Koji Bankarski račun sa kreditnom karticom - online otvaranje

Dobro veće,
Ima li banaka u Srbiji gde mogu da otvorim račun uz koji dobijem i kreditnu karticu (Master Card) a da ne moram otići lično u banku? Ja imam prebivalište u inostranstvu i neznam kad ću opet u Srbiju a za kupovinu igara u argentini ili turskoj trebala bi mi kartica. Ovde u bankama mogu bez problema otvoriti račun preko interneta a još nisam našao banku u Srbiji gde tim putem mogu otvoriti račun. Bilo bi i dobro da ima online banking da vidim stanje na računu.

Hahaha duhovito mladicu
i da dodjes licno u banku uvek ce biti FT1P, sem ako ne planiras da dizes kredit tad vec moze i preko reda, drze te kao malo vode na dlanu dok ne potpises a onda
istockphoto-184964298-612x612

2 Likes

Za argentinski store ti ne treba kartica iz Srbije. Dosta ljudi širom sveta koristi isti ‘trik’ sa Argentinom bez problema. Probaj sa karticama koje imaš iz zemlje u kojoj živiš i prati uputstva. Bitno je da u pravom trenutku budeš vpn na Argentinu i sa pravim podacima, nije bitno gde se fizički nalaziš a strane kartice imaju mnogo veću šansu da prođu od srpskih.

1 Like

Sa karticama izdati u nemačkoj mogu samo kupovati u evropskim storu (mađarska, nemacka, austria itd). U bilo kojem drugom storu na svetu (Argentina ili turska) ne prihvata moje kartice. Pre nekoliko godina nije nilo bitno gde je kartica izdata, tada sam i ja mogao sa karticom izdatom u nemačkoj da kupujem u Argentini.

Koliko sam pronašao sve države koje nemaju svoj Xbox store (npr. Ukrajina i Srbija) mogu da biraju u kojem storu hoće da kupuju igre.

Da, ne znam bas sta ce ti domaca kartica za kupovinu na arg store-u.

AML polise narodne banke kao krovne organizacije i regulatora do skoro nisu dozvoljavale sklapanje ugovora na daljinu, zahtevajuci identifikaciju korisnika uzivo uporedjujivanjem podataka iz licne karte. Mogao si samo da zapocnes proces online (tzv light registracija). Nisam bas u toku da li se nesto promenilo - proveri najbolje, vidim da vec neko vreme Raiffeisen omogucava navodno 100% otvaranje racuna online. Ali moguce da ipak zahteva nakon toga fizicko potpisivanje ugovora koji bi ti isporucila kurirska sluzba, slicno kao, npr, i Mobi Banka, a verovatno i vecina drugih banaka u Srbiji. Kao minimum, mislim da ce ti ipak biti neophodno prebivaliste u Srbiji.

Pravo potpisivanje na daljinu deo je sireg e-citizenship projekta vlade RS, ali kao osnovni preduslov, koji zahteva i EIDAS evropska regulativa i standardi, neophodno je koriscenje sertifikovanih pruzalaca usluga od poverenja za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa, a vecina stanovnika ovde nema kvalifikovani elektronski potpis.

NALED je tek pre jedno mesec dana drzao obuke kompanijama u privatnom i u javnom sektoru, tako da se to krece u dobrom smeru, ali kao i obicno, implementacija standarda i zakonskih regulativa malo kasni kod nas.

Online banking je standard vec jedno 5-6 godina, tako da sa te strane ne moras da brines.

Hvala padawan.

Imam adresu na kojoj sam prijavljen u srbiji i takođe srpsku ličnu kartu. Tako da dokumenti koji bi trebali za otvaranje računa su u redu.

Onda ću vidit na stranici raiffeisen banke dali je to stvarno 100% online ili treba i fizičko da odem u banku da bi se otvorio račun.

Skoro sam siguran da ne moras da odlazis u ekspozituru, proveri samo kakva je procedura kurirske dostave, nije problem da neko tvoj gurne tvoju licnu kartu u citac, ali ako kurir mora da uradi takozvanu verifikaciju korisnika i zvrljne potpis na izvodu iz citaca licne karte da si to zaista ti, moze biti problem. S druge strane, banke su prilicno ocajne u akviziciji novih korisnika, pa se u praksi, mozda, neke stroge procedure provere, malo i zaobilaze.

Opet, nije mi jasna bas pozadina zahteva zbog cega insistiras na uzimanju srpske kartice i otvaranju racuna ovde, zasto to ne zavrsis online sa nekom lokalnom bankom, gde god da si.

Ja sam u nemačkoj, živim i radim ovde. Imam nekoliko kreditnih kartica raznih banaka. Sa tim karticama ne mogu kupovati igre preko argentinskog ili turskog stora. Microsoft vidi po broju kartice gde je izdata i blokira plaćanje tom karticom na Xbox storu ako se ne sklapaju regione. Npr. Sa Nemackom karticom kupovina u storu u nemačkoj ili austriji prolazi. Ako hoću da istom karticom kupim nešto u argentini ili turskoj onda izbaci grešku “currency mis-match”.
Sa srpskom kreditnom karticom prolazi kupovina u bilo kojem storu.
Kad pogledaš koje su cene onda se mnogo isplati da ja nabavim karticu iz Srbije i preko nje kupujem igre. Elden Ring je ovde u nemačkoj 70€ a u argentini 25€.

