Matematicki problem?

Evo vec duze vreme trazim odgovor na ovo pitanje i nikako da ga nadjem :

Tri coveka su dosla u hotel.Recepcioner im kaze da tri sobe kostaju ukupno 30 evra.Svako od ljudi da po 10 evra i odu u svoje sobe.Kod recepcionara dodje direktor i kaze da je treba da tri sobe naplati 25 evra, te da ljudima vrati 5 evra.Recepcionar odluci da svakome vrati po 1 evro a da 2 zadrzi za sebe.

Racunica : 10 evra placeno minus 1 evro koji je vracen znaci svako je dao po 9 evra. znaci 3 puta 9 = 27 i ona dva sto je zadrzao recepcionar to je ukupno 29. Gde se izgubio jedan evro???

Sam si sebe zbunio :slight_smile: Pazi ovako kosta 30eura. Posle kaze disa 25e… On da svima po 1eura posto ih je trojica… Sto znaci 28e… I sebi uzima 2 eura… :slight_smile:

Ne znam da li sam te zbunio znaci NIJE 30-3, nego 25+3 :slight_smile:

Ne ovako glasi zadatak…nisam ovu racunicu ja napisao…

Evro se nigde nije izgubio, poslednja rečenica zadatka te navodi da tako pomisliš jer nije istinita. Suma sumarum je da su dali po 9 evra što je 27 evra ukupno, od čega je recepcionar uzeo 2, a 25 stavio u kasu hotela. “Čist račun”. :slight_smile:

Zadatak je kao da si rekao 3+2=4! Gde se izgubio onaj 1?

Ako je svako dao po 9 evra, onda je recepcionar uzeo za sebe i tih 2 evra, znaci nije 27+2 nego 27-2.

O boze i dalje ne kontate. :slight_smile:

Znaci ima u dzepu 30e… Zatim mu direktor kaze “neka bude 25e”… Znaci on sada ima na raspolaganju 5e… njima da 3e sebi uzme 2e… Got it! 3+2=9 :smiley:

Ustvari recepcionar razmišlja u markama, a pošto kurs marka/evro nije 1:2 već 1:1,95438, i kad zaokružiš eto gdje se deo jedan euro… :smiley: :lol:

hahhahhahhahaaahah ni ja kao ekonomista ne bih ovako provalio hahhahahahah

Cini mi se da je upravo alexcarina ,pazi kad dobije 3*9=27 ne sabiras vec oduzimas 2 zato sto je stanje 0 kad ima 25 E

apsolutno mi je jasno da se neko zaleti pa krene da juri gde je 30 evra.

ali “Evo vec duze vreme trazim odgovor na ovo pitanje” :?

mislim da to ukazuje na jednu veoma losu naviku. naime, pomislio si na kratko gde je jedan evro, nisi skapirao i umesto da razmislis lepo o celom zadatku (nakon cega sam ubedjen da bi shvatio foru) krenes da trazis odgovor online.

bog zna da ja koristim internet svaki dan za razne odgovore na razna pitanja, i nemam nista protiv toga, ali savetujem ti da uvek prvo dobro razmislis pre nego sto se prepustis internetu.
znacice ti u nekim situacijama.

Hotel kosta 8.33 po osobi tj. 25/3= 8.33 je fakturisana vrednost po osobi.

I taj recepcionar deli tudj novac :headbang:

Ova tema kao u Nadrealistima “Ich habe ein matamatische problem” :smiley:
Btw 25e soba, vratio trojici po 1e, to je 28e, i uzeo 2 sebi…lako, samo ne slusati kada hoce da te zeznu, tako prodavci hoce da zeznu. Necu zvake, hocu kusur!!! :smiley:
Sorry za off

Gde je taj hotel? Idemo da im trazimo 3 sobe i onda kad nas zbune,tuzimo ih za stvaranje psihickog nemira :smiley:
btw. svidja mi se fora :slight_smile:

Presmešno!

Jao ovo je bas stara fora… :slight_smile: niko nemoze da prevari matematiku :slight_smile: