Kao i uvek hvala XBR Shopu-u na maksimalnoj saradnji i izlasku u susret po ko zna koji put… Ovaj put sam resio da sa zamenim prethodni Samsung UE-40D5000 (test na ovom linku http://www.xboxrepublika.com/xbr-hi-tech/4727-samsung-led-tv-ue-40d5000-review.html?highlight=d5000) za noviji Smart TV, kolebao sam se izmedju Samsung-a ponovo ali posto mi je prethodni zagorcao zivot tako sto je resio da prikazuje neke crte koje ne bi trebale da budu tu gde jesu (opet jos jednom hvala XBR Shopu na resavanju garancije :)), ipak sam resio da uzmem LG ponovo, jer vec posedujem jedan koji me pu pu pu pu sluzi vec 7 godina bez ikakvih problema… Izbor je pao na Samsung UE-40F6200 ili LG 42LN575S, i prevagnuo je LG vodjen prethodnim iskustvom. Moram reci da se apsolutno nisam pokajao i upravo mogu da iznesem misljenje/poredjenje izmedju ove dve firme i kvaliteta same slike. (Ne poredim direktno D5000 seriju i LN575, vec nekoliko serija Samsung-a kao i LG-a posto sam do sada za sve zive rodjake uzeo TV-e preko XBR Shopa :), tako da govorim kompletno objektivno jer od 2011 pa na ovamo skoro svake godine sam propustao kroz sake po jedan TV od obe firme)
KARAKTERISTIKE TV-A I IZGLED
TV nosi oznaku 42LN575S sto oznacava da je za Eastern Europe trziste, u nordijskim zemljama i u Velikoj Britaniji nosi oznaku V umesto S, razlika je samo u sadrzaju Smart aplikacija, za Nemacku i Svajcarsku model ima oznaku 8 na kraju, ne znam zasto im je ovo trebalo ali LG je oduvek bio poznat po uvrnutom smislu za oznacavanje svojih proizvoda
Zvanicni link za karakteristike ovog modela je ovde LG 42LN575S Smart TV- LG Televizori da ne bih prepisivao sve jer copy/paste ne radi lepo i totalno je nepregledan u tom slucaju, u kratkim crtama ono najbitnije je:
Panel tip: IPS (In Plane Switching) u odnosu na S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment) panel koji Samsung forsira u njihovim televizorima (i to ne dobija svako Samsungov panel nego stavljaju od 4-5 proizvodjaca, vise o ovome na prethodnom review-u Samsung D5000 serije, eto ja sam imao Samsung ekran pa ispada da nije valjao)
Priključci:
HDMI v1.4 x 3 (sa ARC funkcijom, tj. Audio Return Channel, bitno za one koji poseduju AV Receiver jer u tom slucaju nije potreban dodatni audio kabal vec TV salje audio signal povratno kroz HDMI kabal - bitno za gledanje filmova npr jer u tom slucaju izbegava se dodatni TOSLINK kabal, kao i kod gledanja standardnih TV kanala preko kablovske). Poseduje i MHL funkciju (Mobile HighDefinition Link) za povezivanje mobilnih telefona, kako bi sadrzaj njihovig ekrana bio prikazan na ekranu tv-a, pogodno za pokazivanje slika, snimljenih klipva i slicno…
**USB x 3 **(sa 3.0 podrskom kao i 5V output-om za napajanje externih HDD-ova)
TV in x 1
SATELLITE in x 1 (DVB-S i DVB-S2 tuner, za satelitsku antenu, za Free to Air kanale samo, tj ne skremblovane slobodne kanale samo)
Optical audio out (TOSLINK) x 1
Izlaz sa slusalice x 1 (3.5mm konektor)
**Component in x 1 **
Scart x 1 (pun scart prikljucak nije preko adaptera i slicno)
LAN x 1
WIFI ugradjen
Dual Core CPU
Valjda nisam izostavio nista, pricam napamet
Sto se tice samog izgleda TV-a, u pitanju je vec ustaljen dizajn sa tankim okvirom koji praktikuju svi proizvodjaci od 2012-e godine pa na ovamo, ispod LG logo-a nalazi se zakrivljena LED dioda koja svetli crveno kada je tv ugasen, ne dreci nocu i ne sljasti, vec elegantno svetli. Postolje nije standardnog pravougaonastog oblika, vec je nazovimo “specificnog” dizajna, kao na slici…
Daljinski upravljac, nazvacu ga “prcoljak” hehehe, dosta je manji nego kod prethodnih generacija tv-a, ali je zgodan i lepo lezi u rucu, najverovatnije je zbog Smart funkcija LG odlucio da smanji velicinu istog, kao id a forsira vise svoj Magic Remote…
Slika cisto poredjenja radi Telekom IPTV daljinac je veci od ovog, prethodni LG daljinac koji imam je za 5 cm duzi nego ovaj IPTV-ev, takodje i daljinac od Samsung D5000 modela
