Garancija putem serijskog broja

Pozdrav svima,
Video sam u poslednje vreme da je dosta popularan način garancije nekog proizvoda putem serijskog broja, možda to datira još od davnina međutim konkretno sam ja u poslednje vreme naleteo na velik broj prodavaca na KupujemProdajem koji prodaju neke računarske komponente/periferije (nove neotpakovane proizvode naravno) i daju garanciju putem serijskog broja.
Moje pitanje je kako tačno funkcioniše ta garancija putem serijskog broja? Nadam se da ovde ima nekoga ko može da pojasni to.
Koliko sam ja barem razumeo, garancija postaje aktivna čim taj neki proizvod napusti velikoprodaju/lager/magacin i uz njega ne ide račun već vam treba samo originalno pakovanje kako bi kasnije uvažili tu garanciju. Šta onda naprimer ako neko od prodavaca na KupujemProdajem prodaje neki proizvod koji se vrti već godinu dana po marketu i kupljen je još odavno (naprimer svega 5 dana posle izlaska proizvoda), medjutim prodavac napiše u opisu da daje garanciju 2 godine, da li je to onda ruski rulet pošto nikada ne znaš koliko je još ostalo te ‘‘garancije’’?
Vrlo je moguće da ja nisam dobro razumeo celu funkciju te serijske garancije tako da ukoliko neko odavde zna više o tome, bio bih mu zahvalan da podeli informaciju.
Hvala svima, uzdravlje!