IPhone 5s pitanje

Trazim ovaj telefon ali bih ga kupio polovnog. Tako da mi recite na sta da obratim paznju, jer nikada nisam kupovao polovne telefone.
Sta je iCloud zastita i sta ona radi ako se ne otkljuca? Kako mogu da proverim dal je original telefon, tj da li postoje neke kopije? Sta je IMEI? Sta jos sve da gledam na njemu, posto sutra treba da se vidim sa kupcem? Trebaju mi hitni odgovori.

Ako je telefon ostao zaključan na iCloud nećeš moći da ga koristiš za pozive i slanje poruka, jednostavno ćeš dobiti iPod (ima način da se delimično zaobiđe ta iCloud zaštita da barem ubacuješ muziku, mada ni to nije sigurno). Ako je tel zaključan na iCloud moj savet ti je da ga ne uzimaš nikako! Što se ostalog tiče, posmatraj ivice telefona u potrazi za malim ogrebotinama, to moze biti pokazatelj da li je tel padao ili ne, mada to sigurno već znaš, ipak je polovna roba; tel možeš proveriti lako da li je fejk ili ne ulaskom u settings > general > about; tu ćeš naći sve relevantne informacije o telefonu, uključujući i serijski broj telefona, kao i podatke o sistemu i verziji istog; naravno, na ios uređajima nema niti će imati android sys, pa ako vidiš da piše kitkat ili bilo koji drugi android sistem, zaobilazi! Takođe sam ubeđen da ćeš samim promatranjem telefona moći da uociš da li se radi o originalu ili ne - jer nema dobrih kopija apple telefona, posebno ne kada je sistem u pitanju; pogledaj par video snimaka/video recenzija o tom telefonu i upamti neke upecatljive osobine kako bi lakse raspoznao da li je telefon original ili ne, u zavisnosti od toga da li telefon koji želiš kupiti zaista poseduje tu osobinu ili ne. Hope this helps.

Znaci li to da ako je zakljucan na ICloud sistem da je telefon kraden ili izgubljen?

Poprilicno je lako razaznati fake od originala. Obratis paznju na dugmice, lock mu je gore desno, volume buttons sa lijeve strane, displej mora da bude ostar i da ti ne izgleda pixelated, kamera takodje, U kopije trpaju bas lose ekrane i losu kameru pa je lako prepoznati. Takodje izrada telefona, 5s je od aluminijuma, kopije obicno nisu, lako je razaznati.

Ako je telefon iCloud zakljucan, bukvalno imas brickovan telefon koji

1. ne moze proci inicijalni setup bez originalne sifre korisnika koji je upalio iCloud lock
  2. ako je prosao inicijalni setup, ne mozes da dodas svoj account, sto dalje znaci da ne mozes da instaliras aplikacije i slicno, dakle glorified web-browser

IMEI ti je 15cifreni broj koji je unikatan za svaki uredjaj, imas razne IMEI check alate gdje uneses broj i vidis sa kojim uredjajem tacno baratas. iPhonei imaju i poseban serial koji takodje mozes da provjeris na slican nacin.

Sve u svemu, jako je tesko da se mozes za*ebati i kupiti fake, ako budes imao priliku koristi telefon 10ak minuta ( youtube, browser i slicno ) da vidis koliko ce baterija da posrce za taj period, da znas da li je deteriorisala mnogo. To je otprilike to.

Ako sam nesto pogresio ili ima jos sta, javice se vec neko.

U 90% slucajeva, da. Kao sto loodacha kaze, najbolje da to ne uzimas.

Posto nisam uopste upoznat sa Iphone telefonima, sta znaci to otkljucan ICloud? I sta npr ako je prvi vlasnik vec stavio svoj user i sifru (i prodaje svoj mobilni), jel moze da se promeni njegov user, tipa on je stavio 0000 ja stavim posle 1111?

postoje 2 stanja : iCloud unlocked i iCloud locked.

zakljucan iCloud - znaci da je kraden ili izgubljen, nemas od njega nista, ne kupuj
otkljucan iCloud - normalno stanje iPhone-a, mozes da kupis

https://www.icloud.com/activationlock/

na tu stranicu mozes da uneses serial ili IMEI i odmah ce da ti izbaci da li je zakljucan ili ne.

edit : i da, ako je otkljucan, tj normalan, mozes da mjenjas sta god hoces, resetujes telefon, uneses svoj account ( ili napravis novi ) i to je to, radis sa njim sta hoces… ako je zakljucan, nece ti dati uopste da uneses novi account nakon reseta, trazice password korisnika koji je izvrsio zakljucavanje ( od koga je vjerovatno ukraden )

dakle , ako uvidis da je sa telefonom sve ostalo ok, kazes frajeru da si voljan da kupis ako pred njim odradite reset ( u settings nadjes to )… ako prodje reset ok, to je to.

Odgovor koji mi bas treba, na mestu! Nista od ovog lika, zakljucan je iCloud, iz sumnjivog naselja tako da ono, od njega nista. :wink:
Idemo dalje.

Elegantno ga zaobidji ( osim ako ti ne ponudi da on tebi plati i da ti telefon :stuck_out_tongue: ) i nastavi sa potragom. Sretno :smiley:

Da se nadovezem sa par pitanja u vezi tog iCloud locked tj unlocked…

Sve zivo sam procitao i odradio, ali ne razumem jednu stvar, meni sada recimo ukradu tel, pa lopov moze sa njim da radi sta hoce iako je moja mejl adresa navedena na iCloud nalogu… Moze da kuca poruke, moze da obavlja pozive, koliko ja vidim?! Ako odem na icloud.com sa pc-a i prijavim lost iphone to samo vazi ako se lopov prikaci na net jel? A sta ako se ne prikaci na net?

