Jujutsu Kaisen: Cursed Clash Recenzija

Jujutsu Kaisen… ime koje nikada nisam čuo, i kada sam dobio igru za review, nisam pojma imao šta da radim sa njom. A onda sam se setio. Par dana pre toga, klinac moje devojke mi je pričao koje Anime sve gleda i sećam se da je ultra brzo izgovorio ovo ime, a ja sam zapamtio samo kaisen, tako da sam skontao da je o tome pričao. Igrom slučaja, samo par dana posle tog razgovora je izašla i igra, te sam pomoć što se tiče opisa, imao sa njegove strane. Sada ja još uvek nisam upoznat sa Animeom, niti iskreno imam želju da ulazim u dubine toga, jer je to rupa bez dna, ali sam shvatio, da on nije bio toliko oduševljen igrom, iako je pre nego što smo videli šta je zapravo ona, bio oduševljen idejom da Anime koji on gleda, se pojavio i kao borilačka igra.

Priča je ispričana poprilično čudno, kako sam čuo. Igra priča istu priču kao Anime, ali za razliku od Animea, ne prezentuje je na najbolji način. Bolje rečeno, ne trudi se da kvalitetno prenese o čemu se radi. Dok sam gledao sinematike, ako tako mogu da ih nazovem, stalno sam pitao šta je ovo, šta je ono, jer mi je trebalo objašnjenje, jer u story modeu, ništa nije lepo objašnjeno za nove igrače. Dok je za njega bilo sve nekako poprilično loše prenešeno, delovi i odlomci iz nečega bez detaljnog objašnjenja, koje ja nisam razumeo, dok on jeste, ali sa naznakom da ne postoji ništa više što je moglo da produbi priču iz animea. Iskreno mislim da je ovo propuštena prilika da se novim igračima približi anime i zaintrigira ih da je gledaju, dok za stare igrače u smislu da ništa novo nisu naučili već šta nisu znali.

Jujutsu Kaisen je 3D brawler, borbena igra koja se odvija na jako velikim mapama koje su često slojevite. Nekada to može da bude samo fudbalski teren, dok nekada se možete naći u zgradi gde možete rušiti zidove i uništavati sve oko sebe, ne samostalno, već bacanjem vaših neprijatelja. Sada tu postoji nekoliko stvari koje je potrebno napomenuti. Jujutsu Kaisen Cursed Clash nije 1v1 igra kakvom su se neki igrači nadali, već se radi o 2v2 borbi, i upravo zbog toga je i mapa te veličine, kako bi mogli da se kreću sva četiiri igrača slobodno i planiraju svoje napade. Tu je skok, dash, udarci i sve ostalo, ali kao i u animeu, obični udarci ne čine nikakav damage protivnicima i ovde dolazimo do dela mehanike koja se meni iskreno svidela.

Da bi krenuli da pravite štetu protivničkom igraču, morate da napunite Cursed bar, jer kao u animeu, likovi mogu da šamaraju druge samo sa cursed napadima. Što znači da prvi deo borbe je mlaćenje jednog drugog bez bilo kakvog skidanja healtha, ali poenta je u tome da budete što aktivniji i što agresivniji kako bi prvi mogli da zadate udarac kojim ćete neprijatelju ustvari skinuti health. Ovo vas tera da planirate kako ćete napasti, da gledate kada je potrebno da uradite napad i kada je potrebno skočiti nekome na kičmu kako bi ga što pre porazili kada vam se cursed bar napuni. Mada tu postoji jedan problem. Iako je ova mehanika poprilično interesantna, zanimljiva, drugačija nego ostale igre, tu ima deo koji se jednostavno kosi sa svim ovim, a to je pomenuta veličina mapa. Sada skroz razumem odluku zbog četiri igrača na njoj, ali jako jako često posle određenog udarca vi lansirate protivnika i jednostavno ne možete da ga dohvatite kako bi nastavili kombo niz, što znači da vam se sporije puni cursed bar. Ovo se prečesto dešava, a pored toga, teško je povezati poteze čak i kada je neprijatelj lansiran blizu vas, jer animacija nekada zakoči, spreči igrače da odrade niz kada je potrebno i kada bi to trebalo da je moguće. Upravo zbog toga, ovaj deo je, pa ne tako sjajno napravljen.

