Remedy Entertainment je poznat po single player igrama, koje su jednom rečju fantastične. Tu je Max Payne serijal, Alan Wake naslovi i naravno fantastični Control. Sve te igre su rađene manje-više u fazonu akcionih avantura. Svaka igra je postala vremenom legendarna i obožavana od strane igračke zajednice. Upravo zbog toga, desio se popriličan šok kada je najavljen FBC Firebreak, prva multiplayer only Remedy igra. FBC Firebreak pozajmljuje ideju od drugih popularnijih naslova u ovom subžanru kao što je Warhammer: Vermintide, Warhammer 40K: Darktide, Left 4 Dead i njima sličnim igrama. Dakle, ovo je horde multiplayer shooter gde je potrebno da rešite određene probleme na mapi pre nego što natavite napredovanje, i tako sve do velikog finala, nebitno da li je to boss, jurnjava kako bi preživeli ili nešto treće.
Vi ste jedan od zarobljenih radnika Najstarije Kuće i na vama je palo ono najteže, da očistite sve Hissove koji se vucaraju po raznim departmanima ove čudne, uvrnute i fantastične građevine. A kako ćete to uraditi? Pa sa alatima koji su vam dati na početku. Vi ovde niste superheroj niti neki ekstra super vojnik, već običan radnik. Koji nema svemoćna oružja niti ništa od toga, već samo tri vrste opreme i nekoliko matorih ili improvizovanih oružja. Upravo zbog toga, početak jeste težak, ali baš kako bi i bio da se vi sami nađete u ovakvom okruženju bezi čega sem ono šta je ostavljeno iza vas, ne za vas, nego eto, bačeno i zaboravljeno.
Tri klase su sjajno odrađene i dosta različite. Tu je Jump Kit, Fix Kit i Splash Kit. Fix Kit je praktično fokusirana klasa na majstorisanje u toku nivoa. Na svakom nivou ćete imati delove koje morate da popravite pre nego što pređete na drugi deo. Nebitno da li je to snabdevanje struja, popravljanje računara, ventilacije ili nešto treće. Sa Fix Kitom ćete imati francuski ključ sa kojim ćete sve to dooosta brže popravljati. Jump Kit je nešto slično, samo je u pitanju popravka sa strujom iliti bolje rečeno kada je potrebno jump-startovati neke delove i mašinerije koje zahtevaju struju. Splash Kit je klasa gde imate veliki vodeni top. Pošto je Najstarija Kuća poprilično čudno mesto, vodom ćete recimo gasiti požare, gasiti vaše saborce ukoliko se oni zapale ili mokriti sticky notes (uh, taj nivo…) kako bi ih uništili što pre.
Naravno da se korisnost ovih klasa širi na mnogo više od onoga što sam napomenuo, ali eto pokušao sam makar malo da objasnim šta je šta. U osnovi Fix Kit može biti i Melee klasa, naravno kada sakupite i istražite nadogradnje, jer francuski ključ je odličan alat za batinjanje Hissova. Dok Splash Kit i Jump Kit mogu poprilično da se lepo kombinuju. Jednostavno posipate nekog vodom a onda će neko sa Fix Kitom da ga malo ili malo više drmne strujom. Sve ove klase na početku deluju poprilično slabašno, sa dobrim razlogom, ali sa progresijom ćete otključavati sva moguća poboljšanja koja će dosta unaprediti vašu efikasnost u čišćenju Najstarije Kuće.
Pošto je ovo nešto totalno drugačije od svega šta je Remedy Entertainment do sada radio, ato su bile više avanturističko akcione orjentisane igre, bilo mi je upitno, kako će se igra „osećati“ dok se, jelte igra. Kakva će biti mehanika napucavanja i svega toga? Čim sam startovao igru, oduševio sam se. Remedy Entertainment je baš sjajno realizovao mehniku pucanja iz prvog lica, i to je uradio iz prvog pokušaja! Mnogim razvojnim timovima trebaju godine ako ne i decenije da ubodu pravi osećaj u toku napucavanja, da Remedy je to odradio iz prve. Ne kažem da je savršen, ali je stvarno odličan, responsivan, brz, bez imalo laga na konzolama i sa poprilično zadovoljavajućim osećajem u toku napucavanja. Mada sve je to super, ali šta se krije ispod svega ovoga?