Ili hocete da kazete ako izbacim svoju karticu i ubacim neku drugu, on ce tog momenta postati zakljucan, to je fazon?

Koliko ja razumem taj iCloud i lock/unlock foru, čim prijaviš da ti je telefon ukraden, iCloud zaključava tvoj telefon - serijski broj telefona (IMEI) za koji se vezao tvoj profil. To kada se desi, on može da se slika, dobija samo meni za pokretanje telefona, onaj prvi meni, sa Hello ekranom, ali čim dođe do stranice za unošenje email-a i password-a, tu se odmah pojavljuje tvoj email, nije moguće uneti drugi; znači može da se slika. Znači i ako ga ukrade, čim ti deaktiviraš telefon putem iCloud-a, njemu ništa neće biti dostupno. Sad za net i oflline nisam siguran, ali ukoliko ti lopov ukrade tel - on će probati što pre tvoj profil da skloni, tel da reset-uje, a za sve to mu treba net. Karticu ugasiš kod operatera, zaključaš mu iphone i još možeš putem icloud-a poruke da mu šalješ, da ga zezaš. Znam da još nisam naišao na ukraden apple telefon a da je isti otključan; znači ili je sim free i sve je ok i cena je basnoslovna ili je icloud lock i košta 100 eura (iphone 6) - jer može valjda samo za delove da se koristi, i to ne ceo, valjda samo ekran i par delova može da se iskoristi, čitao sam da ne smeš matičnu da prebacuješ i sve delove telefona koji su vezani za memoriju, operativnost i rad telefona, sve je to zaključano na icloud i na svakom telefonu će biti zaključano.

Važna napomena: Moraš aktivirati Find my iphone aplikaciju, jedino preko nje možeš zaključati (i pratiti) svoj iphone, u suprotnom ništa od zaključavanja telefona.

Edit 2: Nađoh odličan video koji pokazuje kako se brzo i lako zaključava iphone putem find my iphone aplikacije tj putem icloud-a:

Jesi siguran :smiley:

Dal si sam odgledao video koji si okačio? Znači, sve što se ovde dešava jeste da lik zaobilazi (na jedvite jade) par blokada, kako bi koristio telefon od 600 eura kao low range tablet sa kineskog tržišta. Znači, net, sat (omg, može da se koristi sat na zaključanom telefonu, to je to :lol:) i još par za****ncija. Plus sve to ide Jovo nanovo svakog puta, opet unosiš šifre za sve sajtove i sve, nemaš čak ni opciju da ti te informacije sačuva. Ne zameri, poprilično sam sarkastičan, a opet ne bih da te uvredim, ali istina je da ja još uvek nisam naišao na potpuno otključani ios telefon. Drugo, u današnjem svetu gde ljudi plaćaju 100 eura za potpuno solidan telefon sa kojim možeš sve da radiš bez ikakvog problema i straha neko će da se pati kako bi “otključao” ukradeni iphone, sa kojim opet ništa ne može da radi? Znači sve ovo što on koristi su sitnice, opet ne može da pristupi podacima, čak ni notes ne može da otvori, interfejs mu nije dostupan, zaključak: može samo da se slika, a upitno je može li te slike ikako da prebaci.

U pravu si al to je samo pocetak.Nemoj da mislis da to nece kad tad biti skroz razbijeno.Danas mozda samo par tih funkcija al “sutra” ce biti sve :wink:

Druže ovaj nivo zaštite koji ne može da se razbije je od ios-a 7, koji je izašao 18 Septembra 2013. godine i od tada imaš samo ovu opciju. Ništa se na tom polju nije promenilo, a izgleda kao i da neće. Ispadam neki fanboy tu, ali upitaj se - što FBI traži preko suda od Apple-a da otključaju jedan njihov telefon, tj. da im obezbede softver za to? Da su mogli to sami da urade, zar misliš da ne bi? Ja sam imao priliku da radim sa jednim čovekom iz Ajove, koji mi je rekao: “Čim vidim 4s telefon, znam da ne mogu nikako da ga otvorim”. Inače, lik se bavi kompjuterskim nadziranjem, audio i video praćenjem i hapšenjem narko dilera, preko 3 miliona dolara je do tada (to je bilo pre više od godinu dana) uspeo da zapleni. Apple je tata po ovom pitanju.

Nada umire poslednja i ja i dalje verujem da ce nekad to biti provaljeno jer 100% sigurnosti u neku zastitu ne postoji :slight_smile:

Moze da se plati pa se skine sa apple servera 100% cena oko 200€, sto se tice tog softwareskog skidanja, prevari se sistem ali se desava da ostane pravi icloud account pa kada skines svoj i uradis reset telefona na fabricko vrati se pravi koji je bio i brick :slight_smile: zakljucan.

Za te pare se retko sta isplati uraditi.Jedino ako nadjes neki uredjaj za smesne pare pa onda imas racun

Imam ja nekog poznanika sto to radi ali iako ga znam ne znam jel bi mu platio… 140 eura ispadne zakljucana sestica plus das jos za otkljucavanje, nemam pojma… Mada jos i on uci, meni kao laiku je objasnjavao kako radi, ima neka 3 koraka i prva dva relativno lako prodje ali kod treceg zapinje…

Janne radim sa hackovima, nego sa serverima posalje se ljudima koji rade u apple email na koji je zakljucan i i jos neke informacije i oni ga obrisu direktno sa apple server-a. Imam i jeftinije skidanje ali pitanje da li ce proci.

Posalji mi na PM da vidim te softwareske metode, to je rizicno greskom moze icloud lock da se aktivira?

Poslacu samo da mi on to strucno navede da se ne blamiram napamet :smiley: Pitacu ga bas.