Evropski Basket

Posto vec postoji NBA tema zasto nebi postojala ovakva tema.Dakle ovde diskutujemo o Basketu unutar Evrope znaci Partizan,Laboral,CSKA,Cibona itd…

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Tema za sport vec postoji nema razloga za ovu :slight_smile:

Pa zasto onda postoji NBA isto tako mnogo ljudi prati Evropski Basket

A brate, sto glumis policajca?
Pa ima ljudi koji su zaduzeni da odlucuju o tome da li je potrebna ova tema, ili nije…
Sta fali, ako ima nba, da se otvori i evropska kosarka?

Btw, u vezi teme…
Idu neke price da ce za dve sezone Euroliga dobiti velike reforme… Tacnije pokusavaju da naprave “konkurenciju” nba… U Ligi ce ucestvovati samo najbogatiji klubovi… Spanci i Rusi i jos par drzava bi dobili po 4 mesta, samo se jos secam da bi za ceo Jadran bilo jedno jedino, ili ni jedno mesto… Tacnije jos se lome da li da to mesto daju Italijanima ili nama… U nekom smislu, svi klubovi koji imaju potencijal, ali ne i dovoljno para da se nose za velikanima bi bili takoreci utuceni…
Po meni unistavanje kosarke, i uopsteno sporta… Fudbal je gotov, za evropsku kosarku sam gajio jos neku nadu da ce se odrzati (nba je odavno postao samo biznis)…

Igrao skoro Laboral protiv Barselone kako dobra utakmica.Bilo dosta trojki cak i zakucavanje.

Evroliga menja format? Zamisli! Pa oni menjaju format svake godine! Bilo da je to koliko timova ide iz ove ili one lige, ili je to format kvalifikacija, ili sta god. Evo recimo, kvalifikacije su sada ukinute! A da ne pricam tek sto se tice onih A, B i C licenci. Dodeljuju A licence kome im se cefne, bez ikakvog kriterijuma. U stvari jedini kriterijum je da klub ima pare (Prokom, Armani?!). Tako da me ova tvoja prica ne cudi uopste, tome se ide, da postane biznis. Njima je isplatljivije da je veci broj utakmica godisnje “a la” CSKA-Barselona, nego Partizan - Alba. Fudbal, odnosno UEFA je, bar jos uvek civilizovana tvorevina. Recimo, prosle godine su utvrdili da ce 2018. godine poceti Liga Nacija (guglaj ako nisi cuo za ovo). Dakle, oni to rade 4 godine ranije, dok ULEB menja svoja pravila svake godine za tekucu godinu. Za to vreme u FIBA sede neki dinosaurusi koji zive u svom vremenu, i zato se ULEB i odvojio.

Evropski basket je po meni tehnicki mnogo bolji i lepsi nego NBA. Sami strucnjaci u NBA to tvrde. Ameri su od toga napravili cirkus i to je njima zabava.
Nije ista filozofija ljudi i dozivljaj sporta.
A od Eurolige nikada nece biti nista posto je u evropi preterano umesana politika u sport. Sve mora da bude politicki korektno i znaju se miljenici itd…
Puna je glupavih paradoksa. Sta ce koji moj timovi iz Izraela?? Koliko se ja secam geografije to je bre debela Azija!
Jednostavno nikada Evropa nece moci da parira NBA posto jednostavno ima previse drzava, timova itd…
Znate koja je jedna od tajni uspeha NBA, NFL u US. Nema prezasicenosti! Imate mali broj timova na vecu zemlju nego sto je cela Evropa.
Ljudi nisu zatrpani gomilom utakmica i liga, podliga bla bla… To ljudima drzi paznju.
Inace basket bas volim, dinamican sport koji je uzbudljivo gledati. Nekada sam isao na sve Partizanove utakmice, kako domace, tako i preko gostujuce. Uvek je bilo ludo i uzbudljivo.

Stvar je u tome da se americka kosarka, tj nba kosarka bazira samo na napadu… Odbrana im je nula… Par puta sam gledao kada se neki krilni centar zaleti na zakucavanje, maltene mu se njegov cuvar skloni samo da ga ne bi srusio… Smesno…
Ima cak o pre nekoliko nedelja, gaf na utakmici kada su Lejkerski izgubili, ne mogu da se setim od koga, ali nije toliko bitno… Kobi je pobesneo na nekog mladog pleja u svom timu, zato sto su gubili par poena razlike, i ostalo je tipa 15 sekundi do kraja, i sada plej protivnicke ekipe stoji i udara loptu, a Lejkersov plej stoji ispred njega i samo ga gleda, Kobi mu vice iz svog glasa da ga faulira, ovaj nista… I na kraju je Kobi morao da ostavi svog igraca i napravi faul na protivnickom pleju… Cela ta situacija ima na yt i veoma je komicna… Posle tog meca je i dao izjavu kako je Americka kosarka smece, i kako bi vise trebali takticki da rade sa mladim igracima, a ne samo da ih spremaju na fiziku… Rekao je da je evropska kosarka daleko ispred u svim segmentima, zato sto se mnogo radi na taktici, i ulaze u mlade igrace… I napomenuo je, zato sto je kao decak ziveo sa roditeljima u Italiji, da nije proveo odredjeno vreme u detinjstvu tamo, nikada ne bi naucio da sutira i dribla sa slabijom rukom…

