Onda se spremi da daš toliko i za sve druge igre. Jer nisu ni drugi ludi ako vide da nekom prolazi prodaja od 100 dolara, a tamo neki Ass Creed, Fifa, CoD, Witcher itd, idu za 70. Pogotovo PS ekskluzive koje bi prve ispratile trend poskupljenja (ne kažem da nemaju razloga ali Sony bi tu uleteo klizeći).
Inače nešto čitao post gore o šerovanju igara itd, i mogu da se kladim da će u nekom trenu i ta share opcija da se sakrije iza nekog pay wall-a u vidu pretplate poput ps+ nekog tier-a ili šta god. Ne samo oni nego generalno kontam da je pitanje vremena kad će da udare restrikcije i na to i da zahtevaju novac od nas za stvari koje smo imali “free”. Počelo od Netflixa, sada se širi na druge pretplate polako i kontam da će u nekom trenu da stigne i ovde. Možda već u sledećoj generaciji konzola.
Nemoj molim te da mi poredis veliki Rockstar sa Ubisoft i ostalim bezveznim studijima. Rokstar se izrazava kada ima nesto da kaze. Poslednji put je to bilo 2018.i igra RDR2 koja i danas shije komplet industriju po svim segmentima filmskog, arhitektonskog i tehnoloskog izrazavanja. Za njihovu igru nije skupo ni 200 eura jer znas da igras nesto sto samo oni mogu da naprave i niko vise. Oni imaju problem da sebe prevazidju jer su postavili lestvicu visokooo. Da li verujete sta se nama sprema u decembru? Istorisjki momenat! Budimo svedoci istorije i uzivajmo!
S te strane moram da se slozim, cak i prematori GTA5 ima neprevazidjeno detaljan svet. Prakticno niko drugi nije ni dostigao, a kamoli prevazisao ono sto je Rockstar napravio pre punu deceniju. Bukvalno imas youtube kompilacije sta sve igra simulira, da ti pamet stane.
Onda preko toga ide gameplay koji izvlaci maksimum iz relativno jednostavnog recepta vozi-pucaj-kradi. Ne secam se da je ijedan sidequest bio mehanicki dosadan, a sve spakovano u otkacene price.
Kad u 2023. ovo uporedim sa Starfieldovim banalnim fetch-questovima i dosadnim likovima, place mi se.
edit – Mozda nije bilo jasno iz mojih hvalospeva, al htedoh reci – mislim da bi rockstar komotno mogao da ostavi sve sto su vec stavili u peticu i samo nalepi preko bolju grafiku s novim zapletlom, i dalje bi bila naprednija igra od 90% konkurencije danas. Toliko su bili ispred svog vremena.
Oni jako dobro znaju da su velika ocekivanja javnosti i fanova. Izdali su onu remester trilogiju koju su odradili apa drapa i bilI Zestoko kritikovani zbog toga. Sada se ne brinem jer znam da ce pomeriti granice i poruciti svima ko je TATA industrije. Zelim da ostanu dosledni i da izdaju igru samo za konzole ali tesko je to ocekivati i zaista bih bio iznenadjen (odusevljen ) ukoliko ne bude PC release day 1.
Čoveče, svaka ti čast kad imaš neku od igara za koju se ovoliko raduješ, i to iskreno mislim.
Nisam se toliko obradovao ni kad je AMD objavio frame gen za sve aktuelne grafičke
On topic, verujem da će im svet biti prepun detalja. Jedino me brine što je otišla nekolicina ključnih ljudi iz Rockstara, i što sve više prevladava PC kultura u igrama. Ali iskreno se nadam da ćemo dobiti GTA nalik onima što smo igrali pre toliko godina.
Nije da me brine jer nisam fan Rockstar-a ali kad sam odigrao skoro GTA 5 najviše mi se pored cutscenes svidjela satira. Nisam siguran da će u današnjoj političkoj klimi biti jednako oštri. Možda i hoće ali sjećam se da je Schreier pisao koliko se sama kultura promjenila unutar Rockstara. Vidjećemo. Ali za GTA da bude politički korektan, igra bi izgubila sav appeal.
Otkako je Dan Houser napustio Rockstar pre tri godine nemam neka ogromna očekivanja na nivou kvaliteta story telling-a. Biće pretpostavljam OK at best.
Ne da se radujem, nego sam euforican. cak sam pisoa mejl Games-u da poruce veliki broj fizickih kopija jer ce biti ogromna potraznja pa da ne budem na listi cekanja za preorder. Bez obzira sto sve kupujem u digitalnom formatu, ovu igru zelim na disku!
Ovakvu igru i treba uzeti fizičko izdanje na kojoj god platformi. Bilo je aktuelno da vice city npr. sad ko kupi digital ne dobija svu muziku jer je istekla “renta” za pojedine pesme. Isto mislim da je bilo priče i za IV sa standupom od ricky gervaisa i kat williamsa. Dok ako imaš disk ili narodnu verziju nema tih problema.
Ubija ceo vibe i setting samo kad pomislim na vice city bez billie jean i sl.
Bilo nekad, disk sada ne sadrži bukvalno ništa bitno, većina fajlova se skida sa neta, tako da ako isteknu licence, džabe ti što imaš disk, kad će igra kad ubaciš disk da se skida sa neta.
Upravo tako, za digitalne igre su bukvalno znalo jos od pocetka ps4/xbone generacije da je to buducnost, a GTA VI ce biti ogroman ako se odlucite za disk… uopste me ne bi cudilo da igra dodje na 2 BluRay diska (posto je max. Capacity oko 100gb za jedan)
E ovo je istina i ja mislim da upravo to koci video igre da postanu globalni medij kao recimo muzika ili film, upravo cinjenica da su i dalje preskupe i nepristupacne vecini ljudi ih sprecava da se kao umetnost i medij izjednace sa muzikom i filmom.
Mislim ta ogromna ulaganja u njih su samo izgovor za njihovu alavost, mislim i u film se ulozi desetine ili stotine miliona pa opet ga gledas po ceni jedne bioskopske ulaznice ili dodje na Netflix, ne naplacuju ti ga 100 evra.
Onda za neku prezervaciju ne gine nam pirat/emulacija i igranje na 1.00
Svakim danom za sve veće cene dobijamo manje. Ali hajd da ne hejtujem, i ja jedva čekam kao i rdr
@Fabrizio_Tagliano pa da, mada moze se reci da se i duze konzumiraju od filmova, koji odgledas za 2h, ali sa troskovne strane imas pravo, ako kosta isto da se napravi pitanje je onda sta je razlog.
Nije ni tako jednostavna racunica jer npr marvelov film odgleda 500 miliona - od toga oko 200 samo u USA, puta 10$ za kartu, pa ti izracunaj koja je tu zarada. Znaci da kosta karta 1$, opet bi bili profitabiln, trziste je 100x vece od video igara.
Gledano iz perskeptive vrednosti za novac, ako vrednost posmatramo iskljucivo kroz vremensku dimenziju, i ako prosecna AAA igra da bi se kompletirala traje 20x, onda ima smisla da kosta 10x vise tj 100$.
Dalje, priroda medijuma je takva da zahteva dosta vise ekspertize od snimanja filma - barijere ulaska su npr mmogo vise - film moze da snimi svako sa kamerom i par glumaca i kaskadera, malo poznavanja montaze, video igre su visoko sofisticirana zabava. S druge strane, uspesnu video igru i dalje moze da produkuje dvoje ljudi garazi, a film nema sanse danas.