da počnemo sa jednim od boljih mind**** primera :slight_smile: 999 je igra koja je spoj dva žanra: Visual Novel i Puzzle igara, mada bi tu dodao i Horor kao žanr, mada je to više subjektivno.

U igri se upravlja likom po imenu Junpei, koji je, zajedno sa još 8 osoba zarobljen na brodu koji tone. Da bi preživeli, moraju da nađu vrata sa brojem 9. Svako od njih na ruci ima narukvicu sa brojem od 1 do 9. Da bi našli vrata broj 9 moraju da prođu kroz ostala vrata koja nose brojeve od 1 do 8. Što nije tako jednostavno, jer moraju da nađu digitalni koren za svaka vrata i samo brojevi koji dolaze do te vrednosti mogu proći. Ako prođe više ili manje ljudi, njihova narukvica eksplodira, ubijajući ih.

Primer:

For example, the digital root of 65,536 is 7, because 6 + 5 + 5 + 3 + 6 = 25 and 2 + 5 = 7.

Cela igra je puna svakakvih momenata koji se mogu računati kao mind****, ali je kraj ono što je definitivno najveći mind****. Ovo je najviše priča koja se odnosi na True Ending, koji se dobija nakon što se dobiju dva posebna kraja, tako da u šanse da se prvi put dođe do njega 0%.

[SPOILER]Pošto se igra pojavila za DS, na gornjem ekranu se nalazio deo sa pričom, dok su se dole rešavale zagonetke. 9 godina ranije je sproveden jedan eksperiment sa 9 dece, koji je održan na istoj lokaciji. Njihova braća i sestre su se nalazili u replici istog broda, sa istim zagonetkama i svim istim stvarima, a poenta je bila da oni stupe u morfološko polje i pomognu jedni drugima i stupe u kontakt sa njima iz budućnosti, kako bi im oni pomogli u rešavanju zagonetki. Priča detaljnije objašnjava ceo eksperiment, ali je ovo samo ovlaš objašnjenje, inače bi mi trebale tri strane da sve objasnim.

Eksperiment je užasno propao i organizatori su zarobili jednu devojku u jednu sobu kako bi je splalili, računajući da će nagla navala adrenalina i instikt za preživljavanje pomoći u uspostavljanju veze sa morfološkim poljem, međutim, devojka umire i biva brutalno ubijena i spaljena, završavajući kao jedina žrtva celog eksperimenta, barem mislim, ne sećam se baš tog dela i da li je još neko dete poginulo ili ne.

9 godina kasnije, njen brat i ona, čija su telo i svest putovali 9 godina u budućnost organizuju ponovo eksperiment da bi uspeli da je spasu u prošlosti, čime bi obezbedili njeno postojanje u budućnosti. Zbog toga kidnapuju Junpeia, koji je bio mnogo blizak sa njom i ima najveći potencijal da stupi u vezu sa njom preko morfološkog polja.

Nakon mnogo ****** i smrti, Junpei završava na istoj lokaciji na kojoj je umrla Akane, i stupa u kontakt sa njom preko morfološkog polja. Ispostavlja se da je gornji ekran predstavljao pogled na događaje iz Akaninog pogleda, tj. iz budućnosti i da ga je navodila od početka igre, dok je donji ekran prošlost, tj. igra iz Junepiovog ugla. Da bi spasao Akane, igrač mora da okrene DS i da reši zagonetku kako u budućnosti tako i u prošlosti dok u pozadini se čuje neverovatno tužna i melanholična muzika i sirene koje upozoravaju da će ubrzo biti uključen sistem za paljenje. Na kraju uspevaš da je spaseš, ali njen duh u budućnosti nestaje. Akane je možda spašena, ali ona nije ona Akane koju je Junpei ponovo upoznao.

Tokom cele igre je Akane bila kraj Junpeia, tj igrača i pomagala, samo da bi se ispostavilo da je ona ipak mrtva i da je ovo u osnovi duh, koji je morao sve to da orgnizuje da bi ona preživi. Ispostavlja se i da je svaki od preostalih članova imao neke veze sa događajima od pre 9 godina.
[/SPOILER]

Ne znam da li sam objasnio kakav je to mind****, jer se mora igrati igra da bi se shvatio kakav je to mind**** i zašto je to jedna od najboljih igara ikad.

1. Hyperdimension Neptunia MK2/Rebirth 2: Sisters Generation

Ovo je već primer UŽASNOG minda. Jedan kraj je nevervatno ogavan mind, u toj meri da mi došlo da bacim Vitu sa sve igrom kroz prozor dok sam igrao igru.