Secam se toga, sjajan komentar doktora kosarke. Covek koji je kosarkaski inteligentan, kao Majkl Dzordan, a ne ove zvezdice tipa Lebron Dzejms, sto samo umeju da trpaju. Cela taktika se svodi na “dodaj beku, sutni, ako uhvatis u napadu, opet dodaj beku da on opet sutne”. Gledao sam neku utakmicu sa nekim nerezonskim sutevima, neke trojke sa 8 metara na 20 sekundi do kraja napada, i 3 puta su hvatali loptu u napadu i sva 3 puta su sutirali na 20 sekundi do kraja napada, ja sam se krstio. A sto se tice Izraela… Meni ne smeta, jer se na taj nacin podize kvalitet evropske kosarke. Veci broj kvalitetnih i jakih utakmica. U fudbalu imas Gruziju, Jermeniju, Azerbejdzan, Kazahstan koji igraju evropska takmicenja. Pa i Rusija se sa preko 60% teritorije nalazi u Aziji, a da ne pricam o Turskoj koja je gotovo cela u Aziji. Jos drasticniji primer u fudbalu je Australija koja je presla u azijsku konfederaciju jer nije imalo smisla da igraju sa onom tamo boranijom u Okeaniji sa rezultatima 15:0. Ovako su i azijati profitirali jer imaju jos jedan jak tim, a i Australijanci jer imaju veci broj jacih utakmica.

Evo ga klip…
Ovo je meni toliko komicna situacija… Evo kontam da ovaj plej nema gram mozga…

Upravo ono sto sam rekao. Sport u svetu a pogotovo u evropi je teska politika i tamte za kukuriku.
Daju im da igraju u evropi da bi ih malo drzali pod uticajem itd da sada ne ulazim u politicke motive. Ali sve su to budalastine.
Ako neka zemlja nije u evropi ne kapiram sta trazi u njenim takmicenjima. Samo zauzima mesto mozda nekome iz evrope ko bi tu bio.
Ali da se vratimo na basket.
Evo sada se nesto cimaju u Partizanu da sa bugarima igraju u areni. Posto je interesovanje veliko. Pionir je bio krcat i hoce jos ljudi da dodje.

Nemam neko misljenje o tome ko treba da igra euroligu, po necemu se slazem sa Lynx-om, jeste da na primer Macabi zauzima mesto nekog evropskog tima, ali doduse oni doprinose kvalitetu kosarke svakako… Eh sada… Sve ima svoje prednosti i mane…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislim da ima vise nego dovoljno dobrih evropskih timova koji bi drzali kvalitet te lige. Ali problem je sto neko vec rece sto oni svake godine nesto menjaju. Niko ne zna koji ce biti kriterijumi sledece godine za ulaz. Evo nas uslovljavaju sa tom smrdljivom jadranskom ligom zato sto kao i obicno nismo slozni. A na konto te smrdljive lige smo unisti srpsku kosarku!

Ne znam, ali ja mislim da sa Jadranskom ligom nasi timovi jos i imaju neke teze meceve, koji ih pripremaju za evropska takmicenja… U neku ruku su unistili neke nase klubove, ali ipak kada bi se igrala samo nasa liga, timovi koji igraju evropska takmicenja bi bili znatno slabiji…

Sent from my iPhone using Tapatalk

To sto kazes je kratkorocno razmisljanje. To pije vode plafon dve generacije. U jednom trenutku se tebi podigne kvalitet i onda pljas. Nema vise nista zato sto nemas osnove. Nemas izvor i skolu kosarke. Nemas vise domacu ligu koja ti izrodi sve te dobre igrace koji posle igraju u Zvezdi i Partizanu. Nije srpska kosarka samo samo ta dva kluba. Svi oni pocnu negde pre toga da bi dosli do pionira i medjunarodnih utakmica. A kao i sve ostalo i to smo unistili radi licnih interesa pojedinaca i glupana koji su slepo sledili. Jadranska liga je unistila srpsku kosarku. Samo malo isprati hronologiju dogadjaja, start te lige, propast domace a za time i propast reprezentativne kosarke. Od te lige su jedino imali korist ovi ostali, posto su njihove lige bile smesne. A to ti najbolje govori to sto od kada ta liga postoji od prva cetiri mesta uvek su tri nasi klubovi. Znaci mi njima pomazemo da vezbaju a svoju kucu smo razbucali.

