iPhone vs Android phone

Ima li neko neki argentina-type hack da se kupi iPhone 17 Pro povoljnije?
Kod nas skupo brate, ne daje mi se 1500e.
Znam da je u Americi jeftin, al’ nemam nikog da dolazi odatle pa da mi donese :rofl:

Ušteda ti je sve ukupno 40.000rsd ako odeš npr za Keln, uzmeš ga, zatražiš tax free i vratiš se.
Uračunao sam ti tu i povratnu kartu, al nisam siguran kolko si zaintersovan da letiš :grin:

Imaćeš samo limitacije u smislu garancije u drugoj godini, jer Apple iz nekog razloga za iPhone ima tih medjudržavnih restrikcija za garanciju u drugoj godini…

1 Like

Uzmi na rate preko mtsa :grinning_face:

Zar ne moras da se vratis u prodavnicu posle po pare? Ne mozes tek tako manje da platis. Mislim da moras da odes po uredjaj, platis punu cenu, na carini trazis papir za povrat poreza, i onda opet moras da se vratis u prodavnicu i da uzmes povrat.

Kupujem često iz Apple Store-a u Kelnu.
Potrebno ti je samo da imaš pasoš sa sobom i sve na licu mesta urade :grinning_face:
Koriste Global Blue aplikaciju i čitav proces je online.

3 Likes

Vidim i nemačka i švica su slične, kad refundiraš porez izadje te telefon oko 1120e kod obe.

Platiš punu cijenu pa ti vrate pare ili odmah platiš umanjenu cijenu bez poreza?

To je dobra prica. Ne znam dal ima tako neka varijanta za Italiju. Idem za 2 nedelje pa se to moze iskoristiti onda

Platiš punu cenu, oni ti na osnovu pasoša daju tax free papir koji ti skeniras u Blue aplikaciji i za par dana ti novac bude na računu.

Heads up samo ako su vam ruski pasoši, to ne primaju :sweat_smile:

Važi, samo je bitno da odeš u official Apple Store, svi su ljubazni i fini i već su navikli da to ljudi rade, nemoj da ideš u premium reseller-e.

1 Like

Moraš li ovjeriti taj papir posle na carini ili nešto, ili sve završiš u apple storu?

Znam na šta misliš, nikakva overa ti ne treba. Zato ti Apple Store traži pasoš da sve kroz sistem odmah odrade.

Šta god da sam drugo kupovao u inostranstvu retko sam tražio tax free jer me mnogo mrzi da popunjavam i šaljem ono na aerodromu/carini dok su oni u Apple-u baš lepo ovo digitalno odradili.

4 Likes

Hvala na pojašnjenju. Pretpostavljam da je isto za bilo koji appleov store jer ja kanim kupovati u Beču.

To za porez vam vazi za sve proizvode ako radnja to podrzava. Pa sta mislite ovi iz Madjarske sto svercuju od cega zive. :grin: to je najjaca sema.
Samo trazite znak u bilo kojoj radnji u svetu ili prosto pitate. Ali ako vidite ovaj logo to je to.

2 Likes

Ma nisam mislio na to, nego da sve završiš u prodavnici. Obično moraš na aerodromu podnijeti obrazac na ovjeru i pokazati to što si kupio. Tek onda ti novac liježe na račun.

1 Like

@kiboli98

• zar global blue ne uzima dodatno fee oko 10%
  • koliko onda izadje telefon sve ukupno sa global blue
  • kad izlazis posle iz Kelna i ulazis u Srbiju, kako transportujes telefon, bacis kutiju?
  • da li su svuda cene iste, i procedure, nece nesto da me smaraju retardirani Italijani u Rimu npr? Nekako mi je ovaj tvoj Keln isproban i Nemci su sigurno profesionalniji

Uzima. Brzinski sam izračunao uštedu sa sve tom provizijom od 10-15% :grinning_face_with_smiling_eyes: Ali proveri. To je svakako minimalno nešto ugl.

Iskreno, uglavnom ih ne zanima. Raspakuj ga samo i aktiviraj, kutiju stavi na dnu kofera. Mnogi ljudi imaju i poslovne telefone sa sobom, tako da ih to baš i ne zanima… jedino ako krijumčariš 10 telefona to bi ih već trigerovalo.

Pa pazi, nemačka jeste u neku ruku razvijenija, ali svakako ništa ne košta ako ste već na letovanju/odmoru da pitate da li odmah skreniraju pasoš ili ne?

Moje iskustvo je da čim primete da si stranac (pričaš na eng umesto nativnom jeziku zemlje) odmah ti ponude tax free proceduru.
Samo nikako reseller prodavnice.

2 Likes

Koliko je to cena u EUR?

Pa ako ti je povratak novca 191€, Blue ti uzme 10-15%, onda mu to dodje 160-172€.

Prvi testovi za Air su neverovatni :open_mouth:

Sve sve, al kad je čekićem krenuo da lupa… šta bre?!

1 Like

Inače razlika između iphone 17 pro max kupljenog u EU i USA skroz nešto sitno, tipa 450€… :rofl:

1 Like