Izlazi nova konzola---ouya----android platforma!

Ako još uvek niste pročitali ništa o popriličnom uspehu koji je OUYA koncept postigao kroz “crowdfunding”, predstavljamo vam Android konzolu za video igre.

Ima nečeg posebnog u igranju video igara na velikom ekranu TV-a, dok sedite na podu, očiju zakrvavljenih od nespavanja i gomile pređenih nivoa, a surround sound ispunjava celu sobu. Sećanje na odrastanje? Pucačine, platforme, sportske igre…jednostavno izgledaju bolje i veće na TV ekranu. Ako uzmemo u obzir da su danas i ti isti ekrani mnogo bolji, sa kvalitetnijim zvukom i slikom i da postoji mogućnost da inovacija, kreativnost i eksperimentisanje dođu na taj veliki ekran, čini se da OUYA nudi fantastičnu budućnost za video igre.

OUYA predstavlja novu igračku konzolu za TV, koja koristi Android. Developeri će imati pristup OUYA open design sistemu, kako bi mogli sami da kreiraju igre. Najbolje od svega je to što kontroler, konzola i interfejs idu zajedno u jednom cenovno vrlo pristupačnom paketu i što bi sve Android igre trebalo da budu besplatne. Štaviše, OnLive je ovih dana objavio da će podržati ovaj koncept, što bi značilo da će vam OUYA pružiti priliku da igrate i igre sa PC-ja i AAA konzola iz velike virtuelne biblioteke OnLive-a. Ova saradnja znači da vam ne treba nikakav moćan hardver zato što se sve igre stream-uju preko vaše internet konekcije i da ćete, pored TV-a, moći igrati igre i na bilo kom kompatibilnom uređaju, uključujući većinu Android smartfona i tableta.

Ovo sve zvuči prilično zanimljivo već samo po sebi, a dodatna zanimljivost je i to što je ljudima koji stoje iza OUYA-e bio cilj da preko kickstarter-a, najveće svetske platforme za finansiranje kreativnih projekata, prikupe 950 000 dolara kako bi njihov projekat zaživeo onako kako su zamislili. Međutim, zahvaljujući donacijama raznih ljudi koji podržavaju ovu ideju, 11 dana pre isteka roka za prikupljanje sredstava oni su malo premašili željenu cifru, sakupivši više od 5,5 miliona $.


IGN News - The Ouya Unveiled - YouTube

Konzola bi trebalo da ima četvorojezgarni procesor Tegra 3, 8 gigabajta prostora za skladištenje podataka i trebalo bi da je pokreće Android 4.0. Sliku bi prikazivala na običnom televizoru, a uz konzolu bi trebalo da stignu i kontroleri nalik onima sa Xboxa, ali je tu i ugrađeni touchpad za igranje igara predviđenih na mobilnim platformama.