Juce sam po prvi put usao u igraonicu posle ko zna koliko godina…interesuje me sledece…KAKO IM SE ISPLATI? Svaki racunar ga izadje 1000e mozda cak i malo jace jer su ubaceni monitori od 144Hz…kompovi u sebi inaju GTX 1060 6GB i i5 6400…mehanicke tastature i miseve od oko 7-8k dinara…a ema sata je 60 din…a sto vise sati uplatis, dobijes vise…a postoji i nocno igranje od 22 din za 8h…od 0:00 do 08:00…gde je tu zarada? Pa sama struja ga zakopa kao nenormalnog, pa radna snaga, iznajmljivanje lokala i jos 100 cuda…porez (ovo manje vise, jer je verovatno svr na crno ili bar vecina)…pa originalnr igre kojih ima stvarno dosta…po 5-6 naloga najpopularnijih igara (bf1, overwatch, cod itd itd)…stvarno mi nije jasno
Da li ima neko ko je drzao igraonicu ili planirao?
Tu si znaci isprobao monitor 144 hz
Igraonice izumiru, mislim da jos uvek opstaju one kod Vuka…
Drugar je u naprednoj stranci, upravni odbor, dobio je neke lokale “Ne placas struju ni vodu, radi samo, opusteno”. Taj moze da ostvari zaradu. Za ostale… i ja se pitam…
Ja nisam drzao ali sam bio neko vreme u tome i radio u nekoliko njih. Sve se to pozatvaralo zato sto se ne isplati. Danas svi imaju dobar net, a za dotu i cs ne treba ti posebno jak komp.
Igraonice su bile lak nacin da se opere novac, ako vec imas lokal i ljude od poverenja koji bi ti radili po smenama, u pocetku su ti stalno puni kompovi, ali se posle sve to ofuca, izdvoje se blejaci a mangupi rasteraju fine klince.
Ja sam razmisljao da otvorim nesto sa konzolama samo, ali mislim da je to jos gore nego PC igraonica, kod nas nema te konzolne kulture.
Igraonice zive od iznajmljivanja konzola, igara, prodaje konzola i igara, i srodnih poslova. Bar tako opstaju u mom rodnom gradu.
Kod nas u Mitrovici bio je AS koji je radio dugo, kasnije propao i otvorio se Fenix sa novijom opremom i bolje opremljenim lokalom. Gazda je i sam pravi gejmer i dolazila je masa ljudi, igrali su se i turniri svakakvi a imao je i 2 xbox-a 360 cini mi se. E sad, razlog njegovom uspehu bio je i to sto se nalazio izmedju dve srednje skole i jedne osnovne a jos jedna srednja je udaljena 300 metara. Kasnije je premestio lokal u blizini ali od srednje nisam bio tako da ne znam ni da li radi jos.
Mislim da jedino uspevaju na takvim super lokacijama, ovi sto iznajmljuju i mozda neke oldskul igraonice.
Kombinacija sa rodjendanima za decu i 360/kinect je dobitna. Covek iz naselja vec par godina uspesno vodi biznis.
Jedino gde ima zarade sto se tice igraonica i ostalih LAN i internet mesta su Azijska trzista. Sto se tice solidne opreme moguce je da imaju i nekakve sponzore koji im daju vecinu komponenti.
Naravno ako govorimo o domacoj sceni, najverovatnije su to ostali samo ljudi koji zele to da rade. Zato sto je internet i online igranje unistilo celu tu scenu.
Dobro, kao i u svakom biznisu najjaci su opstali, zahvaljujuci esportsu, ali sve se to koncentrisalo tamo, i nema vise fazon igraone na svakom cosku.
Da bi napravio racunicu isplativosti ne mozes samo da uzmes cenu kompova i sata za igranje, ima tu milion troskova (knjigovodja, plate radnika, racun za struju, igre licence odrzavanje zamena periferija obavezan reket itd).
Opstaju i igraonice po selima i malim mestima. Tamo ljuidi vole da se druze, svi se znaju, a to je jako bitan momenat za drzanje igraonice, stalne “ekipe”, lokalni nolajferi, decurlija koja bezi iz skole.
Ne znam za te dodatne aktovnosti, tu gde sam ja radio probali su da naprave kafic i to je bila greska jer okuplja potpuno drugaciji sloj ljudi, pogotovu kada se sluzi alkohol, pa krenu narodnjaci, jbg sa tom nekom pricom gazda se ubija od para ali ne kombinuje se to dobro sa igraonicom. Iznajmljivanje ajde, to moze.
3D na fontani ubija, uvek je pun, a sat je oko 200 dinara. Svi igraju wow lol dote i te pizdarije, i na ps4 fifa\pes barca real… Ko zna koliko dnevno uzmu para…
Ako ti je iskoriscenost opreme daj boze 50%
Prijatelj moj je drzao igraonicu u NS dugo vremena i to jednu od vecih ali je pre nekih 8.godina video da tu nema para i sve okrenuo i napravio Bit coin farmu. Sad ima farmu sa preko 400 kartica za mining. Dok sam bio mladji bili su tu zanimljive te partije DOTE ,CS i LoL-a i ostalih okrsaja u Lan MP sad mislim da je jako tesko tu nesto napraviti i neku kintu zaraditi. Ubi te amortizacija i stalno budzenje kompova.
Koja igraonica?
Aca – igraonica World Net.
Ja sam svoje detinjstvo proveo u tom sklonistu haha
A kako funkcionisu ove nove igre po igraonicama danas…? Ja sam pola svog zivota proveo u igraonici, uz stari Battlefield, Cs, Half Life itd, itd. Ali mi nije jasno kako sve to radi danas u smislu, da li npr taj novi Battlefield 1 ili CoD mogu da se igraju u lan multiplayer-u kao pre - ono kreiras mapu, svi se nakace i cepaj, ili svi oni moraju da igraju online…? Ispao sam iz te price, u nasem gradu vec duga nema ni jedne igraonice, a voleo bih da odem sa cimerima tu kod Vuka da isprobam neke novije naslove ako ih ima.
Ovde recimo imas 6 accounta za Battlefield 1, Isto toliko za COD. 10ak accounta za CS:GO…6accounta za GTA 5 itd itd…u sustini oni ti obezbede account za MP igre…a SP je verovatno crackovano…
Mislim da vecina igara nema vise lan multi mada mozda moze da se hostuje neki private match, al da to opet ide preko interneta a ne kroz lan (hostujes sesiju sa passwordom).
Nisam jedno 10 godina krocio u igraonicu nti me nesto privlaci pogotovu ne ako je 200 din/h. Ne kapiram ko im uopste placa te cene i zasto. Za konzole ajde podelis na dva ako igras sa ortakom.