Marvel ili DC?

Hajde da otvorimo neku novu temu i da malo osvežimo ovaj forum. :stuck_out_tongue:
Kao što se vidi po naslovu, ovde sam mislio da malo prodiskutujemo o ova dva giganta. Koju stranu više gotivite? Zbog čega? Koji su vam najgotivniji heroji, a koji zlikovci? Koja strana pravi bolje stripove, filmove, serije i crtaće? :grinning:

Nedavno sam poceo da gledam seriju Gotham i stvarno sam uskočio u celu tu DC priču. Serija je brutalna i definitvno mi je u top 3 ikada. Što se mene tiče, ja glas dajem DC-u. Daleko mračniji svet i likovi u odnosu na Marvel i to je upravo ono što me kupilo. Što se tiče filmova, nekako mi je Marvel bio bolji na tom polju, DC je imao Batman trilogiju koja je sasvim korektna a onda stižu filmovi poput Aquaman, Joker i Justice League ( Snyder Cut) koji su po meni vrhunac i doneli su mi daleko vise uzivanja od bilo kog Marvel filma. Jokera sam cak gledao 2 puta i licno ga smatram remek delom.

Sto se tice likova mogu reci jedno. ScareCrow! Ovaj lik je toliko dobro odradjen i osmisljen da sam ga jako brzo zgotivio. Bolesni doca koji na glavi ima navucenu masku strašila i ubrizgava razne toxine u zrtve kako bi im izazvao halicinacije. Na moje iznenadjenje, on se pojavljuje i u seriji Gotham i tu mozemo videti kako je on zapravo nastao. Ta epizoda je čista 10ka od mene. :grin:

Njihovi animirani filmovi su definitivno nesto sto bi trebao svaki DC fan da pogleda. Ja sam ih pogledao u velikom broju i ostalo mi jos samo par dok ne zavrsim. Batman Arkham Assault je ubedljivo najbolji od tih koje sam gledao ali tu ga odmah prati Justice League War i Justice League Flashpoint Paradox.

Stripove tek treba da pocnem da citam a i svaki koji dodam svojoj kolekciji, videcete ovde ofc. A prvi na targetu je Batman who laugh. :grinning:

Sad sam poceo ko Fabrizio. :joy:

3 Likes

DC, ali samo zbog Vertigo pod-brenda.

Superheroji, onako. Siguran sam da bi se fanovi pobili oko finih nijansi, ali sto bi Marko rekao, svodi se na to ko ima bolje helanke i “ko je jaci”.

Filmovi su egal. Betmen je kult, ali Marvel je opasno razvalio blagajne poslednjih nekoliko godina.

Gaming je onako, mozda bih dao prednost DC-u zbog Betmen igara, mada je Sony odradio fenomenalan posao sa Spidermanom takodje.

Gotham je odlicna serija btw. Ali i Punisher je odlican, kazu i Daredevil…

3 Likes

Dobra tema!
Ja glas dajem Marvelu, kao mali sam uvek vise gotivio Spajdija i ostale likove
Takodje volim i Avengerse
Uopste Marvelovi filmovi su mi ostali u boljem secanju, ne znam tacno razlog :grin:
Sto se tice igara meni je prvi Spajdi za ps4 bio bomba, mozda i najjaca igra koju sam odigrao na ps4, nekako su napravili revoluciju sto se tice svega u toj igri!
A MM nisam jos uvek kupio, kad predjem Tsushimu mozda se i pocastim :grin:
Da se razumemo DC je isto :top:

3 Likes

DC, and its not even close! :smile:

Mislim da je generalno tako na nasim prostorima, bar sto se tice nasih generacija. Koje dete iz Srbije ce moci da nadje Kapetana Ameriku kul . Mozda ovi neki danasnji klinci.

Ja sam svakako odrastao uz DC stripove pa sam normalno veoma pristrasan (i Mikijev Zabavnik!) Sa marvelom mislim nisam ni mogao imati kontakta. Ne secam se da su 90 tih neke stripove prodavali ili crtane pustali, ili moji nisu znali sta je to pa sam dobijao samo Batmena, Flasha i Supermana iz Madjarske. :laughing: Secam se da sam igrao na Terminator-u Captain America igru, i bila je ok, ali nisam imao sireg pojma ko je to zapravo. Superman igru na Atari-u sam igrao TOLIKO da to nije moguce, secam se da su me boleli zglobovi od onih Joysticka. :slightly_smiling_face:

