Google I/O je main event u android svjetu i godisnja menifestacija koja se ne propusta. 2015 je predstavljena u Android sferi a sta nam donosi vidjecete u nastavku teksta :
**Android “L” **
Android L a po nekima i Android 5.0 prestavlja novu verziju Android OS-a koja nas zvancno ocekuje na jesen ove godine. Isto tako, ponosni vlasnici Nexus 5 i 7 (2013) sutra dobijaju nesta kao “early preview” L-a ali u kom obliku jos nije jasno. Da li ce biti OTA-a pa da korisnik sam izabere da li zeli ili ne, oblik image-a koji ce se instalirati preko komande “adb sideload” ili kao neki nevidljivi update ostaje da vidimo sutra 26.6.2014. Android L donosi jednu jako veliku novinu a to je zvanicni prelazak s Delvik-a na ART! Da, dobro ste procitali, temelji za 64bit procesore je postavljen, Tegra K1 procesor moze slobodno da izadje iz svoje pecine Naravno, tu je poboljsanje grafickog interface ali i same iskoristenosti ionako jakih GPU-a tako da nas L treba itetako iznenaditi i oduseviti (graficki). Baterija je uvjek problem zar ne? L je i na to mislio pa sad imamo ubacen i “Project Volta” koji puno obecava po pitanju baterije al opet ako imate ispod 2000mAh - dzaba vam sedam ovakvih projekata zar ne? Sigurnost je poboljsana ali je i korisniku data kontrola svega i jos veca sigurnost u obliku “Universal Data Control” Dalje, tu je nevjerovatnih 5000 API…sad je Google sam sebe premasio. ALI to nije sve, naravno, tu je BT 4.1 i camera burst mode. Ovu su neke stvari i poboljsanja. U nastavku teksta sve sto budete citali odnosice se direkto ili indirektno na novi OS jer Google tezi da svu vazu elektroniku uveze (chromebook, chromecast, phone, tablet, watch, glass i dr.)
Android Auto
Novi front je otvoren! iOS je vec plasirao svoje planove po pitanju ulaska na to trziste a sad je to uradio i Google. Jailbreak ili root automobila samo sto nije poceo pa cemo custom recovery-om utvrdjivati sta nam je s spelvrcnom, bombinom, cincilatorom, egerom i drugim mehanicarskim pojmovima. Salu na stranu, ovo je novo trziste koje tek trebaju da osvoje pa cemo imati sve blagodati pametnog telefona u automobilu, pricati s svojim mezimcem, izdavati naredbe, tako da sad imamo Siri i OK Google u nasem automobilu. Zanimljiv koncept, ceka se praksa.
Android TV
“L” donosi i Android TV. Da, ono o cemu se citave godine raspravljalo, davalo po raznim forumima savjeti google-u koji je pomno slusao i citao sad je ALIVE! Slicno kao i Fire TV, Android TV je pravljan i namjenjen za dnevni boravak! Stream svega i svacega, interface slican metro-u ali veoma jednostavan i zabava moze da pocne. Hmm ovo je gaming forum…Nemesis voli igrice…Android voli igrice…You see the BIG pictures?? DA, AndroidTV pokrece i IGRICE!!! Razor se odmah oglasio da ce na jesen ponuditi svoj set box koji nudi Android TV ali i igrice. Kakav ce biti gamepad ostaje da vidimo ali kakav god da bude - extra! Sony, LG, Sharp i Philips se pominju kao prvi koji ce u svoje 2015 serije televizora ubacivati Android TV. Sony…Play Now…4K…Android TV - nema godisnjih, nema vise nicega…“ljudi moji pa jel to moguceee”
idemo dalje malena…
Chromecast
Ta mala jeftina USB spravica sad dobija razna unapredjenja da je prosto “must have” za svakoga! Od sada pa na dalje, chromecast dozvoljava direktno povezivanje s telefonom, tabletom ili drugim uredjajima ali ne samo, recimo, YT vec bukvalno svega. Kao da ste HDMI kabelom povezali telefon s TV-om. Deminstriran je Google Earth i sve je jako fluidno i brzo. Sjecate se onih novi 5000 API? E pa neki od njih sredjuju latency, framerate i dr. Svaka cast
Android ONE
Stalno neki ONE-ovi zar ne? Navala u pm… Android one nije nista drugo nego low life, pardon, low cost Nexus phone. Em je ko desire 200 em se ne znaju specifikacije. Kladim se da ce biti MediTek SoC i to onaj sto kad mu posaljete SMS-om znak # on se zabezekne pa se restartuje. Kako je dr. mr. Sundar Pichai, u narodu poznatiji kao Punjabi MC, Android one predstavlja stock android iskustvo za manje od 100 dolara i specijalno je namjenjeno trzistima u razvoju. Ne, mi nismo ta trzista i necete da moci fino kupiti jer ocigledno nismo u razvoju. Dual SIM (klasicni kinez) 4.5’ display, FM radio i kud ces bolje! Zanimljivo je da Google u takav jedan, ajmo ga nazvati svoj phone, ubacuje SD Slot.
Android Wear
Sve i svasta za vas zglob! Odusevice vas al tamo nekad na jesen i kad izadje Moto 360 koji izgleda fenomenalno! Ovi iz Apple-a kopirali pa sad belaj al dobro…makar su tuzbe povucene. SDK je izbacen, opet onih 5000 API-a radi svoje za jakoo mocno i divno iskustvo. Samsung opet prelazi na Android za zglobove, Tizen nista.
Ne mogu vise…koliko sam pisao mogli ste pola odgledati Sala mala…sve za XBR i ko sta nauci od ovoga bice mi jako drago. Nazalost nisu spomenuli Nexus 8 ili neki Nexus 6. Da li ce izaci - ne znam. Jak je lobi na Android Silver, tablet vjerovatno hoce…HTC, aluminijum, Tegra K1, ore brna i tanjira ali phone je upitan
Toliko od mene. Like, Share, Mantion i sta vec ide uz to