Ceo Hyperdimension Neptunia serijal je jedna velika sprdnja u vezi svega što su video igre.

U Hyperdimension Neptuina postoji zemlja koja se zove Gamindustri. U njoj postoje četri zemlji, nad kojom upravlja po jedna boginja i one vode borbu koja se nikada neće završiti, koja nosi naziv Console Wars.

Za one koji nisu skontali, svaka zemlja predstavlja po jednog od proizvođača konzola. Ali, nema četri konzole na tržištu, zar ne? Pa, četvrta zemlja je bazirana na konzoli koja nikad nije izašla, konzola na kojoj je radila Sega, po imenu Neptune, i glavni lik je baziran na toj konzoli, čak i ima isto ime.

Četri zemlje su:

Planeptune, vođa je CPU Purple Heart, poznatija kao Neptune
Lastation, vođa je CPU Black Heart, poznatija kao Noire
Lowee, vođa je CPU White Heart, poznatija kao Blanc
Leanbox, vođa je CPU Green Heart, poznatija kao Vert

Naravno, njihov najveći protivnik jesu razne organizacije zadužene za pirateriju… Suptilno, zar ne?

Elem, u drugom delu, o kome pišem, su glavni likovi iz prve igre zarobljeni i sada moraju njihove sestre da ih spasu. Njihove mlađe sestre su bazirane na prenosnim konzolama, što znači da Leanbox/Xbox nema mlađu sestru :smiley:

Novi likovi su:

Nepgear, mlađa sestra od Neptune, bazirana na Sega Game Gear konzoli
Uni, mlađa sestra od Noire, bazirana na PSP konzoli
Rom i Ram, bliznakinje koje su mlađe sestre od Blanc, bazirane na DS konzoli
Pošto Xbox nema prenosnu konzolu, onda nema ni mlađu sestru, što je izvor dosta sprdnje

[SPOILER]Elem, jedan od krajeva se svodi na to da novi glavni lik, Nepgear, ide redom i ubija sve ostale boginje i njihove sestre, jednu po jednu. To dovodi do nekih neverovatno brutalnih scena, poput ubijanja Blanc pred njenim sestrama, dok ih ona teši da smrt nije toliko bolna i da će brzo biti gotovo. Nakon čega se prelazi na njih i one se polako ubijaju dok vrište od bola i zapevaju da im pokojna sestra pomogne jer ne žele da umru tako mlade i kako ih ovo boli… Dok svo vreme se čuju zvuci koji trebaju da predstavljaju prosipanje organa i lomljenje kostiju…

I tako se ide redom i ubijaju se boginje i njihove sestre, i svaka scena je jeziva i izaziva mučninu, ali nisu ravne onoj iznad. Na kraju moraš da ubiješ i Neptune, koja trudi da bude jaka i ne vrišti, ali je bol prevelik i počinje da vrišti dok polako umire i oprašta sestri jer misli da nema drugog načina da pobede…

Nakon svega toga, glavni negativac izvršava samoubistvo, dok se sve vreme smeje kako je sve to bilo uzaludno i da će glavni lik do kraja svog života živeti sa tom krivicom da je sve bilo uzalud, da je sva ta krv na njenim rukama prolivena bez razloga…

I da, sve države kojima su upravljale boginje i njihovi narodi? Svi umiru sporom i bolnom smrću… Glaavni lik je počinio masovni genocid da bi ubio glavnog negativca, koji mu je na kraju dao najveći **** you koji je mogao i izvršio samoubistvo…
[/SPOILER]

Dafuq? Cela igra je jedna velika sprdnja koja parodira gluposti koje su se dešavale u industriji video igara i onda dođeš do ovoga… Ispada da su fanovi tražili da igra ima makar jedan ozbiljan kraj, jer je cela igra jedna velika sprdnja… Pa, dobili su to… Sad i više nikad. Ovo je glavni dokaz da nekad ne treba slušati debilčine koji su fanovi, jer možemo dobiti ovako nešto. Ostale igre nisu takve, hvala bogu, ali taj kraj meni predstavlja najgore stvari u ovoj industriji: Fanove koji misle da su pametniji od drugih i da sve treba da bude Dark i Edgy… E pa, zaiskali ste, dobili ste…

Ovo je ekstremno sumiranje, ali je mnogo, mnogo, mnogo gore kad se igra igra, jer se sve to dešava u osnovi iz tvog pogleda i ti to činiš…

Dovoljno je ova dva primera, imam još, ali oni ne mogu da nadmaše ova dva.