Nisam bezuman fanboy, odgledao sam naravno sve Marvelove filmove, i Avangersi su bili top, ali za mene licno nije to to. Superman v Batman je bilo ispunjenje svakih mojih snova. Sto se tice stripova, Flashpoint mi je i dan danas izlozen u „vitrini“ jer mi je nekako ta prica ostala nekako posebno u srcu. To mi je definitvno omiljena prica od svih koje sam procitao. Takodje The Killing Joke, Dark Knight, Batman Year One itd. Flash i njegov poduniverzum su mi omiljeni, Jay Gerrick, Reverse Flash, Zoom i drustvo. Pa Flash 90-tih sam gledao zalepljen za televizor 30 puta. Kakvo odusevljenje kada se isti glumac pojavio kao Jay Garrick u ovom modernom Flash-u. :smile: Smallvile je isto bio super za to vreme. I taj glumac se vratio u ovom novom Superman i Lois seriji da glumi Clark Kenta, kao u paralelnom univerzumu.

Ove „nove“ serije su sasvim korektne, ko nije gledao, Arrow i Flash svakako preporucujem, takodje imaju povezane epizode, prica se preplice.

Sto je Padawan napisao, sa Marvel strane, Daredevil na Netflixu je fantastican, ali stvarno. Ne ulazi mi u glavu da su otkazali seriju. Cak je bilo izuzetno voljena i dobro prihvacena.

image

6 Likes

Kod mene je DC takođe, ali što se filmova tiče tu poen dajem Marvelu jer su za 10 godina izgradili ceo univerzum i zadnja dva Avengers filma su mi odlična dok DC ne može da se pohvata sa glumcima, sa filmovima, (Nolan trilogija je priča za sebe) pojma nemaju šta rade i sad kad su napokon uboli nešto sa ovom Snyder Cut verzijom oni ne prave nastavke. Što se serija tiče jedina vredna pomena i jeste Gotham, a jedina vredna pomena od Marvela su Daredevil i Punisher i to su toliko uboli atmosferu i likove da mi je i bolja od Gotham-a. Ali što se igara i stripova tiče, kao i te mračne atmosfere DC šije Marvel po mom mišljenju. Kad bi napravili Batman cgi film kao traileri iz Arkham Knight-a i sl, to bi po meni bio pun pogodak. :smiley:

2 Likes

Nisu otkazali nego su izgubili pravo na licencu. Medjutim ako se dobro secam vracena im je pa ce biti nove sezone.

1 Like

DC toliko od mene

Nije im vraćena, ako pod tim misliš na Netflix, licenca je vraćena Marvelu, tako da se očekuje da bude novih sezona kao Disney+ ekskluziva.

Što se tiče teme, ne bih mogao da generalizujem i izdvojim jednu stranu za sve aspekte, tako da:

Stripovi: DC
Filmovi: Marvel (DC od Batman triologije, kršten film nije imao, jedino Joker koji se izdvaja, ali opet nije klasičan superhero film)
Serije: 50-50, pogledao sam više Marvel, ali sam čuo da ima i solidnih DC serija
Igre: DC za sad

@ph1beropt Izlazili su kod nas još osamdesetih. Batman, Superman, Tor, Silver Surfer, Spiderman, Conan, Red Sonya, Solomon Kane, Swamp Thing… U raznim revijama (Stripoteka, EKS, Horror, Marvel…).

Neki moj izbor bi bio: Tor (dok ga je radio John Buscema), Silver Surfer, Batman, Spiderman. Ova četiri lika najviše gotivim, vrag bi ga znao zašto. :slight_smile:

1 Like

Nikad nisam preterano voleo ni Marvel ni DC po pitanju stripova, a po pitanju serija i filmova, gledam svašta kad mi je dosadno. Nije bitno da li je Marvel ili DC, mada su i tu počeli da smaraju. Igre su već malo bolje.

1 Like

Sto se tice “stripova”, ili glorifikovanim nazivom receno - grafickih novela, izdvojio bih Vertigo kao mature sub-brand DC-a. Sem ovog spiska, dodao bih jos i Lucifera, Books of Magic i Watchmen, naravno.

Mislim da su bolja zabava od svih filmova i igara. Pogotovu mi je drag Books of Magic, jedan gotovo filozofski antipod Hariju Poteru, sa distance povrsnog i nezainteresovanog posmatraca oba deluju kao coming of age “skolica magije” fazon, ali je Books of Magic u stvari odlicna inicijacija u “pravu” ezoteriju. Alan Moore je takodje petljao sa Kabalom, Grant Morison sa magijom haosa i sigilima… Koliko je ovaj poslednji opicen, poslusajte klip. Dakle ne pricamo o nekim bullshit fantazijama - ovi ljudi su zaista verovali u svoje kreacije i sublimirali u njima svoja licna iskustva.

1 Like

Grant Morrison. Njegov Betmen je jedan od najboljih, ikad.

1 Like