A, pa onda kao da nisi razumeo nacin kako mi kupujemo sa nasim karticama ovde.

Ne kupujemo mi direktno na ARG store-u, jos manje sanse ima da prodje nasa kartica od nemacke… Otkud ti to da prolazi sa nasom karticom u bilo kojem store-u? :thinking:

Fora je u tome da otvoris dodatni nalog, podesis na konzoli arg store, ukucas tu bilo koji broj kartice i kupis igru kao gift koji posaljes na svoj glavni nalog (prethodno moraju ta dva naloga da se “sprijatelje”). A za to giftovanje mozes da registrujes bilo koju karticu, u tome je fora, jer MS ne radi procesiranje placanja na isti nacin kao kod kupovine na store-u direkno.

E sad kada ti stigne gift na glavni nalog, jedini nacin da dodas igru preko gift koda, je uz pomoc arg vpn-a koji pokrenes za redeem.

Ceo postupak traje 5 minuta, sa bilo kojom karticom izdatom bilo gde na svetu.

Currency missmatch je cudna poruka, podrazumeva se da banka sa koje se obavlja placanje radi konverziju valute (po nepovoljnom kursu ali sve je to sitno i nebinto).

A taj dodatni nalog je otvoren preko Xbox-a, region Argentina, adresa neki hotel u buenos aires i plaćanje putem kreditne kartice. Kad onda preko Xbox kupujes ili gift pošalješ onda to preko argentinskog stora direktno preko Xboxa ide. To radi odlično ako ti je kartica iz Srbije i ip adresa xboxa isto. To sam i ja uspeo ali sa karticom od brata posto nemam svoju.

Ako izmenim nešto (nemacka kartica sa nemackom ili argentinskom ip adresom) onda ne prolazi, ni giftovanje ni kupovina direkt preko naloga.

1 Like

Nemacka kartica ne radi definitivno, mogu da potvrdim.

Bilo je moguce do 2018te onda su nesto blokirali.

Sve nemce koje znam da kupuju u argentini, ili A, gift kartice za arg, sto se tesko nalazi, ili direktno argentinske kodove za igre.

Postoje jos neki gifting sajtovi koji se koriste, ali ja to nikada ne bih koristio.

1 Like

Hm, nisam znao da bas nemacke kartice ne rade za giftovanje. Pa nista, probaj nesto sa tom licnom kartom iz Srbije, ako moze nesto da se izmuva sa potpisivanjem ugovora preko kurirske dostave.

U najgorem slucaju plati low cost avionsku kartu i otvori racun ovde, jeftinije ti je na duge staze :smiley:

Hm, ovo je baš ono što sam pomenuo u temi za Argentinu. :thinking: Znači otprilike sve zemlje koje imaju svoj Store, ne prolazi im kartica na Arg. Zato nije htelo da prolazi ni profi, nije ni mojim drugarima koji su preko… :thinking:

Interesantno, nisam znao.

Da li znamo nekoga da mu sigurno radi kartica kod arg giftovanja, a postoji zvanican store te zemlje?

Online racun imas u raiffeisen banci. Ja sam tamo otvorio online za 10 minuta. Dobijes online kartice debitnu i dina za par minuta. Mozda ti znaci informacija.

1 Like

Da li si dodatno posle toga morao nesto jos ds potpisujes?

Ne nista. Cak su mi nudili i kes kredit, sve online, legne novac za pola sata. Bas ono profi rade. Skeniraju ti licnu kartu preko kamere i to je to. Imaju i apple pay tako da sam i to dobio a da nisam znao. Sad imam apple pay i u OTP i u Raiffeisen :slightly_smiling_face:

1 Like

A da li tom prilikom skeniranja tvoje lice takodje mora da bude u kadru? Da li si sa zivom osobom pricao ili neki softver radi verifikaciju?

edit: nasao sam, nema veze. Ovo je isti postupak identifikacije korisnika kao i uzivo, samo su napravili neku online proceduru. Mora izgleda biti fizicki prisutan korisnik sa svojom LK.

Onda imas opciju da ti neko iz Srbije posalju tvoju srpsku LK nekom express kuriskom sluzbom, ako ona nije kod tebe, pa ih pozovi da se odradi ta verifikacija online.

Fizicki ti kartica ne treba ako ces koristiti samo za online, treba ti broj kartice, datum isticanja i cvv kod koji je utisnut na poledjini kartice. Ako salju na kucnu adresu, te podatke mogu i tvoji da ti posalju kad stigne kartica mada bi trebalo sve te podatke osim cvv-a bez koga ne mozes da obavljas online placanja, da budu i u samoj ebanking app-u.

Samo mi ovaj deo nije jasan @iNikola ti kazes da su ti odmah dostupne kartice a ovde pise drugacije. Kakve su to “online” kartice koje spominjes?

Da. Agent je. @padawan Sve je online. Ovo se odnosi na fizicke kartice sto si postavio.

Dobijes i online kartice kroz njihovu aplikaciju i mozes ih odmah koristiti. Dobijes broj kartice i kod (cvv) koji koristis za placanje standardno kao na fizickoj kartici.

Dakle mozes iz bilo kog dela sveta otvoriti racun ako imas nasa dokumenta.

1 Like