Prvim paljenjem TV-a docekuje nas standardni LG logo na ekranu i onda moze da pocne “cackanje” televizora, podesavanje svih opcija, tweakovanje itd itd
KALIBRACIJA SLIKE
Pre cackanja bilo kojih drugih opcija predlazem da se prvo odradi KALIBRACIJA SLIKE, postoji mali tutorijal ovde na forumu… Ovo je prvo i osnovno da se odradi inace nista od testova jer ce biti totalno nerealni, link za kalibraciju http://www.xboxrepublika.com/xbr-hi-tech/8119-tutorijal-kalibracija-slike-hdtv-a.html
Mala fotka sa prikazom menija za podesavanje slike (odmah da napomenem ne prepisujte sa slike, vec pustite faajlove za kalibraciju i podesite lepo sliku kako godi vasim ocima, niti jedan TV ima identican ekran)
TV poseduje i Piture Wizard II za podesavanje slike ako je nekome lakse tako, ja licno preferiram uvek manuelno podesvanje jer znam koje opcije mi trebaju koje ne…
Interesantna stvar je da se na internetu mnogi zale na INPUT LAG, tj kasnjenje pri unosu komandi sa PC-a ili konzola, i to se zale na 2-3 sekunde, ja iskreno ne znam odakle im to, jer tu je najveci problem izgleda u podesavanjim sto ne znaju da podese sve opcije, niti znaju koja cemu sluzi.
Takodje sam nasao na internetu podatak, da je najbolje nazvati HDMI INPUT imenom PC ili GAME, to se lako moze odraditi na samom TV-u, prethodne serije LG-a su patile od ovoga, a ovako nazvan input eliminise input lag. Ja sam za svaki slucaj nazvao input PC, ali naravno i pre tog cina davanja imena probao sam i PS3 i XBOX 360 i apsolutno LAG NE POSTOJI!!! Dakle lazu djubrad jedna heheheh
Evo izgleda inputa i pripadajucih imena (vidi mi se i DLNA network, tako da je moguce i strimovanje fajlova sa PC-a). Izborom na CRVENO dugme moze se promeniti naziv inputa…
Interesantna pojava, posto imam prikljucen ONKYO TX-NR414 AV Receiver na TV, dakle koristim iskljucivo 1 HDMI port, sve mi je na HDMI 1, na pojacalo mi je povezan IPTV, PS3 i XBOX360. Svaki put kada prebacim na PS3 ili na XBOX360, tv prepozna kao drugi uredjaj, sto Samsung npr nije radio, i moguce je da podesim odvojeno parametre za prikaz slike za konzole a odvojeno za IPTV jer npr, Telekom IPTV po difoltu ima nabijen brightness pa je na TV-u potrebno smanjiti isti kao bi slika izgledala prirodno, sada je to moguce iako je sve vezano na jedan te isti HDMI port. Kudos LG bas su me obradovali sa ovom opcijom jer me ja na Samsungu smaralo da uvek moram da menjam brightness kao i velicinu ekrana (16:9 ima odsecanje dela slike kod Samsung-a pa moram koristiti SCREEN FIT opciju, dok ista screen fit opcija kdo IPTV-a prikazuje delove slike koji npr nisu namenjeni za prikaz, primer TV PRVA ima neke bele crtice u gornjoj levoj ivici), dakle LG i to sredjuje kako treba, plus pixel mapping je 1:1 sto je odlicno ako imate povezan i PC jer je slika prikazana onako kako treba bez ikakvih problema…
Sto se tice INPUT LAG-a evo malog klipa koji sam napravio cisto da se vidi da ga IC NEMA ili je toliko mali da ga ja ne primecujem, kao ni par ljudi pored mene, tako da MYTH BUSTED
[video=youtube_share;XdOcWy2bS5k]http://youtu.be/XdOcWy2bS5k[/video]
Takodje zanimljiva stvar, a svojim ocima video vise puta, kao i vise ljudi koje znam, Samsung ima problem sa tzv. BLACK TRAILING-om ili GHOSTING-om, tj crni objekti na ekranu ostavljaju senke iza sebe, najgore je kada se gleda film gde je dosta pokreta brzih npr, svi nose crna odela (Matrix npr) iza svakog ostaje crn trag kao neki duh… Ovo moze da se eliminise ali na ustrb prikaza crne boje onako kako treba, bice bledja, ali svakako smara jer se i dalje primeti. Ja sam ovo primecivao najvise u tamnim igrama, na filmovima i nisam toliko ali kad kad primetim, ali u Batman Arkham serijalu itekako sam na odredjenom mestu u Arkham City delu video tragove kao lud, kada se popnem na neku zgradu sa nekim azdajama sa strane heheh, i kada rotiram kameru, svi prozori na toj zgradi, krov, sam Batman takodje, imaju nenormalan crn trag iza sebe, iako sam uspeo da podesim TV da to ne prikazuje toliko, ovde se itekako videlo. Evo klipa sa LG tv-a, nemam Samsung pored mene trenutno da snimim i na njemu, ali ako nadjem neki prethodni klip sa njega okacicu…
[video=youtube_share;AKC1HkvEhy8]http://youtu.be/AKC1HkvEhy8[/video]
Sto se tice gledanja televizije, i kvaliteta slike u tom slucaju, boje su prirodnije u odnosu na Samsung televizore, jer iz nekog razloga boje kod samsunga su ajde da kazem “napucane” i tu nastaje problem jer se gubi prirodna toplina slike, koliko god da se podesi tv vidi se ta napucanost bojama… Sta znam, ne smeta toliko ali dobija se neka vestacka slika, posle nekog vremena covek se navikne, ali sada mi je nekako extra jer su boje onakve kakve su u prirodi… Jedina stvar gde je Samsung bolji jeste DUBLJA CRNA BOJA, znaci crna je tamnija od noci, dok ovde to nije slucaj, da se razumemo, nije crna isprana i slicno samo se vidi da nije onoloko duboka, razlog je IPS panel u odnosu na S-PVA kod rivala, takodje najverovatnije da zbog istog nema onih tragova crne boje iza objekata…
Uglovi gledanja su maltene isti, ne mogu da provalim neku razliku stvarno…
Zbog koriscenja Direct LED osvetljenja, sam tv je dublji, ali zato nema probijanja svetlosti nigde, dok kod televizora koji koriste Edge LED tip pozadinskog osvetljenja, da se primetiti u uglovima probijanje bele svetlosti…
LG poseduje u podesavanjima za sliku EXPERT 1 i EXPERT 2 podesavanja koja su sertifikovana od strane ISF-a (Imaging Science Foundation) i kod koriscenja externih uredjaja za kalibraciju daju najvernije podatke za kalibraciju slike. Takodje poseduju vise opcija nego ostali modovi slike. Licno, koristim ova podesvanja i na starom LG tv-u a i na ovom novom, daje dosta mogucnosti za kontrolu slike i kalibraciju svih boja ne samo RGB vec i nijansi istih (slicnu opciju poseduje i Samsung tako da nista toliko spektakularno i revolucionarno)
TV poseduje i TruMotion opciju (to je ono paljenje 100Hz-a sto bi rekli u narodu) u tom slucaju kod gledanja filmova npr imate utisak da je snimano nekom bzvznom kamerom jer su pokreti prirodniji, ne dobija se onaj filmski efekat, nego kao da to gledate uzivo… meni je ovo bzvz heheh i drzim ugaseno…
Game mode je ucinkovit za razliku od rivala, samo treba opet dodatno podesiti sliku jer vuce na plavu boju vise nego sto bi trebalo, ali je sam mod ucinkovitiji nego Samsungov koji samo unakazi sliku i nabije kontrast na maximum gde oci trpe. Ovo mislim da znaju svi koji poseduju Sammy-a da je opcija kompletno bespotrebna i svi savetuju da se ista ugasi…
SMART TV MOGUCNOSTI
LG-ev Smart TV sistem za 2013-u godinu je proglasen za najbolji Smart sistem danasnjice, vise o tome na LG Smart TV System 2013 Review | AVForums
ja cu opisati ovo u nekim kratkim crtama jer nisam nesto mnogo zalazio, sam odziv i otvaranje aplikacija je gotovo instant, ono sto sam pogledao je You Tube, Weather app i jos nekih par aplikacija lokalizovanih za nase trziste, vesti npr i slicno, otvaranje je instant (naravno treba imati bar 8 mbs brzinu interneta za ovako nesto)
Izgleda smart menija je uradjen identicno kao XBOX Metro Style dashboard, sve je pregledno i organizovano u tzv karticama, navigacija kroz iste je lagana posto smo jel te naviknuti od xbox-a
YouTube nalog se moze povezati sa TV-om, tj moguce je ulogovati se i onda pratiti vase pretplacene kanale itd itd… Samo uputstvo za logovanje vam izadje na ekranu, potrebno je otici na youtube.com/activation i ukucati kod koji pise na ekranu televizora, potvrditi na allow na samom youtube-u na kompu, posle par sekundi tv se automatski loguje na vas nalog…
