Evo vec duze vreme trazim odgovor na ovo pitanje i nikako da ga nadjem :
Tri coveka su dosla u hotel.Recepcioner im kaze da tri sobe kostaju ukupno 30 evra.Svako od ljudi da po 10 evra i odu u svoje sobe.Kod recepcionara dodje direktor i kaze da je treba da tri sobe naplati 25 evra, te da ljudima vrati 5 evra.Recepcionar odluci da svakome vrati po 1 evro a da 2 zadrzi za sebe.
Racunica : 10 evra placeno minus 1 evro koji je vracen znaci svako je dao po 9 evra. znaci 3 puta 9 = 27 i ona dva sto je zadrzao recepcionar to je ukupno 29. Gde se izgubio jedan evro???
Evro se nigde nije izgubio, poslednja rečenica zadatka te navodi da tako pomisliš jer nije istinita. Suma sumarum je da su dali po 9 evra što je 27 evra ukupno, od čega je recepcionar uzeo 2, a 25 stavio u kasu hotela. “Čist račun”.
apsolutno mi je jasno da se neko zaleti pa krene da juri gde je 30 evra.
ali “Evo vec duze vreme trazim odgovor na ovo pitanje” :?
mislim da to ukazuje na jednu veoma losu naviku. naime, pomislio si na kratko gde je jedan evro, nisi skapirao i umesto da razmislis lepo o celom zadatku (nakon cega sam ubedjen da bi shvatio foru) krenes da trazis odgovor online.
bog zna da ja koristim internet svaki dan za razne odgovore na razna pitanja, i nemam nista protiv toga, ali savetujem ti da uvek prvo dobro razmislis pre nego sto se prepustis internetu.
znacice ti u nekim situacijama.
Ova tema kao u Nadrealistima “Ich habe ein matamatische problem”
Btw 25e soba, vratio trojici po 1e, to je 28e, i uzeo 2 sebi…lako, samo ne slusati kada hoce da te zeznu, tako prodavci hoce da zeznu. Necu zvake, hocu kusur!!!
Sorry za off