Jadranska liga je zlo, bar za nasu kosarku. Nasi timovi je “drze”, dok se ostali slepaju sa ponekom dobrom ekipom ili iznenadjenjem. Kad bi se pravila Jadranska liga u fudbalu, tu bi mi profitirali, posto se i ovako igra smece liga. Partizan i CZ igraju protiv ostalih klubova iz regiona, a napokon ce onda i ovi nasi ostali klubovi doci u priliku da se takmice, a ne da se unapred zna sampion.

Apropo NBA i kosarke u Europi: nebo i zemlja. I pored svega toga, svaki NBA tim moze doci ovde i dobiti 90% svojih utakmica, to je jednostavno realno. Fizicki su daleko nadmocniji, a kad se spuste u stav, to je posebna prica.
Kod nas se prica o nekim odbranama i tjesnim utakmicama, a sve to je rezultat losijih individualnih kvaliteta kosarkasa. Odavno mi nemamo nekog kosgetera tipa Petrovic ili Schmidt koji ce natrpaju po 30-40 bez da se oznoje. Gledam redovno NBA i Euroligu, cak sam u Euroligi imao staz od 6 godina gledanja Partizana uzivo-ni u snu se oni ne mogu porediti sa svojim USA kolegama, da se ne lazemo.
NBA je sou, to stoji, ali to je zato sto to donosi pare i gledanost. A generalizovati i reci da se u NBA ne igra odbrana, to nema veze sa realnoscu. Oni igraju 82 utakmice regularne sezone, i tesko je naci motivaciju. Ali brale kad se nalozi mrga od 120kg misica da igra odbranu, da vidim sto ce neko da daje lake poene.

Bas to sto si rekao. Da je fudbal u pitanju tu bi mi bili jedini na konju posto imamo najgoru ligu ubedljivo. Ali ovako smo ispali debili.
A i to je tacno da su daleko nadmocniji u NBA. Meni je samo puno lepse za gledati Evropsku kosarku a to je stvar ukusa.

http://m.youtube.com/results?q=baskonia%20dunk&sm=3

Pa bas zato sto se secam i kazem kako je bilo. Stanje jeste generalno tesko ali smo sami sebi pucali u koleno ulaskom u tu Jadransku ligu. Itekako sam pratio desavanja u kosarci pogotovo u to vreme kada sam bio bukvalno na svakoj utakmici. Domace a i eurolige. Putovao sam sa tim istim partizanom od Krusevca pa i do Istambula.
A stranci dolaze u Partizan i Zvezdu ne da bi igrali sa Cedevitom nego za Dolare i Euro. I da jedan OKK Beograd ima vise utakmica sa Partizanom ili Zvezdom bio bi i on bolji. A Partizan i Zvezda bi igrali preko koliko igraju i sada.
Mozda jeste najizjednacenija liga zato sto je krs. Ali to sve nije bitno. Digli smo drugima rejting a sebe srozali. Shvatas li da mi secemo time granu na kojoj sedimo. Unistavas svoju buducnost tako. Sve je to kratkorocno.

Zaista ne vidim kako smo sebi pucali u nogu, a druge poboljsali. Za slovenacke i hrvatske timove je TOP16 Evrolige nedosanjan san, a medalju na nekom prvenstvu ce uzeti na Kurovdan. Ja ti kazem, nismo mi imali los period od 2003. do 2005. ili mozda cak i 2007. zbog Jadranske lige nego zato sto se poklopilo mnogo losih faktora u jednom trenutku. Slabiji igraci (Perovic, Milicic), stara generacija na zalasku i jbg. Nego mi mislili da sada nakon evropskog i svetskog zlata 2001. i 2002. treba da nastavimo na svakom prvenstvu da uzimamo zlato. Pa tesko… Kazes da stranci dolaze za evro i dolar. Okej, kazi mi, kolika bi bila posecenost na utakmici tipa Borac Cacak - Crnokosa u toj velikoj domacoj ligi koja se igra cele godine? Koliko bi klubovi dobijali od TV prava? Koje firme zele da se reklamiraju na takvim utakmicama? Pa nijedna firma ne zeli. Evra i dolara ne bi ni bilo, kao sto nije bilo pre Jadranske lige. Nije kao da sada ABA ligasi cvetaju od para, ali sigurno ima vise para nego sto bi bilo u slucaju da se igra domace prvnstvo cele godine.