Vidi se da igra nije imala ili preveliki budžet ili da jednostavno nije dosta vremena uloženo u nju, jer ove mane u toku borbe nisu nešto šta bi trebalo a se deava i verujem da može da se popravi, ukoliko Bandai Namco odluči da popravlja ovaj naslov u budućnosti. Pored toga, animacije likova, u borbi mislim i kada sve funkcioniše, izgledaju totalno anime i može se izvesti gomila udaraca koji sjajno izgledaju. Dobra stvar je to što svi likovi koji su prisutni u igri imaju drastično drugačiji stil borbe, tako da vam neće biti dosadno, makar ne na početku, da skontate sve napade, naučite ih i koristite ih u borbi. Mada i kada su likovi u pitanju postoje neke mane, a to su likovi koji su ubačeni u igri i oni koji nisu. Bolje rečeno, kako sam saznao od svog mladog saradnika, neki poprilično bitni likovi iz animea nisu ubačeni, iz ne znam kog razloga, niti je objašnjeno preko story modea niti ima bilo kog smisla, dok su ostali, koji su sporedni i ne tako bitni za radnju tu. Najavljen je Season Pass ali za sada nisu objavili da li će bilo koji novi likovi nastupiti u igri, iliti bolje rečeno, likovi koji su već trebali da budu deo igre od početka. Ovo je bilo veliko razočarenje za mog mladog saradnika jer je očekivao da vidi Mai, Momo, Mivua i Noritošija ili tako nešto. Pored likova koje fale, u igri postoje celih šesnaest njih, ali kao što rekoh, dobra stvar je to što su oni koji postoje, poprilično kvalitetno odrađeni, u smislu raznolikosti poteza, izgleda, animacija i svega ostalog. I da još jedna bitna informacija. Likovi u igri su iz Sezone 1 i Jujutsu Kaisen Zero animea, verujem da će to značiti nekim ljubiteljima ovog naslova.

Probali smo i online komponentu ove igre i ona je bila hit & miss što bi rekli. Iako net nije bio problem, makar naš net, igra je umela da se zakoči u određenim trenucima iliti bolje rečeno da poprilično laguje dok smo pokušali da šamaramo neke japance u toku meča. Ovo nam jeste ubilo užitak, ali sa druge strane, nekada je sve radilo kako valja i tada je bila super zabava i dosta osmeha. Šteta je što je online nestabilan, makar sada na početku, jer iako igra ne zahteva taj frame perfect gameplay, nekada kada se nadate da ćete zakucati nekoga u beton ili lansirati među zvezde se to ne desi jer on izlaguje kada je to najmanje potrebno, mislim nikada nije potrebno ali postoje oni trenuci kada to jednostavno nikako ne bi smelo da se desi.

Iako ja nikada nisam gledao anime, igra mi je delovala poprilično zanimljivo, interesantno, mada grafički ne izgleda kao da je izašla 2024 godine. Borbeni sistem se meni jako svideo i mom mladom saradniku, što je svakako plus, ali varijacija nivoa, dizajn istih i ne tako fluidan gameplay zbog nemogućnosti vezivanja određenih poteza je nekada umelo malo da ubije to uživanje kod nas. Na žalost mišljenje mog saradnika se ne razlikuje toliko od mog, a njegov najveći žal je za likovima koji nedostaju i odlukom da ih verovatno neće videti u ovoj igri, po poslednjim vestima. A to jeste propuštena prilika, jer ako fanovi animea nisu zadovoljni ovom igrom, šta bi onda trebalo da kažu oni koji se razmišljaju da li da je gledaju.

Generalno gledano Jujutsu Kaisen Cursed Clash je moj prvi dodir sa ovim animeom, i na žalost, ne tako dobar, sem zanimljive mehanike i raznolikosti poteza, izgleda i animacija kod lika, ali nadam se da će nekako uspeti da sve srede, makar stvari koje se mogu srediti kako vreme odmiče, ako ne, uvek postoji šansa da izađe nastavak, valjda, nadajmo se, makar zbog fanova ovog animea.

2 Likes