TV poseduje i par igara, za koje je potreban LG Magic Remote za ugodnije i lakse igranje (kupuje se odvojeno, cena je oko 40-50e). Ali ko poseduje Android telefon moguce je instalirati aplikaciju koja ce sluziti umesto LG Magic Remote-a i dozvolice vam kontrolisanje pointerom, kao da radite misem na ekranu, vrlo je lagodna za koriscenje. (obratite paznju da u Play Store postoje 2 aplikacije za LG Remote, jedna je za 2012 i nize modele, a poslednja je za modele iz 2013 godine)
Evo kako izgleda sama palikacija na telefonu
Evo i klipa gde se vidi sa kojom lakocom se to koristi, takodje na ekranu telefona izlazi vam i slika onoga sta gledate na TV-u ali funkcionise samo ako se gleda nesto sa TV inputa, tj kablovske televizije npr ili obicne antene, ne radi za HDMI portove…
[video=youtube_share;kuaN2vs1JIg]http://youtu.be/kuaN2vs1JIg[/video]
**
MULTIMEDIA VIDEO & AUDIO PLAYBACK**
Sto se tice multimedije, tv je opremljen za najlakse moguce uzivanje, od video formata mogu sa sigurnoscu da kazem da pusta sve zivo ukljucujuci i MKV koji nas najvise i zanima, pusta i 720p i 1080p bez ikakve muke, sa titlovima takodje…
Poseduje i opciju za nastavljanje gledanja na prethodnoj poziciji, sto D5000 Samsung nije imao npr, ali znam da jaci modeli imaju ovu opciju… motanje je lagano i sam meni je vrlo prost za koriscenje, naravno jos laksi ako se kroisti LG Magic Remote
Sto se tice AUDIO formata, WAV i MP3 znam da su podrzani maksimalno, FLAC nazalost nije, Samsung je na ovom polju bolji jer podrzava i FLAC audio format. Sto se tice decode-ovanja audio formata, DTS i Dolby Digital 5.1 su podrzani, naravno opet standard skoro kod svih…
Kako se cuje sam tv apsolutno ne znam jer sam odmah zakacio na pojacalo, ni samsung ne znam kako se cuje :), misljenja sam da tv apsolutno ne treba slusati na njegovim zvucnicima nego treba imati, ako mozete, neki vid externih zvucnika…
SOFTWARE UPDATE
Prva stvar koju sam uradio nakon svih zivih podesavanja je update softvera samog tv-a, proces ide preko net-a i traje 5 minuta ne vise od toga, moguce je izvesti i preko USB-a u slucaju da ne zelite da kacite tv na net…
Posle update-a tv izbacuje poruku da ce nova verzija biti aktivna po sledecem paljenju tv-a, dakle ugasio, upalio imam novu verziju…
Posle update-a sam primetio da mi se tv nekako usporio malo, ali se posle odredjenog vremena vratio ponovo u normalu, verovatno dok povuce sve nove aplikacije za Smart platformu, posto sam primetio da su izmenjene i vise lokalizovanije za nase trziste, svaka druga aplikacija mi je nesto .rs te sport.rs te ovo te ono… ne smeta mi, posto planiram da korisitm sve ovo retko retko kada… Zato se nisam ni odlucio za 3D verziju tv-a jer mi ni to apsolutno nije potrebno.
Svidja mi se to sto za iste pare LG nudi i Smart platformu u odnosu na Samsung, gde bih morao da dam 100e vise za tv sa identicnim funkcijama…
Uputstva koja se na papiru dobijaju su stura i samo prikazuju osnove, kako povezati kablove i kako namontirati postolje, sreca pa je ugradjeno u sam tv i lako mu se pristupa, istu opciju naravno poseduje i Samsung…
**
ZAKLJUCAK**
Posle jedno 2 do 3 sata igranja sa parametrima tv-a i upoznavanjem redizajniranog sistema, gledanje je extra ugodno, kao i igranje na istom, Gran Turismo 6 se vrti i dalje hehhehe, dakle mogu reci da je tv pun pogodak za ove novce, necete pogresiti ni ako uzmete neki od Samsung modela, samo dobro razmislite da li vredi dati 1xx Eura vise za prakticno isti proizvod sa istim funkcijama, na kome cete platiti samo to ime vise i nista drugo. Ne zalim sto sam imao Samsung tv, imacu ga ponovo u to sam siguran, samo mi se cini da se LG vise trudi i oko izgleda menija i oko samog kvaliteta izrade TV-a…
Izvinjavam se ako je bilo greska u kucanju, a bilo je sigurno :). Nadam se da ce vam ovaj maleni review docarati sta to nudi jedan LG Smart TV i da cete se odluciti na kupovinu istog
Hvala XBR Shop-u jos jednom