Zanimljiv članak sa presekom gaming industrije u 2024.
Baš skoro sam komentarisao, kad vidiš koje igre se zaista prodaju, shvatiš da sve ove drame i diskusije koje vodimo o gejmingu su samo bura u šoljici čaja.
PC gaming će za koju godinu prevazići konzolni. Mobilni gaming skoro 2x jači od konzolnog. Ovo će nažalost samo ići nadole za konzole…
Gaming peMzija na pomolu, we had a good run…
Nece konzole izumreti (bar ne skorije).
Verovatno ste citali i videli da se ovih dana pise kako analiticari predvidjaju da ce, pored Nintenda, postojati samo jos jedna home-konzola… tacnije da od sledece generacije nece imati mesta za Sony i MC, vec samo za jednu konzolu
Svi znamo koja ce to konzola biti.
Ali, vezano za ovu temu, uvek me je fascinirala razlika izmedju US vs. EU/Japan konzumerizma.
Vecito su gejmeri iz US bili opsednutiji oruzjem, pucacinama, brzi stvarima, automobilima… dok su, na drugoj strani, Evropljani i Japanci ti koji imaju nekako “sofisticiraniji” i “vise artisticki” pristup gejmingu.
Mislim, pogledajte covere za US i EU trzista…
Resident Evil 4 - US
Resident Evil 4 - EU
Ico - US
Ico - EU
Jos mnogo mnogo slicnih primera, gde glavni lik mora da bude pokazan sa oruzjem u ruci na US verziji.
Postojaće i jedni i drugi sigurno. Možda se bude lošije prodavala neka ali postojaće obe.
Inače, guglao sam te analitičare, tj. tu firmu, rek’o ajd da vidim šta su rekli prošlu generaciju. U 2014. su rekli da će i PS4 i Xbox One do 2020. prodati po 100m primjeraka. PS4 jeste tu negdje bio ali Xbox One ni blizu. Sad u 2024. su tu negdje na 60m.
Tako da u suštini njihova predikcija ništa ne znači. Još Steam opet hoće da pravo konzolu. Imaćemo i 4 na kraju.
Postojace definitivno.
Ali Xbox sve vise tezi toj nekoj neminovnoj PC-Console/ Handheld viziji, koju postujem, iako nisam ljubitelj.
Steam je vec jednom pokusao sa konzolom i nije se tako dobro zavrsilo, dok im Handheld dobro ide. Ko bi ga znao.
Najveci problem su ekskluzive, rekao bih.
To je ono zajednicko sto Nintendo i Sony imaju (doduse Sony sve manje i krace).
Konzole ce na neki hibridni nacin uvek postojati.
Predikcije su samo to… predikcija. Nothing more, nothing less.
Promjenilo se dosta toga od su to pokušali. Tad je bio veliki problem nagovoriti developere da posebno razvijaju igru za Steam machine. Sad imaju Proton tako da su faktički većina Windows igara kompatibilne sa SteamOS.
Stream Deck se nije nešto sjajno prodao,ne znam što svi forsiraju to. Prve godine, koliko, 1.6m i zadnji updejt poslije toga da su dali brojku je bio 2 i nešto miliona. Od tad samo koriste fraze kao “sold multiple millions”, da je sjajno rekli bi brojku.
Ali vjerovatno i sa konzolom nije im pod moranje da masovno prodaju. Možda hoće samo kao Xbox da budu svugdje.
A što se tiče ekskluziva, Steam kao mašina bi imala i Xbox i PS igre. Microsofta bi vjerovatno za to bolila patka ali Sony bi to nekako sigurno probao da spriječi.
Ja bih proba da postavim stvari u blagu SF perspektivu, iako sve ovo o cemu cu pricati zapravo i nije tako daleka buducnost. Digitalni jaz danas mnoge tehnologije cini dostupnim samo bogatijem procentu gamera.
Izvesno je da ce VR sve da proguta za 5-10 godina. Nema svrhe gledati dalje projekcije i predikcije. Desice se nagli shift cim tehnologija postane dovoljno dobra i jeftina za proizvodnju. Sa nama je vec duze od deceniju, sazreva polako za generalnu publiku koja jednostavno nema dodir sa tehnologijom. Ovo je basically kraj gaminga kakvog poznajemo, a traje jos od doba Space Invandersa. Znaci sve ce se preseliti u cloud, ide na virtual screen ili VR koji je malo tricky zbog motion sicknessa i hardverskih zahteva ali bice to reseno, u gaming prodavnicama podavace se over the counter droge koje inhibiraju mucninu (istovremeno imaju i neke druge efekte slicne kofeinu, tuarinu, seceru koji polako izlazi iz upotrebe).
Selimo se u Matrix svidelo se to vama ili ne. Dobar deo vikenda proveo sam u VR, nista od toga nije bio gaming. Potencijal za entertainment industry je ogroman.
Pisao sam i o ovome juce, dostigli smo gaming singularitet kada hiperprodukcija vise nema puno smisla. Akumulirano do sada je izaslo oko 5 miliona igara. Neka u proseku svaka od njih nudi oko 100h zabave, mada je zapravo mnogo vise jer imaju skoro endless repeated value, i ako svo slobodno vreme u toku dana imamo za gaming iskljucivo (sto nije slucaj), ispada da se mozemo igrati oko 200.000 godina sa igrama koje su izasle samo do sada. A tu da ne spominjem i druge grane entertainmenta, filmove i serije. A hiperprodukcija akcelerira i sve vise igara izlazi, filmova i serija godisnje. Uskoro cemo imati AI koji ce produkovanje sadrzaja mnogostruko da ubrza.
Jasno je da je danas limitirajuci faktor vreme za gaming i ljudski lifespan. Kvalitetne godine za gaming zavrsavaju se sa odraslim dobom, kasnije dolaze umor i kognitivni decline. To se moze spreciti uz pomoc somatskih modulatora koji subjektivno iskustvo cine mnogo vise enjoyable. Lifespan je zanimljiv problem za resavanje, polako pocinjemo da razumemo kompleksan epigenetski mehanizam koji modulira ekspresiju gena. To ce biti izuzetno interesantna grana industrije. Ove godine jedan od dobitnika nobelove nagrade je napravio i potpuno sinteticki protein, juce sam bas gledao emisiju.
I PlayStation će imati handheld u sledećoj generaciji plus više neće ignorisati PC tržište. Day one na konzole i na PC.
Haha ma ne, virtual desktop i filmovi / serije. Imaju mnogo dobre virtual environmente. Uskoro ti nece ni biti vazan fizicki prostor gde boravis, sve ce biti virtuelno, moci ces da biras izmedju stotina virtuelnih kuca, soba, okruzenja, jednog dana imacemo citave virtuelne gradove.
I don’t think so.
Nema sanse. Ostace pri trenutnoj strategiji.
Bukvalno ostavljaju pare na stolu za tržište koje raste dok konzolno stagnira a development troškovi su sve veći.
Kako god, njihov biznis, valjda znaju bolje .
Mač sa dve oštrice.
Zategnute ekskluzive visokog kvaliteta ili broad-reach