Internacionalna kupovina, Amazon, Ebay i sl. iskustva i saveti

(Pretraživao sam teme ali nisam našao nešto direktno vezano samo za ove stvari, ako sam nešto omašio obrisaću temu :slightly_smiling_face: )

Dakle kakva su vaša iskustva sa ovakvim stvarima? Vidim da dostave na Amazonu i eBay-u nisu nimalo naivne i nekad iznose više od samog predmeta koji poručujete. Da li je neko poručivao nešto sa ovakvih sajtova po našim regijama i kako ste prošli što se tiče naplate dostave, stanja predmeta koji ste poručili, možda bili prevareni ili niste paket ni dobili…

Vidim mnogo dobrih stvari (licenciranih, originalnih, ne mislim na sitnice sa Ali Express-a) kojih kod nas nikako nema u nabavci ili su jako retke pa kod nas odvrnu cenu i gomilu puta uhvatim sebe da bih poručio nešto ali nemam nikakvog iskustva kako funkcioniše dostava, naplata dostave, da li naši kuriri dodatno uzimaju novac pri dostavi, da li se plaća neki porez ili šta god. Da li dostava varira od vrednosti paketa nezavisno od veličine ili obrnuto, da li vas pozovu telefonom kad to stigne ili samo ostave pred vratima ili u pošti…?

Takođe da li se prođe jeftinije ukoliko neko “od preko” preuzme vaš paket pa vam naknadno prosledi na vašu adresu. Hiljadu pitanja, ali nigde nisam dobio neke konkretne odgovore, pa kontam da sigurno ovde ima kolekcionara koji imaju nekog iskustva i saveta da podele za nas neuke ili možda čak neko nekom da učini iz inostranstva oko preuzimanja ako imaju dovoljno poverenja među članovima na ovom forumu. I da li je uopšte sve vredno cimanja ili je prilično jednostavno nakon uplate itd, itd. :smiley: