Disklejmer: Svi screenshotovi su snimani sa ROG Ally X-a
Mislim da neki veliki uvod za Forza Horizon franšizu stvarno nije potreban. Već od prvog dela, Playground Games je uspeo da postavi standarde arkadnih vožnju u industriji igara. Svaki sledeći naslov je donosio samo više svega, veći broj automobila, spektakularnije trke, još lepša okruženja. I to ni u jednom trenutku franšiza nije posustala, čak ni malo. Upravo zbog toga, izlazak svakog sledećeg Forza Horizon naslova je jedan prelepi praznik u gejming industriji, a izuzetak nije ni u slučaju novog naslova, Forza Horizon 6. I sada, ako gledamo objektivno, možda je ovo najuzbudljiviji naslov do sada, jer Playground Games napokon ubacuje okruženje u igri koji su svi fanovi franšize jedva čekali i molili za. Tako da, posle 14 godina, Horizon festival je napokon stigao u Japan, i najbolje od svega je što ste vi, obični turista, centralna tačka ove spektakularne proslave u zemlji gde je automoto industrija već sredinom 20og veka, pustila jake korene, i gde je postala deo opšte kulture.
U proteklih desetak dana, proveli smo oko pedeset sati u ovoj prelepoj rekreaciji Japana, gde se spaja moderan život, moderna arhitektura sa velikom tradicijom Japana, kako u arhitekturi, kulturi,i i automoto industriji. I ukratko, šta reći sem da je ovo jedna savršena arkada up to date. Nego krenimo ispočetka.
U Forza Horizon 6 ne postoji neki veliki glavni plot koji se prati. U osnovi, vi ste turista koji je stigao u Japan čisto da se divi automoto industriji, igrom slučaja postaje jedan od glavnih aktera Horizon festivala, koji baš u tim trenucima kada je festival aktivan u Japanu. Kako napredujete, preuzimate sve veću ulogu u grupi vaših prijatelja, bolje rečeno, kako se budete dokazivali. Ti dijalozi su smešteni između trka, da kažem onih bitnijih, koji su vam potrebni za Wristband, ali skoro uvek postoje neki komentari kako ih oduševljavate vašom vožnjom, prave vam podsticaj da nastavite da gurate dalje da vidite koliko daleko možete da stignete.
Mada ono šta je meni bilo jako zanimljivije je ustvari priča Japana, koja je umetnuta u Discover Japan delu igre, iliti progresiji, iliti posebnoj kampanji unutar igre. Tako da u osnovi, ovde imate dva puta za napredak kada je u pitanju Single Player igranje. To su Horizon događaji, oni koji vas guraju napred kada je festival u pitanju, a druga je Discover deo koji vas uči o Japanu, istoriji te zemlje u industriji automobila, nekim tradicijama, naseljima, jedinstvenim mestima koje možete naći samo u Japanu, tradiciji i svemu ostalom. I moram da priznam, ovaj deo mi se jako svideo.
U Discover Japan delu imaćete i trke, ali pored toga i objašnjenja šta tip trka koje budete vozili predstavljaju u automoto kulturi Japana. Mada više od toga su mi se svidele „Story“ misije, delovi gde priča teče kao u nekoj narativnoj igri, sve u zavisnosti šta izaberete. Nebitno da li vozite kroz znamenitosti Japana gde vam vodič priča o svemu šta vidite, ili pomažete automehaničaru Yukiju da izabere šest vozila za Horizon festival. Ili možda želite da pomognete Lary Chenu da napravi savršene fotke za auto moto magazin.
Sve te pričice nisu tu samo da bi vas eto, zabavile, već eudovale o Japanu, njihovoj automoto industriji, njihovim navikama, tradicijama u uličnim trkama, drift trkama, touge trkama, koje su mi inače bile omiljene. Taj momenat kada igra kroz te vrste trka, ili jednostavno isplaniranim razgledanjem zemlje, pomaganjem likovima iz lokalne zajednice, predstavlja igračima Japan je prosto sjajan, i mislim da bi svaki igrač koji bude igrao Forza Horizon 6 morao da posluša i jednostavno prepusti se ovom delu igre, jer zato što je, prosto fantastičan. A pored svega toga, kada su u pitanju misije sa Larijem, one mogu poslužiti kao duži tutorial kako hvatati savršene fotke u Photo Modeu.
I da, vratila se dostava hrane i u Forza Horizon 6 igri, i misije su prosto fantastične. U nekima ćete morati da driftujete jer mušterija voli svoj shake dobro izmućkan jelte, dok u drugima ćete morati da dostignete određenu brzinu kako bi se hrana ne bi ohladila. U nekim misijama ćete morati nekoliko dostava odjednom da odradite ili da se trkate sa drugim dostavljačem, jer ko pre dostavi hranu dobija najveći bakšiš. Ima tona varijacija i najbolje od svega što imate napredak i u ovom delu igre. Kako to može da ne bude fantastično!
Trke i događaji koji su vezani za Horizon festival su nešto potpuno drugačije, i to je ujedno i glavna kampanja. Lepa stvar je da su se Wristbands vratili, ali ne funkcionišu kao u četvorci kada smo ih poslednji put videli. Ako se sećate, tada ste ih dobijali u odnosu na nivo vašeg vozača u igri. U petici nisu ni bile, jer ste bili odmah zvezda i zašto bi se uopšte trudili za njih.
A u Forza Horizon 6 je ovo glavni način progresije. Sakupljanjem Horizon poena ćete otključavati završne, tj Wristband događaje, koji su pravi mali spektakl, kulminacija jednog dela igre. Mada, ono šta mi je malo bilo krivo jeste da su te showcase trke ponovo tu čisto da bi bile deo spektakla, sa malo ili nimalo takmičarskog osećaja, u smislu, većinu je potrebno samo odvoziti, ali ima i onih gde je potrebno da se potrudite i osvojite prvo mesto po vremenu ili na podijumu.
Tako da u osnovi, ne možete dobiti narandžaastu, plavu narukvicu samo ako budete radili druge stvari po mapi, što je meni bilo okej, jer je time progresija fokusiranija nego što je to bila ranije. Igra vas praktično tera da napravite neki put progresije i pratite ga. Ne samo da uzmete, vozite i to je to. I upravo zbog toga mi je jako prijao Forza Horizon 6, jer i pored haosa sa ikonicama na mapi, uvek sam znao šta sledeće treba da uradim, gde treba da idem, koji event moram da završim kako bih napredovao kroz kampanju.