Kad nestane struja

Ovako, ima nesto sto me muci…
U toku igre ako nestane struja, (ili sve jedno kad je upaljen box), da li moze prilikom nestajanja da izgori nesto, hardwer ili slicno?

Odgovor je NE.Kvar ti moze nastati jedino u slucaju,strujnog udara,tj povecanja napona u jednom trenutku na mrezi ili “blic” nestankom pa ponovnim dolaskom napona u razmaku od nekoliko sekundi a da ti recimo ne iskljucis na vreme napajanje iz struje.Dakle prvo sto bi ti bilo na udaru je strujni adapter.E sad jedino sto bi izgubio a da ti je trajala igracka sesija u trenutku udara,je trenutni status u igrici i mozda trajni corupted save fajla…:slight_smile:

A da li bi npr. UPS vredeo, za svaki slucaj?

E sad mi reci,zbog cega taj tvoj strah.Jeli zivis u kraju gde je nestabilan napon ili sve samo,predostroznosti radi?

Mislim da je umislio da ce se nesto desiti xboxu, pazi ako si dobre srece i grom moze da ga udari(sala). Nema potrebe za tim!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Stvarno je nestabilna struja… Danas triput nestajalo…

verovatnoca da ce ti xbox riknuti od nestanka struje je slicna onoj verovatnoci na tvom avataru.

Nece se nista desiti…meni se jednom desilo da mi nestaje i dolazi struja u pola sekunde (komsija poceo da drnda moj osigurac jer je bila preglasna muzika ), al bio sam na kompu, a on je jos uvek citav :smiley:

**@zippo:

**Sam nestanak struje, kao što ti je već rečeno najverovatnije neće napraviti nikakav problem sa Xbox-om, u hardverskom smislu (ako nisi snimio igru na vreme, možda ćeš morati da igraš nivo ispočetka). Međutim, nestanak struje može (i ne mora) biti praćen promenom napona koji može oštetiti na prvom mestu - napajanje.

Slična priča i što se kompa tiče. Međutim učestalo nasilno gašenje računara može da ošteti hard disk i da mu napravi loše sektore, ne znam da li isto važi za interni HDD Xbox-a.

Dakle, ono što realno može da napravi problem je _**promena napona **_koja se može desiti i bez da struja nestane - kao kad ti sijalica u lusteru treperi i slično. Takođe, dolazak struje može da ošteti bilo koji elekstrični uređaj (jer je tada veća šansa za lošim naponom) - tako da, kad ti nestane struje - isključi napajanje iz zida i ne uključuj dok se struja ne vrati.

UPS može da reši problem nestanka struje. Ima bateriju u sebi koja će Xbox-u omogućiti da radi još neko vreme (uglavnom par minuta) nakon nestanka struje. Međutim, **UPS nije svemoguć **kad je u pitanju nestabilan napon! UPS može da _ispegla _male razlike u naponu i na taj način zaštiti uređaj, ali ako su te promene prevelike - onda te eventualno može izvući neki veoma skup UPS na kom je naglašeno da može da izdrži velike promene napona ili neki stabilizator.

Imao sam UPS 2 godine zbog PC-a, ali je meni problem nestajanje struje a ne nestabilan napon i UPS je odradio sve kako treba. Međutim, prijatelj koji se bavi elektronikom mi je objasnio da UPS nije baš svemoguć za promene napona.

Što se udara groma tiče, to je definitivno najveći problem. Ne mora grom da udari ne znam koliko blizu tvoje kuće/stana da bi Xbox pregoreo (tad ni UPS ne pomaže). Može da bude na priličnoj razdaljini - ovako je mom burazeru riknulo sve na PC-u osim hard diska! I mnogo veći problem za grmljavinu jeste telefonski kabl (za internet). Dakle, kada grmi - osim što sve treba da izvadiš iz struje, obavezno iščupaj i telefonski kabl koji ide do modema (ako si korisnik ADSL-a). Tada si uradio sve što je do tebe…

ps za PC znam provereno, pretpostavljam da slično važi i za Xbox - oštećeno napajanje (ne mora biti skroz mrtvo, može čak i da radi ali da tu i tamo PC ponekad zakuca ili se jednom u par dana sam ugasi) može oštetiti gotovo svaku komponentu PC-a zbog loše struje koju šalje…

Sve je lepo objasnjeno. Ali ne vidim zasto bi bilo drugacije za xbox nego za bilo koji drugi elektronski uredjaj i poentu ove teme. Naravnod a moze da crkne, kao i sve ostalo.